Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Parlamentosu’ndan Osman Kavala için ortak metin: “Türkiye, AB sürecini kasten yok etti”

Avrupa Parlamentosu (AP), Gezi Parkı davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan ve Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala hakkında bir karar metni yayımladı. Bağlayıcılığı bulunan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının yerine getirilmediği belirtilen açıklamada, Türk hükümetinin Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecini bilinçli olarak sonlandırdığı vurgulandı.

Avrupa Parlamentosu’nda (AP) Hıristiyan Demokratlar, Sosyal Demokratlar, Liberaller, Yeşiller ve Sol gruplar tarafından kaleme alınan ortak metinde, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) bağlayıcı kararına açıkça meydan okuduğu belirtildi ve “Türk hükümeti, Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecini yeniden canlandırma, müzakere başlıkları açma ve açılmış olanları kapatmaya yönelik her türlü umudu bilerek ortadan kaldırdı” ifadeleri yer aldı.

DW Türkçe’den Kayhan Karaca’nın haberine göre, AP’nin Strazburg’daki genel kurul tartışmasında dün akşam tartışılan “Osman Kavala’nın durumu” adlı karar tasarısı bugün oyçokluğu ile kabul edildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Kavala’ya verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının en sert ifadeler ile kınandığı açıklamada, Kavala’nın dört buçuk yılı aşkın bir süredir gayri meşru bir şekilde tutuklandığı belirtildi. Açıklamada, AİHM’in 2019’daki kararı gereği Kavala’nın derhal serbest bırakılması ve hakkındaki tüm suçlamaların düşmesi bir kez daha talep edilirken Kavala ile birlikte yargılanan diğer yedi sanığın da serbest bırakılması istendi.

“Kapattıkları bu kapı ancak başka bir Türkiye’ye açılacak”

AP Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, parlamentoda yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

“Sadece masum bir insana yönelik gaddar bir ceza ve adalet komedisi değil, Türk yargı sisteminin bir parçası olan AİHM kararlarını bariz biçimde yerine getirmemenin siyasal sonuçlarından mükemmelen haberdar olan günümüz Türk makamları tarafından gönderilmiş net bir siyasi mesajdır.”

Ankara’nın AB sürecini kasten imha ettiğini belirten Amor, “Kapattıkları bu kapı bundan sonra ancak başka bir kapıya açılacak” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.