Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kimse farkında değilken Atatürk Havalimanı’nın Millet Bahçesi olması için ihaleye çıkılmış

İstanbul Atatürk Havalimanı, Millet Bahçesi yapılmak üzere 29 Nisan’da ihaleye açıldı. Gazeteci Çiğdem Toker’in haberine göre ihaleye altı şirket girdi ve en uygun teklifi 2 milyar 127 milyon 978 bin Türk Lirası (TL) ile Yapı&Yapı firması verdi.

Sözcü’den Çiğdem Toker’in aktardığına göre TOKİ, altı şirketi ihaleye davet etti. İhalenin pazarlık usulü ile 29 Nisan’da yapıldığını aktaran Toker, şunları yazdı:

“Millet Bahçesi ihalesinde verilen en uygun teklifin dolar karşılığı yaklaşık 142 milyon dolar. Buna bir de yap-işlet-devret ile işletilen Atatürk HL sözleşmesi erken feshedildiği için devletin şirkete ödediği 389,5 milyon euroyu (bugünün kuruyla 409 milyon dolar) ekleyelim.

Velhasıl: Devlet en az 2 milyar dolarlık bir yatırımı kapatıyor. Bu sebeple şirkete borcu doğduğu için 409 milyon ödüyor. Üstüne Millet Bahçesi yapılsın diye (ihaleyle) 142 milyon dolar harcamayı göze alıyor. Toplam 2,5 milyar.

İstanbul Havalimanı’nı işleten dörtlü konsorsiyumun devlete taahhüt edip ödeyemediği kiralar ile bankalara ödeyemeyip yeniden yapılandırdığı kredileri saymıyorum bile.”

İmamoğlu,”Heba olmasına izin vermeyeceğiz” demişti

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 28 Mart’ta “Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planı” toplantısında Atatürk Havalimanı’nın yeniden kente kazandırılacağını söylemişti. İmamoğlu, “Biz, eninde sonunda Atatürk Havalimanı’nın da heba olmasına izin vermeyeceğiz. Bu milletin cebinden çıkmış olan 30 milyar dolarlık büyük bir servetin heba edilmesine, onca kaynağın israf edilmesine izin vermeyeceğiz. 2023 sonrasında, vatandaşımıza ve şehrimize en makul işletme biçimiyle, İstanbul Havalimanı’nın stratejik hedeflerini olgunlaştırarak, İstanbul’un hayatına tekrar dahil edeceğiz. Hiç kimsenin kuşkusu olmasın” demişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.