Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Danıştay, İstanbul Sözleşmesi’ni görüşecek – Avukat Yelda Koçak, “Türkiye’nin gözü kulağı yarın Danıştay’da olacak”

Danıştay 10. Dairesi, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine karşı açılan 10 dosyayı yarın (28 Nisan) esastan görüşecek. Kadın örgütleri, barolar ve siyasi partilerin temsilcileri de duruşmaya katılacak. Duruşma öncesinde kadınlar, yarın sabah Danıştay önünde buluşma çağrısı yaptı. Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) gönüllüsü avukat Yelda Koçak, “Türkiye’nin gözü kulağı yarın Danıştay’da olacak” dedi. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) Başkanı Canan Güllü ise “Erdoğan, ‘Yanıldım, hukukçular doğru söylüyor’ diyebilir” diye konuştu.

Ankara Barosu, Diyarbakır Barosu, 29 Ekim Kadınları Derneği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Gelecek Partisi İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Serap Yazıcı ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in açtığı davaların da aralarında bulunduğu belirtilen 10 dosya, Danıştay 10. Dairesi’nde yarın (28 Nisan) görülecek.

Kadın örgütleri, barolar ve muhalefet partilerinin temsilcileri yarınki dava için saat 08:30’da Danıştay’ın önünde buluşma çağrısı yaptı. İstanbul, İzmir ve Diyarbakır barolarının kadın hakları merkezlerine üye avukatlar ise duruşmaya katılmak için otobüslerle Ankara’ya gelecek.

Binin üzerinde kadın avukat duruşmaya katılacak

Türkiye Barolar Birliği ve Eşitlik İçin Kadın Platormu (EŞİK), Danıştay duruşmasına katılabilmek için Türkiye’nin hemen her yerinden avukatlardan yetki belgesi aldı. EŞİK gönüllüsü avukat Yelda Koçak, 800’e yakın avukatın yetki belgesi için başvurularını yaptığını söyledi. Diğer kurumlara yapılan başvurularla birlikte bine yakın avukatın duruşmaya katılması bekleniyor.

Avukat Yelda Koçak, İstanbul Sözleşmesi’nin akıbetinin belirleneceği duruşmaya ilişkin şunları söyledi:

“İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı bu kadar yoğun dava açılması ve bir yılı aşkın süredir gündemimizde olması, Türkiye kadın hareketinin ‘Bu sözleşmeden vazgeçmiyoruz’ demesinin temel nedeni, İstanbul Sözleşmesi’nin kadına yönelik şiddetle mücadelede bugüne kadar oluşturulmuş en iyi hukuki metin olmasından kaynaklanıyor. EŞİK olarak, iki haftadır bu duruşmaya hazırlık yapıyoruz. 73 barodan 800 avukat bize bilgilerini bildirdi. Türkiye’nin gözü kulağı yarın Danıştay’da olacak.”

“Cumhurbaşkanı, İstanbul Sözleşmesi üzerinden mesaj verebilir

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) Başkanı Canan Güllü, yarınki duruşmada İstanbul Sözleşmesi’nin feshi kararının iptal edilmesi durumunda Türkiye’nin önünde iki seçenek olacağını belirtti:

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘Yanıldım, hukukçular doğru’ diyerek Saadet Partisi’ne, kendi tabanına ve laik tabana mesaj verebilir. İkinci seçenek ise Cumhurbaşkanı Erdoğan tamamen ipleri kopararak, tek adam rejimini ortaya koyduğunu gösterebilir. Beklentim, İstanbul Sözleşmesi Yürürlük Kanunu’na uygun olarak feshedilmediği için bunun siyasi bir argüman olarak kullanılacağı yönünde.”

“Kadınların davadan istedikleri sonuç ile bekledikleri sonuç arasında fark var”

İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılması tartışmalarında eylemlere katıldığı için yargılanan ve beraat eden Kadın Savunma Ağı üyesi Buse Üçer ise iktidarın kadınlara yönelik düşmanca politikalarını İstanbul Sözleşmesi’nin feshi ile meşrulaştırdığını söyledi. Üçer, “Kadınların bu davadan istedikleri sonuç ile bekledikleri sonuç arasında elbette kocaman bir fark var. Yargı, Gezi davasında da görüldüğü gibi hem erkek bir yargıdır hem de AKP’nin silahşorluğunu yapar haldedir. Biz kadınlar, her zaman, haklarımızı sokaklarda meydanlarda tırnaklarımızla kazıyarak aldık. Erkek yargıyı yıkacak olan da yine kadınların sokaktaki örgütlü mücadelesidir” diye konuştu.

“Sözleşmenin feshinin iptal edilmesini bekliyoruz”

İstanbul Sözleşmesi’ni savunduğu için yargılanan ve beraat eden Nazlı Buket Yazıcı da “Katiller iyi hal indirimleri alırken, tutuksuz yargılanırken şiddet gören kadınların failler hakkında yargı sürecini başlatması, başlı başına bir işkenceye dönüşüyor. Danıştay davasında sözleşmenin feshinin iptal edilmesini bekliyoruz” dedi.

Ne Olmuştu?

İstanbul Sözleşmesi, 20 Mart 2021’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile tek taraflı olarak feshedilmişti. Feshin ardından kadın örgütleri, barolar, muhalefet partileri temsilcileri tarafından Danıştay’a cumhurbaşkanı kararının iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle 200’e yakın dava açılmıştı. Danıştay savcıları, verdikleri mütalaada İstanbul Sözleşmesi’nden cumhurbaşkanı kararı ile çıkılmasının hukuka aykırı olduğunu belirterek, kararın iptal edilmesi yönünde görüş belirtmişti. Danıştay Savcısı Elmas Mucukgil mütalaasında, “Sözleşmenin feshedilmesine ilişkin olarak verilen cumhurbaşkanı kararında hukuka uyarlık bulunmamıştır. Kararın iptali gerektiği düşünülmektedir” demişti.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.