Taliban, BBC ve diğer uluslararası kuruluşların yayınlarını yasakladı 

Taliban’ın, Afgan televizyon kanallarına uluslararası medya kuruluşlarından gelen içerikleri yayınlamama talimatı vermesinin ardından BBC ve diğer uluslararası basın kuruluşlarına ait televizyon içerikleri yayından kaldırıldı. 

Programları yayından kaldırılan diğer yayıncılar arasında Voice of America (VoA), Deutsche Welle (DW) ve China Global Television Network (CTGN) bulunuyor. BBC, “endişe verici bir gelişme” şeklinde nitelendirdiği bu kararın BBC Farsça, Peştuca ve Özbekçe servislerini takip eden altı milyondan fazla izleyiciyi etkileyeceğini belirtti. 

BBC Farsça’nın televizyon kanalına ise yalnızca uydu kanallarına sahip kişiler, yani Afgan halkının yaklaşık yüzde 20’si ulaşabiliyor. Taliban’ın aldığı karardan radyolar ve çevrimiçi hizmetler ise etkilenmedi. 

BBC Dünya Servisi Diller Şefi Tarik Kafala, “belirsiz ve çalkantılı bu zamanda” Afganlar’ın tarafsız gazeteciliğe ulaşma haklarının ellerinden alınmaması gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Taliban’ı bu karardan dönmeye ve televizyon ortaklarımıza, BBC haber programlarını yayın akışlarına ekleme konusunda izin vermesi için çağrıda bulunuyoruz.”

Söz konusu karardan önce BBC, Afgan televizyon ortaklarının istasyonları aracılığıyla her gün yarım saat Peştuca yayın yapıyordu. Özbekçe için haftanın beş günü 15’er dakika, Farsça için de yine haftanın beş günü birer saat benzer uygulamalar mevcuttu. Çokuluslu yapıya sahip Afganistan’da en büyük etnik grup Peştunlar iken önemli oranda Hazara, Tacik ve Özbek azınlık yaşıyor.  

Gazetecilere şiddet

Afganistan’ın başkenti Kabil’den son gelişmeleri aktaran BBC muhabiri Secunder Kermani’ye göre Taliban, medya kuruluşlarına “İslami değerleri” ve “milli birliği” akılda tutarak eleştirel gazetecilik faaliyetlerinde bulunabileceklerini ısrarla vurguluyor. Ancak bu sözler söylenirken birçok gazeteci gözaltına alınmış veya şiddete uğradı. Taliban’ın geçen yıl iktidarı ele geçirmesinin ardından birçok Afgan gazeteci ülkeyi terk etti. 

CNN muhabiri Clarissa Ward, Taliban’ın yönetimi ele geçirmesini takiben yayınlarına başını örterek devam etmişti. (Fotoğraf: NewsroomPost)

Kermani’ye göre söz konusu karar, giderek yoğunlaşan otoriter eğilimin bir parçası. Birkaç gün önce de Taliban, kız orta okullarının açılması yönündeki kararını geri çekmişti. Pazar günü ise Kabil’deki parkların ziyareti için erkeklere farklı, kadınlara farklı günler belirlenmişti. 

Taliban, Afganistan’da yirmi yıl süren savaşın ardından geçtiğimiz yıl ağustos ayında iktidarı ele geçirmişti. 

Kaynak: BBC

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.