Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“İşin cinsiyeti olmaz ustası olur” diyen şirket kadın işçilerin maaşını ödemedi – “Patronun esnaf-kurye sistemine geçerek bizi işsiz bırakacağını duyduk”

Kadın istihdamını artırma iddiasıyla yola çıkan Kadın Ustalar Proje Yönetimi Şirketi, işçilerin maaşını üç aydır ödemedi. İşçiler “Başka maliyetlerimiz var’ diyerek ücretlerimizi ödemiyorlar. Hepsiexpress bunu aylardır bildiği halde sorumluluk almadı” diyerek durumu anlaşmalı firmalara bildirmemeleri için tehdit edildiklerini açıkladı.

Ankara Mülkiyeliler Birliği’nde basın açıklaması yapan işçiler adına konuşan Canan İlme, işe başladıklarından beri maaşlarının gecikmeli ve ikiye bölünerek yatırıldığını dile getirdi. Kadın Ustalar Proje Yönetimi Şirketi tarafından Cargo Plus adı altında sipariş toplayıcı ve kurye olarak çalışan İlme şunları söyledi:

“İşe gidecek paramız kalmadı”

“Multinet yemek kartı ve internet, yakıt ücretlerimiz ödenmedi. BES kesintilerimiz sigortaya yatırılmadı. Primlerimiz, fazla mesailerimiz ve bayram çalışmalarımız ödenmedi. Aylardır maaş alamadığımız için artık geçinemiyoruz. İşe gidecek yol, yemek paramız bile kalmadı. Tazminat haklarımızı kaybetmemek için işten ayrılamıyoruz, yeni iş arayamıyoruz, ücretsiz şekilde hatta kendi cebimizden para harcayarak çalışmaya zorlanıyoruz. “

“Patron Seyhun Ayhan bizi sosyal medyada engelledi”

Önceden doldurulmuş istifa kağıdı imzalattırılarak tazminat haklarımızdan vazgeçerek istifaya zorlanıyoruz. Türlü numaralarla ahlak ve iyi niyete aykırılık damgalamasıyla çıkışı verilen arkadaşlarımız var. Patron Seyhun Ayhan ise haklarımızı gasp ederek zenginlik içinde yaşıyor. Kadın Ustalar Şirketi’nin içini boşaltıp Deliverigo adıyla esnaf kuryelik sistemine geçerek bizi işsiz bırakmaya çalıştığını duyuyoruz. Seyhun Ayhan sosyal medyada bizi engelledi. Hepsiexpress ise ancak şimdi boykot çağrımız üzerine devreye girdi.”

200’ü aşkın kadın işçi olduklarını belirten İlme, Kadın Ustalar ve Hepsiekspress ile diğer anlaşmalı şirketlerin de ücretlerin ödenmemesinden sorumlu olduğuna dikkat çekerek taleplerini şöyle sıraladı:

“Ücretlerimiz eksiksiz, tek parça olarak günü gününe ödensin. Geriye dönük tüm ücretlerimiz derhal yatırılsın. BES ödemelerimiz zamanında eksiksiz yapılsın. Geriye dönük eksiklikler tamamlansın. Primlerimiz eksiksiz ödensin. Fazla mesai ve bayram çalışmalarımızın ücretleri ödensin. Geriye dönük Multinet kart yemek-internet-yakıt ödemelerimiz yapılsın. Hayat pahalılığı ve her şeye gelen zamlar dikkate alınarak Multinet ücretleri artırılsın. İşyerlerinde sağlıklı çalışma koşulları sağlansın. Hiçbir arkadaşımız işten çıkarılmasın. Kendi arzusuyla işten ayrılmak isteyen arkadaşlarımıza tazminatları, geriye dönük ücretleri ve tüm yan hakları eksiksiz ödensin. İşyerindeki mobbing sonlansın. Mobbing uygulayan yöneticilere yaptırım uygulansın.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.