Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

9. Boğaziçi Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan öğrenciler Medyascope’a konuştu: “Dağılın uyarısı yapılmadan ters kelepçe ile gözaltına alındık”

Boğaziçi Üniversitesi’nde dün (20 Mayıs) yapılması planlanan 9. Onur Yürüyüşü’ne polis müdahale etti ve yaklaşık 70 kişi gözaltına alındı. Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri Onur Yürüyüşü’nde yaşananları Medyascope’a anlattı.

Boğaziçi Üniversitesi’nde dün (20 Mayıs) yapılmak istenen 9. Onur Yürüyüşü rektörlük tarafından yasaklandı. Güney Kampüs’e çevik kuvvet polisleri ile birlikte en az 4 gözaltı aracının girdi. Polis müdahalesinde yaklaşık 70 öğrenci gözaltına alındı. Öğrenciler ters kelepçe ile gözaltı aracına götürülürken, uygulanan sert müdahale kameralara yansıdı. Gözaltına alınanlar sabah 04.00 sıralarında serbest bırakıldı.

“Gerilim yaşanmasını engellemeye çalıştık”

Öğrencilerden S. Ş., yaşananları şöyle anlattı:

“Öğle saatlerinden itibaren arkadaşlarımızın güven içinde kampüse girişinin sağlanması için Etiler Kapı girişinde bekliyorduk. Amacımız bir gerilim yaşanmasına elimizden geldiği kadar engel olmak ve arkadaşlarımıza hukuki haklarını bildirmekti. Saat 17.00’ye doğru onur yürüyüşüne katılmak için arkadaşlarımla Güney Kampüs meydanına inmiştim. Atanmış rektörlüğün Taş Oda süresince kampüs içindeki faaliyetleri yasaklayan maili elimize ulaştı. Bariz bir şekilde onur yürüyüşünü engelleyen bir maildi çünkü onur yürüyüşü haricinde bir etkinlik söz konusu değildi.”

Dağılın uyarısı yapmadan ters kelepçe ve işkenceyle gözaltına aldılar”

S. Ş., polis müdahalesi ve gözaltı sırasında yaşananları ise şöyle aktardı:

“Güney Meydan’da toplanıp bayraklarımızla Etiler Kapı’ya çıkmaya çalıştığımız sırada özel güvenlikler sıra halinde kapıya çıkmamıza engel oldu. Yürüyüşe devam edebilmek için güney meydandan manzaraya doğru ilerledik ve oradan yukarıya çıkmaya çalışıyorduk ama güvenlik ve polislerden oluşan koridor oradan da çıkışımızı engelledi. Bundan sonra kulüp odasının önüne gittik. Polisler ve güvenlikler iki taraftan bizi sıkıştırdı ve çember içine aldılar. Herhangi bir dağılın uyarısı yapmadan ters kelepçe ve işkenceyle arkadaşlarımızı gözaltına aldılar.”

“Polisler üstümüze saldırdı

Boğaziçi Üniversitesi LGBTİA+ Kulübü ve Özgür Boğaziçi üyesi Tutku Kırcalı da şunları söyledi:

“ Polisler üstümüze saldırdı, arkadaşlarımızın kafasına bastılar, saçlarını yoldular, tekme ve yumruklarla saldırdılar, bayraklarımızı parçaladılar. Eylem komitesinin polisle müzakere etmesine karşın hepimizin teker teker gözaltına alınacağını, hiçbir kurtuluşumuzun olmadığını söylediler.”

“Araçta ters kelepçeyle bekletildik”

Üniversite öğrencilerinin çevik kuvvet müdahalesini kameraya aldığını gören polislerin birbirlerini uyardıklarını belirten Kırcalı, gözaltına sürecinde yaşananları şu sözlerle anlattı:

“Araçta ters kelepçeyle bekletildik. İfade sürecine kadar yaklaşık 7 saat otobüste kaldık. Telefonlarımıza el koyup avukatlarımız görüştürmediler. İfadeden sonra savcıya bile çıkartmadan serbest bırakıldık çünkü ortada suç yoktu.”

“Kimliklerimizi yaşamaya ve özgür bir üniversite için mücadeleye devam edeceğiz”

Varoluşlarını sahiplenmekten ve yaşamaktan vazgeçmeyeceklerini belirten Kırcalı, “Kimliklerimizi, yönelimlerimizi, tercihlerimizi, renklerimizi, varlığımızı bulunduğumuz her yerde açık açık yaşamaya ve eşit bir dünya, özgür bir üniversite için bulunduğumuz her alanda kayyumlara, işbirlikçilere, egemenlere karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Kayyuma nakka demek için örgütlü mücadele edeceğiz” diye konuştu.

