Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ekrem İmamoğlu: “Atatürk Havalimanı’nın heba olmasına izin vermeyeceğiz”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Türkiye’nin ilk “Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planı”nı (SKHP) hayata geçirdi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, plan kapsamında, Atatürk Havalimanı’nın yeniden kente kazandırılacağını açıkladı. 

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, ‘Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planı’nın özetini bugün (28 Mart) Florya’daki İstanbul Planlama Ajansı’nda (İPA) kamuoyu ile paylaştı. Etkinliğe İBB Başkan Danışmanı İbrahim Orhan Demir, SKHP Yerel Takım Lideri Prof. Dr. Haluk Gerçek, UN Habitat Stratejik Danışmanı ve Proje Ortağı Yelda Reis ve Birleşik Krallık İstanbul Başkonsolosu Kenan Poleo da katıldı. 

“Atatürk Havalimanı’nın da heba olmasına izin vermeyeceğiz”

Plan kapsamında, tarihi yarımadaya, dünyanın önde gelen şehirlerinde olduğu gibi, araç girişini sınırlandırmak, girenlerden daha fazla ödeme almak gibi yöntemler planladıkları belirten İmamoğlu, kentin kuzey-güney aksındaki metro hatlarını, İstanbul’u doğudan batıya kat edecek HIZRAY ile birleştireceklerini söyledi.

İmamoğlu, projeyi şu sözlerle anlattı: “100 kilometre/saat ortalama hızla yolculukların gerçekleşeceği bu ekspres hattımız, sadece İstanbul’u bir uçtan bir uca bağlamayacak, aynı zamanda İstanbul’un üç havalimanını da birbirine bağlamış olacak. Bu kadim şehrin tüm raylı sistem hatlarını birbirine mükemmel bağlayan, trafiği de son derece rahatlatan bu proje, İstanbullular’ın yaşam kalitesi için, kesinlikle bir yıldız projesidir. Yaklaşık 6 milyar dolara mal olacak olan bu projenin ihale hazırlık dokümanlarını da yıl sonuna kadar hazır edeceğiz. Biz, eninde sonunda Atatürk Havalimanı’nın da heba olmasına izin vermeyeceğiz. Bu milletin cebinden çıkmış olan 30 milyar dolarlık büyük bir servetin heba edilmesine, onca kaynağın israf edilmesine izin vermeyeceğiz. 2023 sonrasında, vatandaşımıza ve şehrimize en makul işletme biçimiyle, İstanbul Havalimanı’nın stratejik hedeflerini olgunlaştırarak, İstanbul’un hayatına tekrar dahil edeceğiz. Hiç kimsenin kuşkusu olmasın.” 

Dokuz temel hedef

İmamoğlu, Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planı’nın dokuz temel amacını da şöyle sıraladı:

– Erişilebilir, ödenebilir, entegre ve kapsayıcı bir ulaşım sistemi

– Çevresel olarak sürdürülebilir bir ulaşım sistemi

– Ekonomik olarak sürdürülebilir ve dayanıklı bir ulaşım sistemi

– Ulaşımda emniyeti ve yolculukta güveni artıran bir ulaşım sistemi

– Trafik sıkışıklığı ve otomobil bağımlılığını azaltan bir ulaşım sistemi

– Toplu taşımaya geçişi kolaylaştıran bir ulaşım sistemi

– Bisiklet ve yürüyüş gibi alternatif türleri teşvik eden bir ulaşım sistemi

– Kompakt ve çok merkezli gelişmeyi destekleyen bir ulaşım sistemi

– Minimum olumsuz etkisi olan bir lojistik sistemi 

İstanbul’un nüfusu 2040’ta 18 milyon olacak 

Bütün hazırlıklarını 2040 yılı projeksiyonuna göre yaptıklarının altını çizen İmamoğlu, “Bugün, yaklaşık 16 milyon civarında olan nüfusumuzla 30,3 milyon yolculuk yaparken, 2040 yılında nüfusumuz 18,8 milyona, yolculukların sayısı 38 milyon adede ulaşacak. Bugün ulaşım sistemimiz içindeki dağılım yüzde 24 raylı sistem, yüzde 42 otobüs, yüzde 10 metrobüs, yüzde 22 minibüs, yüzde 2 deniz. 2040 yılındaki dağılımı ise yüzde 47 raylı sistem, yüzde 25 otobüs, yüzde 7 metrobüs, yüzde 17 minibüs ve yüzde 4 deniz olacak şekilde planlıyoruz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.