Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Putin, 9 Mayıs Zafer Günü’nde konuştu: “Batı Rusya’yı işgal etmeyi planlıyordu, Ukrayna’da yapmamız gerekeni yaptık”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) Nazi Almanyası’nı mağlup ederek İkinci Dünya Savaşı’nda elde ettiği zaferin 77. yıldönümünde Kızıl Meydan’da konuştu. Batı ülkeleri ve NATO’nun Rus topraklarını işgale hazırlandığını öne süren Putin, “Her şey bizim savaşmamız gerektiğini gösteriyordu. Ukrayna’da yapmamız gerekeni yaptık” dedi.

YouTube oynatma listesi: Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı

Konuşmasına Rus birliklerine seslenerek başlayan Putin, Ukrayna’daki Rus askerlerinin Rusya’nın güvenliği için savaştıklarını belirtti:

“Ülkelerine hizmet eden amiraller ve generaller, Zafer Günü’nüz kutlu olsun!”

Rusya’nın her zaman güvenliği için savaştığına dikkat çeken Putin, Kremlin’in bu zamana kadar her iki tarafın da çıkarlarını korumak için savaştığını söyledi. NATO’nun buna karşı çıktığının altını çizen Putin, “NATO, Donbas’ta askeri bir operasyon hazırlığı içindeydi. NATO aktif bir şekilde bize yakın bölgeleri keşfetmeye başladı ve o yüzden bu bizim için kabul edilemez bir tehditti. Her şey gösterdi ki biz haklıydık” diye konuştu.

Okuyun: Rusya-Ukrayna savaşında 75. gün

“Hiçbir zaman vatanımızı bırakmayacağız”

Rusların hiçbir zaman vatanlarını bırakmayacağını vurgulayan Putin, “Geleneksel değerlerimizi terk etmeyeceğiz” dedi. Rusya’nın Ukrayna’daki özel askeri harekatının gerekli olduğunu ve operasyonun zamanında düzenlediğini vurgulayan Putin, “Ukrayna’da yapmamız gerekeni yaptık, bağımsızlık için yaptık” diye konuştu.

“Kiev nükleer silah peşindeydi”

Bütün dünyanın Ukrayna’ya en modern silahlarını gönderdiğini belirten Putin, “Kiev, nükleer silah peşindeydi. Her şey bizim savaşmamız gerektiğini gösteriyordu” diye ekledi.

İkinci Dünya Savaşı’nda öldürülen ve Donbas’ta Rusya için savaşan askerler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulmasını isteyen Putin, konuşması askerlere “Rusya için! Zafer için!” diyerek sonlandırdı.

Haber: Rusya Zafer Günü’nü kutluyor, gözler Putin’in açıklamasında: Zafer mi, savaş mı, seferberlik mi ilan edecek?

Kaynak: Reuters, BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.