Kampüs girişine bomba ihbarı gerekçesiyle X-ray cihazı yerleştirildi

Boğaziçi Üniversitesi Etiler Kapı girişine 19 Mayıs’ta X-ray cihazı yerleştirildi. Öğrenci Temsilciliği Kurulu’ndan (ÖTK) yapılan açıklamada Özel Güvenlik Birimi ve rektörlükle görüşmeleri sonucunda X-ray cihazının Taş Oda konserleri nedeniyle konulduğu belirtildi.

Rektörlük X-ray cihazı için gerekli izinleri göstermiyor

Rektörlük gerekli izinleri aldıklarını söylemelerine karşın yazılı bir izin göstermedi. Boğaziçi Üniversitesi Rektörlük Genel Sekreteri, Medyascope’a gerekli izinlerin Yazı İşleri Müdürlüğü’nde olduğunu belirtti. Yazı İşleri Müdürlüğü ise ellerinde böyle bir izin olmadığını ve Rektörlük Genel Sekreterliği ile görüşülmesi gerektiğini söyledi. Genel Sekreterlik, iletişim bilgilerimizin rektörlük tarafından alınmasına rağmen gerekli birimler tarafından hâlâ geri dönüş yapılmadı.

X-ray cihazının kullanılmaya başlamasından sonra gerekli izinleri görmek isteyen öğrenciler de özel güvenlik birimi tarafından , bomba ihbarının olduğu ve X-ray cihazının da bu yüzden yerleştirildiği söylendi.

Öğrencilerin izin belgesini görme taleplerine olumsuz yanıt verildi

Hukukçular, kampüs girişlerine X-ray yerleştirilmesi için valilik izninin gerekli olduğunu ancak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde kolluk amirinin iznine bağlı olarak yerleştirilebileceğini söyledi. Hukukçular, ayrıca görevlilerin sözlü izin aldıklarını belirtmelerinin yeterli olmadığını ve yazılı izinlerini göstermek zorunda olduklarının altını çizdi. Üniversite öğrencileri tarafından defalarca izin belgesi soruldu ancak özel güvenlik ve rektörlük bu belgeyi vermeyi reddetti.

Özel güvenlik çanta araması yapmak istedi

Kampüs kapısına yerleştirilen X-ray cihazının bozulduğu ve kullanılamadığı belirtiliyor. X-ray cihazını kullanamayan özel güvenlik birimi, çanta araması yapacağını ve çanta araması yapmayı reddeden öğrencilerin kampüs içine alınmayacağını söyledi.

Çantalarının aranmasını istemeyen öğrenciler uzun süre özel güvenlik görevlileri tarafından Etiler Kapısı önünde bekletildi. Özel Güvenlik görevlileri öğrencilere yazılı herhangi bir izin gösteremedi.

Öğrenciler, bazı özel güvenlik görevlilerinin çalışan kartlarını takmadıkları belirtirken, birçok öğrenci çantalarını aramak isteyen Özel Güvenlik görevliler hakkında tutanak tuttu.

Ne olmuştu?

Boğaziçi Üniversitesi Etiler Kapı girişine, 19 Mayıs’ta X-ray cihazı yerleştirildi. Okul girişine yerleştirilen X-ray cihazı, öğrenciler tarafından tepkiyle karşılandı.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü dün (20 Mayıs) 9. Boğaziçi Onur Yürüyüşü’nü “güvenlik” gerekçesiyle yasakladı.

Onur Yürüyüşü’nden 40 dakika önce öğrencilere gönderilen elektronik postada şu ifadeler yer aldı:

“Üniversitemizde gerçekleşecek Taş Oda konserlerinin oluşturacağı öğrenci ve misafir yoğunluğunun güvenliği için gereken önlemlerin alınabilmesi ve etkinliğin huzur içinde yapılabilmesini sağlamak amacıyla, kampüslerimizde konserler dışında açık alan etkinliklerinin yapılmasına Taş Oda konserleri süresince izin verilmeyecektir.” 

Boğaziçi Üniversitesi LGBTİA+ Kulübü, öğrencilere gönderilen elektronik postanın ardından Twitter hesabından saat 17.00’de Onur Yürüyüşü’nü kampüs içinde gerçekleştireceklerini duyurdu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.