Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sri Lanka’da ekonomik kriz başbakanı koltuğundan etti: Milletvekillerinin evi ateşe verildi, askerler sokağa indi

Hint Okyanusu’nda bulunan ada ülkesi Sri Lanka’da ekonomik krize karşı artan toplumsal öfke nedeniyle geçen aydan bu yana devam eden kitlesel protestoların ardından dün Başbakan Mahinda Rajapaksa istifa etmişti. Gece boyu devam eden protestolarda eski Başbakan Rajapaksa’ya ve milletvekillerine ait 50’den fazla ev ateşe verildi. 190 kişinin yaralandığı protestolarda, en az yedi kişi de hayatını kaybetti.

Sri Lanka ekonomik sıkıntılar sonucunda ortaya çıkan protestolar ile çalkalanıyor. Gece boyunca devam eden protestolarda en az yedi kişi öldü ve 190’dan fazla kişi yaralandı. Döviz rezervleri kuruyan ve yiyecek, ilaç, yakıt gibi temel ihtiyaçlarının karşılanamadığı ülkede evi kuşatılan Başbakan Mahinda Rajapaksa istifa etti.

Ada çapında ilan edilen sokağa çıkma yasağı çarşamba sabahına kadar uzatıldı.

Birçok protestocu hâlâ Mahinda’nın kardeşi Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa’nın görevi bırakmasını istiyor.

50’den fazla milletvekilinin evi yakıldı

Dün devam eden protestolarda 50’den fazla milletvekilinin evi yakıldı. Bir belediye meclis üyesi, evine yapılan saldırının ardından kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

Mahinda Rajapaksa’nın Colombo’daki evinden kaçtığı ve Trincomalee Deniz Üssü’nde saklandığı iddiası üzerine protestocular sokağa çıkma yasağına rağmen üssün önünde toplandı.

Mahinda’nın Colombo’daki evinin önünde toplanan protestocular ile hükümet destekçileri arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Polis ve çevik kuvvet ekipleri, protestoculara göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su ile müdahale etti.

Sri Lanka’da neler oluyor?

Sri Lanka 1948’deki kuruluşundan beri en ciddi ekonomik krizini yaşıyor. Haftalardır süren elektrik kesintileri ve gıda, yakıt ve ilaç kıtlığı, ülkedeki yaygın sefaletin bazı göstergeleri. 22 milyon nüfuslu ada ülkesinde gıda fiyatları yalnızca mart ayında yüzde 30 gibi rekor düzeyde bir artış göstermişti. Ekonomisi turizme bağlı ülkede yaşamanın maliyeti birçokları için dayanılmaz hale gelmişti. Koronavirüs kapanmalarının da etkisiyle azalan turizm gelirlerinden kaynaklanan döviz krizi, yiyecek ve yakıt kıtlığına neden olmuştu. Bütün bunlar sonucunda halk, Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa’nın istifasını talep eden kitlesel protestolarla sokaklara dökülmüştü.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.