Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dubai | Yaptırımlardan kaçan Rusların yeni sığınağı

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) en ünlü kenti Dubai, Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaş nedeniyle Batı’nın uyguladığı yaptırımlardan kaçan zengin Ruslar için bir sığınak haline geldi. BAE, Rusya’ya Ukrayna’yı işgal ettiği gerekçesiyle yaptırım kararı almamıştı.

İş dünyası liderleri BBC’ye verdiği demeçte, eşi görülmemiş sayıda Rus milyarder ve girişimcinin Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) geldiğini söyledi. Bir rapora göre ise Rus vatandaşlarının Dubai’deki emlak alımları 2022’nin ilk üç ayında yüzde 67 arttı.

Başta Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve İngiltere olmak üzere birçok Batılı ülke Rusya’ya yaptırım uygularken, BAE Moskova’ya herhangi bir yaptırım uygulama kararı almadı. Ayrıca birçok Batılı ülke Rusya vatandaşlarının ülkeye giriş çıkışını kısıtlarken, BAE ise vize vermeye devam ediyor.

Kesin rakamlar belli olmasa da son iki ayda yüz binlerce kişinin Rusya’yı terk ettiği tahmin ediliyor. Bir Rus ekonomist, savaşın başlamasından sonraki ilk 10 gün içinde yaklaşıık 200 kişinin ülkeyi terk ettiğini söyledi.

Rusların Dubai’ye göçü emlak fiyatlarını arttırdı

Dubai’de şirket kurulmasına yardımcı olan Virtuzone danışmanlık şirketinin Rus müşterileri büyük bir oranda arttı. Virtuzone CEO’su George Hojeige, “Savaş başladığından beri Ruslardan beş kat daha fazla talep alıyoruz” dedi.

Rusya vatandaşlarının ülkeye akını, şehir genelinde lüks villa ve dairelere olan talebi de artırdı. Emlakçılar, Dubai’ye gelen Rusların yoğun ilgisi nedeniyle emlak fiyatlarının arttığını söylüyor.

Dubai merkezli emlak ajansı Betterhomes, 2022’nin ilk üç ayında Rusların emlak alımlarının üçte iki oranında arttığını tespit etti.

Bir başka emlak ajansı Modern Living’in CEO’su Thiago Caldas ise BBC’ye verdiği demeçte artan talebi karşılamak için Rusça bilen emlakçılarla anlaştıklarını söyledi. Caldas, Dubai’ye hemen taşınmak isteyen Rus vatandaşlarından çok sayıda telefon aldıklarını da belirtti.

“Beyin göçü”

Birçok çokuluslu şirket de çalışanlarını BAE’ye gönderiyor. Fuad Fatullev, Rusya ve Ukrayna’da ofisleri bulunan blokzincir teknolojisi şirketi WeWay’in kurucu ortağı. Savaş başladıktan sonra, o ve ortakları yüzlerce çalışanını Dubai’ye kaydırdı.

Rusya vatandaşı Fatullev, “Savaş yatırımlarımızı büyük ölçüde etkiledi. Yüzlerce insanı Ukrayna ve Rusya dışına taşımak zorunda kaldığımız için (eskisi gibi) devam edemedik. Kesinlikle bir beyin göçü yaşanıyor. Şu anda çok sayıda iş kısıtlaması olduğu için birçok insan ülkeden ayrılıyor” dedi.

Fatullev, BAE’nin güvenli bir ekonomik ve politik ortam sunduğu için çalışanlarını BAE’ye kaydırmayı seçtiklerini de sözlerine ekledi.

Batılı firmaların çoğu Rus merkezli işletmelerle bağlarını kopardığı için, uluslararası müşteriler ve markalarla çalışan Rus şirketler çok zor durumda. Rusya’da ofislerini kapatan Goldman Sachs, JP Morgan ve Google gibi küresel firmalar da bazı çalışanlarını Dubai’ye kaydırıyor.

Emlak fiyatları yükseliyor

Rusya Merkez Bankası’nın yurtdışında yabancı bankalarda tutulan milyarlarca döviz rezervinden faydalanması yasaklandı. Bazı Rus bankaları ise SWIFT sisteminden çıkarıldı. Moskova hükümeti, rezervlerini korumak için sermaye kısıtlamaları getirdi ve vatandaşların 10 bin dolardan fazla dövizle ülkeden çıkışını yasakladı.

Nakitle ödemeyi zor bulan birçok Rus alıcı, ödemelerini kripto paralar ile yapıyor. Bazı alıcılar, ödemeyi kripto olarak yapmayı sağlayan ancak bunu satıcıya nakit olarak ileten sistemler kullanıyor.

BAE’nin Rusya-Ukrayna savaşındaki tutumu

BAE ve Suudi Arabistan da dahil olmak üzere Körfez ülkeleri, Batılı hükümetlerin Rusya’ya yaptırım uygulama çağrılarını reddediyor. Abu Dabi yönetimi, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini kınamak için şubat ayında yapılan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) oylamasında Çin ve Hindistan ile birlikte çekimser kalan üç ülkeden biriydi. Ayrıca 7 Nisan’daki Genel Kurul oylamasında Rusya’nın BM İnsan Hakları Konseyi’nden üyeliğinin askıya alınması konusunda da çekimser kalmıştı.

Rus yatırımındaki artış, BAE’nin, küresel bir mali suç gözlemcisi olan Mali Eylem Görev Gücü (FAFT) tarafından “gri listeye” alınmasından sadece aylar sonra geldi. Bu, ülkenin kara para aklama ve terörün finansmanına karşı koyma çabalarının daha yakından izleneceği anlamına geliyor.

BAE hükümeti ise gelen yatırımları düzenlemek için önemli önlemler aldığını iddia ediyor ve iyileştirilmesi gereken alanlarda FAFT ile yakın çalışmaya kararlı olduğunu belirtiyor.

Kaynak: BBC

Derleyen: Emine Bıçakcı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.