Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope, Taliban’ın kadınlara peçe zorunluluğunu protesto eden erkek sunucu ile konuştu: “Meslektaşlarımız bu savaşta kendilerini yalnız hissetmemeli”

Afganistan’da yönetimi ele geçiren Taliban, her gün yeni bir yasağı daha yürürlüğe koymaya devam ediyor. Ülkede artık televizyona çıkmak isteyen kadınlar peçe ile yüzlerini örtmek zorunda. Taliban’ın son yasağını protesto etmek için erkek haber sunucuları da dün (22 Mayıs) ekrana maske ile çıktı. TOLOnews muhabiri Hamid Bahraam ile kadınlara getirilen bu son yasağı ve “maskeli protesto” eylemlerini konuştuk.

Afganistan’da iktidarı geçen yıl ağustos ayında ele geçiren Taliban, son haftalara kadınların yaşamlarına giderek daha fazla kısıtlama getiriyor. Ülkede bugün kadın televizyon sunucuları, kadın muhabirler ve kadın konuklar, Taliban’ın yeni emri doğrultusunda peçe ile yüzlerini kapatarak ekrana çıktı.

TOLOnews, Ariana Television, Shamshad TV ve 1TV gibi popüler televizyon kanallarındaki yayınlar peçeli bir şekilde düzenlendi.

Kadınlar artık televizyona çıkmak için yüzlerini kapatmak zorunda.

Erkek haber sunucularından maskeli protesto

Taliban’ın bu yeni emrini protesto etmek ve kadın meslektaşları ile dayanışma için erkek haber sunucuları da bugün ekrana maske ile çıktı.

“Bu savaşta kendilerini yalnız hissetmemeliler”

Ekrana çıkanlardan biri ise TOLOnews‘te muhabir olarak çalışan Hamid Bahraam idi. Bahraam, Medyascope‘a verdiği demeçte, “Kadın meslektaşlarımızla dayanışma içinde olmaya karar verdik. Bu savaşta kendilerini yalnız hissetmelerine izin vermememizin tek yolu buydu” dedi.

Hamid Bahramm

Bahramm aldıkları bu kararın perde arkasını şöyle anlattı:

“Taliban bu kararı birkaç gün önce yayımladı ve kararname TOLOnews de dahil olmak üzere tüm medya kuruluşlarına ulaştı. Fakat ertesi gün maske takıp takmama konusunda farklı rivayetler duyduk, karar hakkında net bir açıklama olmadığı için kadın meslektaşlarımızın hiçbiri takmadı. Kadınlar başlarını örten normal bir eşarp ile ekrana çıktılar. Ancak cumartesi akşam saatlerinde şefimiz ‘kararnamenin düzgün uygulanması’ konusunda bilgilendirildi. Bizim de itaat etmekten başka seçeneğimiz kalmamıştı. Yine de ofisteki sabah toplantımızda kadın meslektaşlarımızla dayanışma içinde olmaya ve ekrana çıkarken maske takmaya karar verdik. Bu savaşta kendilerini yalnız hissetmelerine izin vermememizin tek yolu buydu.”

“Boğucuydu”

Maske takarken bir şeyler anlatmanın çok zor olduğundan bahseden Bahraam, “Bazı kadın meslektaşlarımız yapılması çok güç olan şeyi yapıyorlar, iki-üç saatlik program sunuyorlar. Ben maske ile sadece yarım saat boyunca ekranda kaldım, boğucuydu” diyerek yasağa tepki gösterdi.

Bundan sonra ne olacak?

TOLOnews sunucularından Farida Sial BBC’ye verdiği demeçte, en az üç saat boyunca ağız ve burun kapalı olacak şekilde yayın yapmanın çok zor olduğundan bahsetti ve kararın geri alınması için uluslararası toplumdan Taliban’a baskı yapmasını istedi. Sial, “Taliban, kadını, sosyal ve siyasal ortamdan silmek istiyor” dedi.

İzleyin: Afgan kadınlar, Medyascope’a konuştu: “Ölmekten korkuyoruz”

Bahraam da Sial ile aynı görüşte. Taliban’ın iktidarı devralmasından itibaren kadınları hedef aldığını ve çıkarılan tüm kararnamelerin kadınlar ile ilgili olduklarını hatırlatan Bahraam, “Bu kararnamelerin tek sebebi, kadınları ülkedeki kamusal ve sivil hayattan uzaklaştırmak” diye konuştu.

Bir diğer sunucu Sonia Niazi ise AFP’ye verdiği demeçte, direndiklerini ve maske takmaya karşı olduklarını söylediklerini fakat yöneticilerinin karara uymamaları halinde işten atılabileceklerini kendilerine ilettiğini aktardı.

Taliban geçen haftalarda aldığı bir karar ile kadınlara halka açık alanlarda burka giyme zorunluluğu getirmiş, daha sonra ise Herat’taki restoranlarda kadın ve erkeklerin birlikte yemek yemesi, parklarda beraber gezmesi ve kadınların yanlarında bir erkek vasisi olmadan uzun uçak yolculukları yapması yasaklamıştı.

Ülkedeki birçok kadın sunucunun bir sonraki aşamada endişe ettiği yegâne şey ise ekrandan tamamen yasaklanmak. Bahraam da bu kararnameden kısa bir süre sonra kadın sunucuların ekranlarda yer almasını engelleyen yeni bir kararname çıkacağını düşünüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.