Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İtalya Bisiklet Turu: Dokuzuncu etabın ardından

105. İtalya Bisiklet Turu’nun dokuzuncu etabını Bora Hansgrohe takımından 26 yaşındaki Avustralyalı bisikletçi Jai Hindley kazandı. Zorlu Blockhaus zirve finişi ile biten etapta Team DSM’den Fransız Romain Bardet ikinci olurken, Ineos Grenadiers takımından Kolombiyalı Richard Carapaz etabı üçüncü sırada tamamladı. 

Dokuzuncu etap profili

Ara tırmanış bölümlerinde puanları toplayan Eolo-Kometa takımından İtalyan Diego Rosa, Dağların Kralı (mavi mayo) mayosunun yeni sahibi oldu. Trek-Segafredo takımından İspanyol Juan Pedro Lopez son anlarda temposunu arttırarak genel klasman liderinin giydiği pembe mayosunu korumayı başardı.

Dokuzuncu etabın son 50 kilometresinde öne çıkanlar ise şöyle:

50 kilometre kala: Eolo-Kometa takımından Diego Rosa öndeki üçlüyü yakalamak adına atak yapıyor. Lider grupla arasındaki fark 10 saniye, bu esnada peloton ise 2:25 geride.

49 kilometre kala: Diego Rosa ön üçlüyü yakalıyor. Tırmanış zirvesinden ilk geçerek Dağların Kralı puanlarında en yüksek puanı almanın peşinde. Puanları toplayabilirse etap sonunda Dağların Kralı mayosunun yeni sahibi olacak.

43 kilometre kala: Diego Rosa, Drone Hopper takımından Natnael Tesfatsion ile birlikte çalışarak Passo Lanciano zirvesinden maksimum puanı alıyor. Artık Dağların Kralı mayosu Diego Rosa’nın. Peloton ise 3:17 geride.

37 kilometre kala: Eritreli bisikletçi Natnael Tesfatsion virajı tam alamayarak çalılıkların arasına düştü. Ayağa kalksa da yarışa devam edemeyecek gibi.

28 kilometre kala: Bora Hansgrohe takımının genel klasman lideri Wilco Kelderman bisikletinde mekanik problem yaşadı. Bisiklet değiştirip tekrar pelotonu yakalayabilmek adına büyük efor sarf etmesi gerecek.

22 kilometre kala: Nans Peters ve Eduardo Sepulveda’nın geri düşmesiyle birlikte, Diego Rosa’nın en yakın takipçisi Astana’dan Josef Dombrowski oldu. Ineos Grenadiers takım halinde altı bisikletçiyle pelotonda öne gelerek tempoyu yükseltti. Peloton ile Rosa arasındaki fark sadece 1:10.

20 kilometre kala: Natnael Tesfatsion tekrar bisikletinin üzerinde, atlattığı büyük kaza sonrası çekilmemiş ve yarışa devam ediyor.

18 kilometre kala: Dombrowski, Diego Rosa’yı yaklayıp geçtikten sonra etabın lideri konumunda,fakat pelotonun önünde yalnızca üç kişi kaldılar ve fark 30 saniye. (Dombrowski, Rosa ve Peters önde)

14 kilometre kala: Kaçışta kalan son isim Dombrowski de Blockhaus tırmanışı öncesinde yakalanıyor. Ineos Grenadiers’in genel klasman lideri Richard Carapaz ara sprint kapısından üçüncü sırada geçerek “1” saniye zaman bonusu da alıyor.

11 kilometre kala: Genel klasman iddialılarından Bike-Exchange Jayco takımından Simon Yates, Jumbo-Visma takımından Tom Dumoulin ve Trek-Segafredo takımından Giulio Ciccone geri kalıyor. Genel klasman şansları tükeniyor.

10 kilometre kala: Wilco Kelderman ve Pello Bilbao da yavaş yavaş geri kalmaya başlıyor. Genel klasman liderlerinin bulunduğu grupta yalnızca 22 bisikletçi kalmış durumda.

9 kilometre kala: Pembe mayolu, genel klasman lider Trek-Segafredo takımından Juan Pedro Lopez hâlâ grubun içinde ve mayosunu kaybetmemek adına direniyor. Genel klasmancılar Romain Bardet, Guillaume Martin, Mikel Landa, Alejandro Valverde, Davide Formolo, Jai Hindley, Vincenzo Nibali ve Lennard Kämna da hâlâ grubun içinde yer alıyor. Ineos Grenadiers’ta Pawel Sivakov ve Richie Porte, Carapaz’a yardım için önde.

8 kilometre kala: Pembe mayolu Juan Pedro Lopez biraz geri kalsa da mayosunu kaybetmemek için direniyor. Buchmann, Arendsen, Pozzovivo ve Taramae gibi isimlerle birlikte ön gruptan kopmamak için çaba harcıyor.

7 kilometre kala: Porte, Landa, Carapaz, Bardet, Buchmann, Almeida, Arensman, Nibali, Hindley, Pozzovivo, Valverde’nin olduğu lider grup pembe mayonun olduğu gruptan 30 saniye önde yer alıyor. Simon Yates ise 1:35 geride

4.5 kilometre kala: Richard Carapaz atak yapıyor ve onu takip edebilen Mikel Landa ve Romain Bardet oluyor.

3 kilometre kala: Joao Almeida’nın liderlik ettiği Nibali, Pozzovivo ve Hindley’den oluşan takip grubu öndeki üçlüye yetişmek için çalışıyor. Pembe mayo grubu ise 1:20 geride.

2 kilometre kala: Almeida, Hindley ve Pozzovivo öndeki üçlüyü yakalıyor.

Son kilometre: Romain Bardet etap sonunda kuvvetli gözüküyor. Hindley ve Carapaz da son metrelere Bardet ile başabaş giriyor. Bu üçlü arasındaki sıralama foto finiş ile belli oluyor. Etabın galibi Hindley olurken, Bardet ikinci, Carapaz ise üçüncü sırada yer alıyor.

Etap sonundaki foto finiş:

https://twitter.com/giroditalia/status/1525866011047649287?s=20&t=2Q0LNLtnS0czVbV9xzG7eA

Dokuzuncu etabın özeti:

Dokuzuncu etaptaki ilk 10:

Dokuzuncu etap sonrası genel klasmanda ilk 10:

Dağların yeni kralı:

Öte yandan turun genel klasman favorilerinden Simon Yates, genel klasmanda 11:11 geri düştü ve iddiasını kaybetti. Yates etap sonrası yaptığı açıklamada, dördüncü etaptaki Etna zirvesinden süregelen dizindeki ağrıdan ve bugünkü etaptaki hava sıcaklığından etkilendiğini ,bu yüzden iyi bir performans ortaya koyamadığını açıkladı.

Tur bugünkü dinlenme gününün ardından, yarın (salı günü) 196 kilometre uzunluğundaki Pescara-Jesi etabı ile devam edecek.

Yazan: Yahya Kemal Doğan

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.