Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kuzey Kore’de ilk resmi koronavirüs vakası açıklandı, ülkede ulusal karantina ilan edildi

Kuzey Kore devlet medyası, ülkede ilk resmi koronavirüs vakasının görüldüğünü duyurdu. Söz konusu açıklamadan sonra, ülkede katı bir ulusal karantina emri verildi. Kuzey Kore’de ilk koronavirüs vakası yeni açıklansa da salgım dünya genelinde binlerce can aldı. Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 1 milyonu aştığı belirtildi.

Kuzey Kore devlet medyası (KCNA), başkent Pyongyang’da bir Omicron vakası görüldüğünü bildirdi ancak vaka sayısını belirtilmedi. KCNA, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un salgını ortadan kaldırma sözü verdiğini açıkladı.

Kuzey Kore’de ilk vaka görüldüğü açıklansa da gözlemciler, virüsün ülkede uzun süredir var olduğuna inanıyor. Ayrıca, Kuzey Kore’nin aşılanmayı reddetmesi ve hatta geçen yıl uluslararası toplumdan gelen milyonlarca AstraZeneca ve Çin aşısı Sinovac’ı tedarik etme tekliflerini reddetmesi nedeniyle ülkenin 25 milyon nüfusunun virüse karşı savunmasız olduğu belirtiliyor.

Kuzey Kore’nin sağlık sistemiyle ilgili endişeler de mevcut. Kuzey Kore’nin koronavirüs ile mücadelesinin temel yolu, sınırlarını kapatmaktı ancak bu, temel malzemelerin ülkeye girişini de engelleyerek gıda kıtlığına neden oldu. 

Koronavirüs ABD’de 1 milyon can aldı

Kuzey Kore, ilk vakanın görüldüğünü açıklasa da birçok ülkede koronavirüs nedeniyle binlerce kişi hayatını kaybetti. Örneğin ABD’de koronavirüse bağlı ölümlerin 1 milyonu aştığı kaydedildi. 

ABD’de koronavirüse bağlı ölümler, Haziran 2020’de ülkenin Birinci Dünya Savaşı’ndaki askeri kaybını, Ocak 2021’de ise 405 binden fazla ölümün kaydedildiği İkinci Dünya Savaşı’ndaki kaybını geçti. 

Dünya çapında ise koronavirüs nedeniyle 6,7 milyon kişi hayatını kaybetti. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), koronavirüs nedeniyle ölenlerin yanı sıra salgının dolaylı bir sonucu olarak hayatını kaybedenler de dahil olmak üzere gerçek ölü sayısının 15 milyona yakın olduğunu açıkladı.

Kaynak: BBC, Reuters

Derleyen: Emine Bıçakcı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.