Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya-Ukrayna savaşında 84. gün: Ceza mahkemesi teklifi, Rusya’dan sınır dışı kararı

Video: Rusya-Ukrayna savaşı | 21 yaşındaki Rus asker “savaş suçu” davası için hakim karşısında

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları devam ediyor. ABD ve İngiltere, Rusya’nın Ukrayna’da işlediği ileri sürülen savaş suçlarına karşı yeni adım atmaya hazır olduklarını bildirirken Rusya, Fransız ve İtalyan diplomatları sınır dışı etti.

Haber: Buça katliamından geride kalanlar

ABD’nin Rusya’nın işlediği iddia edilen savaş suçlarını araştırmak ve belgelemek için yeni bir birim kurma hazırlığında olduğu belirtildi. İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, ülkesinin uluslararası bir ceza mahkemesi kurulması fikrine açık olduğunu söyledi. Truss, “Ukrayna hükümetiyle mahkeme fikrini konuştum. Mahkeme fikrine açığız, şu anda bunu düşünüyoruz” dedi. Uluslararası Ceza Mahkemesi, savaş suçu işlenip işlenmediğini araştırmak için Ukrayna’ya 42 kişiden oluşan bir ekip gönderdi.

Müzakerelerde ilerleme yok

Rusya Savunma Bakanlığı, Mariupol’daki Azovstal Çelik Fabrikası’nda son 24 saat içinde 694 Ukraynalı askerin teslim olduğunu söyledi. Donetsk bölgesinin ayrılıkçı lideri Denis Pushilin, Ukraynalı askerlerin kaderine mahkemenin karar vereceğini belirtti.

Haber: Luhansk’ta bir okula düzenlenen füze saldırısında en az 60 kişi hayatını kaybetti

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Rudenko, Rusya ve Ukrayna’nın “herhangi bir biçimde” görüşme yapmadığını ve Kiev’in “müzakere sürecinden teknik olarak çekildiğini” açıkladı.

Rusya’dan karşı hamle

Rusya merkezli haber ajansı Ria’nın bildirdiğine göre Rusya Dışişleri Bakanlığı, 34 Fransız ve 24 İtalyan diplomatı sınır dışı ettiğini açıkladı. Fransa Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın kararını kınadı.

Rusya’nın bu hamlesi, Fransa ve İtalya’nın geçen ay kendi ülkelerinde görev yapan Rus diplomatları sınır dışı etme kararının ardından geldi.

Kaynak: Guardian

Derleyen: Janset Atacan

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.