Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Finlandiya ve İsveç, NATO’ya resmi üyelik başvurusu yaptı

Finlandiya ve İsveç, bugün (18 Mayıs) Belçika’nın başkenti Brüksel’de resmi olarak NATO’ya katılmak üzere başvuruda bulundu.

Finlandiya ve İsveç, bugün Belçika’nın başkenti Brüksel’de bulunan NATO merkezinde ittifakın genel sekreteri Jens Stoltenberg’e NATO’ya katılmak için üyelik başvurularını sundu. Stoltenberg, başvuruları memnuniyetle karşıladıklarını ve ittifakın İsveç ve Finlandiya’nın katılımıyla güçleneceğini söyledi.

Üyelik sürecinin devamı için hazır olduklarına dikkat çeken Stoltenberg, başvuruları tarihi bir adım olarak nitelendirdi.

Türkiye ne diyor?

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılmasına sıcak bakmadıklarını dile getirdi. Erdoğan, Türkiye’ye yaptırım uygulayan ülkelerin NATO’ya katılmasına evet demeyeceklerini söyledi.

Erdoğan’dan İsveç ve Finlandiya’ya: “Biz bunların neyine güveneceğiz?”

İsveç ve Finlandiya’yı neler bekliyor?

Başvuruların kabul edilmesinin ardından NATO, talebin yerine getirilip getirilmeyeceği konusunu karar alma organı Kuzey Atlantik Konseyi’ne danışıyor. Ülkelerin NATO’ya katılımına ilişkin yürütülecek müzakerelerin aylar sürebileceği belirtiliyor.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve İsveç Başbakanı Magdalena Andersson’un yarın Beyaz Saray’da ABD Başkanı Joe Biden’la bu konuyu görüşmesi bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.