Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Öğrenciler Milli Eğitim Bakanı Özer’i Pink Floyd’dan The Wall ile karşıladı –  Özer: “Eğitim sistemine eleştirel bakışı bu topraklarda Emrullah Efendi yapmıştı”

Türk Eğitim Derneği (TED), 5. Uluslararası Eğitim Forumu’nu “Dijital Obezite” başlığıyla düzenledi. Öğrenciler, foruma katılan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’i Pink Floyd’un “Another Brick In The Wall” şarkısı ile karşıladı. Şarkıya göndermede bulunan TED Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, “Eğitimi yönetenlerin yüzüne karşı söylendiği için haziran itibariyle TED’in tüm okulları kapanıyor” esprisini yaptı. Bakan Özer ise “Öğrenciler, Emrullah Efendi’nin bu topraklardan geçtiğini bilselerdi eğitim sistemine eleştirel bakış açısının ironik bir şekilde daha önce söylenmiş olduğunu görmüş olurlardı” diye konuştu.

Türk Eğitim Derneği (TED), 5. Uluslararası Eğitim Forumu’nu düzenledi. Forumun bu yılki konusu, “Dijital Obezite” oldu. TED Vakfı’nın müzik topluluğu öğrencileri Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’i Pink Floyd’un “Another Brick In The Wall” şarkısı ile karşıladı. “Eğitime ihtiyacımız yok. Düşüncelerimizin kontrol edilmesine ihtiyacımız yok. Kimse sınıfta küçük düşürülmesin. Öğretmen, rahat bırak çocukları” cümlelerinin geçtiği şarkı, TED Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu  ve Bakan Mahmut Özer’in konuşmalarına konu oldu.

Öğrencilerin gösterisine değinerek sözlerine başlayan Pehlivanoğlu, “Suratımın biraz ekşi olduğunu görmüşsünüzdür. Tabii, çoksesli koromuza teşekkür ediyorum. Pink Floyd’un The Wall’u bütün eğitimin yönetenlerinin yüzüne karşı söylendiği için haziran sonu itibariyle Türk Eğitim Derneği’nin tüm okulları kapanıyor ve Milli Eğitim Bakanlığımız da bu kampüse taşınıyor” dedi.

“Okullar kapanmasın diye elimizden gelenin fazlasını yapmaya çalıştık”

Pehlivanoğlu, koronavirüs salgınının ilk iki yılında okulları en uzun kapatan ülkenin Türkiye olduğunu hatırlatarak, okulların açılması nedeniyle Özer’e teşekkür etti. Pehlivanoğlu “İki yılı aşkındır dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgınıyla uğraşıyoruz. Pandemi döneminde Türk Eğitim Derneği olarak televizyon televizyon dolaşıp ‘Lütfen şu okulları kapatmayın, okul sokaktan daha güvenlidir’ diye elimizden gelenin fazlasını yapmaya çalıştık. Üyesi olduğum, Cumhurbaşkanlığı Politika Kurulu’nda da karar aldık, tavsiye kararını da ilettik. Maalesef bu ülkede Bilim Kurulu ve Sağlık Bakanlığı’nı aşma gücüne sahip olamadık” diye konuştu.

“Emrullah Efendi’nin bu topraklardan geçtiğini bilselerdi Pink Floyd’un bakış açısının daha önce söylenmiş olduğunu görmüş olurlardı”

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ise öğrencilerin kendisini eğitim sistemini eleştiren Pink Floyd şarkısıyla karşılamasına değinerek şunları söyledi: “Tabii arkadaşlar bilmiyorlar ki bu topraklarda orijinal bir şey yok. Bu topraklar, dünyada tüm sözlerin söylendiği topraklar. Bu topraklar, tüm medeniyetlerin birikimlerini aktardığı, geleceğe projeksiyonlar yaptığı topraklar. Öğrenciler, ‘Şu mektepler olmasaydı maarifi yönetmek ne kadar kolay olurdu’ diyen Emrullah Efendi’nin bu topraklardan geçtiğini bilselerdi Pink Floyd’un The Wall’daki eğitim kurumlarına ve eğitim sistemine eleştirel bakış açısının ironik bir şekilde daha önce söylenmiş olduğunu görmüş olurlardı. Elbette eğitimle ilgili retorikler, farklı bağlamlar içinde ifade edilen mottolar çok önemli ama aynı zamanda çok da ayartıcı. Keşke Pink Floyd’un dediği gibi öyle bir dünyaya doğurabilseydik ki okullara ihtiyaç kalmasaydı. Öğretmenlerin yönlendirmelerine ihtiyaç kalmasaydı. Tam tersine ne kadar geliştikçe ne kadar teknolojik ilerlemeler oldukça aslında her zamankinden daha fazla okullara, eğitim kurumlarına ihtiyacımızın olduğunu görüyoruz.”

Emrullah Efendi kimdir?

İkinci Meşrutiyet’in ilanından sonra 10 ay içinde yedi kez Maarif Nazırı (Milli Eğitim Bakanı) değişmiş, hiçbiri görev yapamamıştı. Nazırlık görevine 12 Ocak 1910’da Emrullah Efendi getirilmişti. Maarif Nazırı Emrullah Efendi’nin şaka amacıyla söylediği “Şu mektepler olmasaydı maarifi ne güzel idare ederdim” sözü tarihe geçmişti.

“Sizin güzelliklerinizi de kıskanmayız daha güzel olmanızı isteriz”

Bakan Özer, TED Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu’nun konuşmasındaki sözlerine de yanıt vererek, “Bu arada sizin mekanınıza da talip değiliz. Biz bize yeteriz, biz kendi söküğümüzü dikeriz. Sizin güzelliklerinizi de kıskanmayız, daha güzel olmanızı isteriz çünkü sıklıkla ifade ettiğimiz gibi, eğitimin tüm sektörleri önemli, biz sizleri ayrı görmüyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından, öğrenciler Bakan Özer’e bir sertifika verdi. TED Başkanı Pehlivanoğlu, her sertifika verdiklerinde bir çocuğun eğitimine destek olduklarını ve öğrencinin eğitimi ile ilgili güncellemelerin sertifika verdikleri kişiye iletildiğini söyledi. Pehlivanoğlu, Bakan Özer’in de bu bildirimleri alacağını belirtti. Sertifikasını alan Özer, “Bu aldığım en güzel hediyeydi” diye konuştu.

Dijital obezite nedir?

TÜİK Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması sonuçlarına göre; 2011 yılında internet kullanan bireylerin oranı yüzde 45’iken 2021 yılında bu oran yüzde 82,6 oldu. Dijital obezite; dijital içeriklerin aşırı tüketimi sonucu ortaya çıkan bir durum. TED’in araştırmasına göre, dijital obezite başka bir küresel salgın tehdi ile insalığı karşı karşıya getiriyor. TED, dijital obezite hayatlarımızı fiziksel obeziteden bile daha olumsuz etkileyeceğini belirtiyor. 5. Uluslararası Eğitim Forumu’nu Dijital Obezite temasıyla düzenleyen TED, haziran ayında dijital obezite ile mücadele planını açıklayacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.