Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Taliban, Afgan kadınlara burka zorunluluğu getirdi

Afganistan’da kontrolü ele geçiren Taliban, kadınlara halka açık yerlerde burka giyme zorunluluğu getirdi.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) ülkeden çekilmesinin ardından Afganistan’da kontrolü ele geçiren Taliban, kadınlara halka açık alanlarda burka giyme zorunluluğu getirdi.

AFP’nin haberine göre, Taliban ve Afganistan İslam Emirliği’nin üçüncü Yüksek Komutanı Hibetullah Ahundzade, başkent Kabil’deki bir törende, “Kadınlar bundan böyle kendilerini baştan ayağa örten burkalar giyecektir. Bu hem geleneksel hem de dini kurallara saygılı bir görünümdür” diye konuştu.

Ahundzade, “Kadınlar dışarıda önemli bir işlerii yoksa evde kalsalar daha iyi” dedi.

Taliban tarafından hazırlanan kararnamede, “Çok yaşlı veya genç olmayan kadınların mahrem olmayan erkeklerle (yetişkin yakın erkek akrabaları) tanıştıklarında tahrikten kaçınmak için şeriat hükümlerine göre gözleri hariç yüzlerini kapatmaları gerekir” denildi.

Taliban daha önce de kadınlara ehliyet verilmesini yasaklamış ve kız çocuklarının gittiği okulların açılmamasına karar vermişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.