Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Haftanın Kültür-Sanat Rehberi (22-28 Nisan 2019)

Kültür-sanat etkinliklerinden derlediğimiz haftalık seçkimizi yayınlamaya devam ediyoruz. Bu hafta tiyatrodan festivale, sergi açılışından söyleşiye, operadan film gösterimine, her güne bir etkinlik sizi bekliyor.

(Eğer siz de etkinliklerinizi bu rehberde görmek isterseniz fatima.celik1@gmail.com adresine e-posta gönderebilirsiniz.)

22 Nisan 2019 – Pazartesi

TİYATRO: AFİFE

Yer: Salon İKSV, Beyoğlu
Saat: 20.30-22.00
Giriş Ücreti: 50 TL & 35 TL
Bilet almak için tıklayın.

Neden Gitmeli?

Afife, tiyatro sahnesine çıkan ilk Türk kadın olarak sanat tarihine adını altın harflerle yazmış büyük isim Afife Jale’nin hastane odasındaki yalnızlığını, direnişini, sıkışmış hayallerini, hatıralarını ve dayanılmaz ağrılarıyla ayakta kalmaya çalışan, can yakan hikayesini konu ediniyor. Cem Kenar’ın yazıp yönettiği oyunda Afife’yi tek kişilik performansıyla Aslı İktu canlandırıyor.

23 Nisan 2019 – Salı

OPERA: ALEKO

Yer: Süreyya Operası, Kadıköy
Saat: 20.00-21.00
Bilet almak için tıklayın.

Neden Gitmeli?

Rus besteci ve piyano virtüözü Sergey Rahmaninov’un hayatı boyunca tamamlayabildiği üç opera eserinden ilki olan ve ilk kez 1892’de sahnelenen Aleko, konusunu Puşkin’in “Çingeneler” adlı öyküsünden alıyor. Rus genci Aleko’nun çingene kızı Zemfira’ya olan trajik aşkını konu edinen tek perdelik operanın metni (libretto) Rus oyun yazarı Vladimir Nemiroviç Dançenko’ya ait. Doğan Çelik’in sahneye koyduğu eserin koreografisini Fatma Nil Berkan, orkestra şefliğini ise Zdravko Nazarov üstleniyor.

24 Nisan 2019 – Çarşamba

*Sakıp Sabancı Müzesi’ni çarşamba günleri ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

SERGİ AÇILIŞI: RAW (EMİRHAN EREN)

Yer: Versus Art Project, Beyoğlu
Saat: 18.00-20.30
Katılım herkese açık ve ücretsiz.

Neden Gitmeli?

İsmini Le Corbusier’ye ait Fransızca béton brut (ham beton) teriminden alan “RAW” sergisi, 20. yüzyılın savaş sonrası döneminde dünyanın birçok noktasında sanatçılar ve mimarlar tarafından daha iyi bir dünya kurma hayaliyle üretilen yapılara odaklanıyor. İngiltere kıyılarına inşa edilen Ses Aynaları, Sovyetler Birliği’nden kalma bir krematoryum veya brütalist Yugoslav anıtları “RAW” sergisinde izleyicinin karşılaşacağı referanslardan yalnızca birkaçı. Ait oldukları rejimin sona ermesiyle bağlamından kopmuş alien formlar olarak anılan bu yapılar, izleyiciyi, formun saf hali üzerine düşünmeye davet ediyor.

25 Nisan 2019 – Perşembe

*İstanbul Modern’i perşembe günleri ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

SÖYLEŞİ: SAHNE SANATLARI PERSPEKTİFİNDEN İSTANBUL’UN DÖNÜŞÜMÜ

Yer: İPM, Minerva Han, Karaköy
Saat: 17.00-19.00
Katılım herkese açık ve ücretsiz.
Kaydolmak için tıklayın.

Neden Gitmeli?

İstanbul Perspektifleri Söyleşi Serisinin yedincisi, bu hafta perşembe günü “Sahne Sanatları Perspektifinden İstanbul’un Dönüşümü” başlığı altında yönetmen, oyuncu ve akademisyen Mehmet Birkiye’nin katılımıyla gerçekleştirilecek. İstanbul’un kültürel dokusunun 1980’lerden bu yana nasıl şekillendiğini ve dönüştüğünü öznel hikayeler üzerinden tartışmayı amaçlayan söyleşi serisinde bu dönüşüm; mimarlık, görsel sanatlar, sanat piyasası, festival kültürü ve sahne sanatları boyutlarını içeren farklı perspektiflerden ele alınıyor.

26 Nisan 2019 – Cuma

*Pera Müzesi’ni cuma günleri 18.00-22.00 saatleri arasında ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

FİLM: THE GOLDEN GLOVE / ALTIN ELDİVEN

Yer: SineBU, Boğaziçi Üniversitesi, Etiler
Saat: 19.00-21.00
Giriş Ücreti: 17 TL & 7 TL

Neden Gitmeli?

Avrupa arthouse sinemasının kabul görmüş ismi Fatih Akın, yeni filmi “The Golden Glove” ile korku ve güvensizlik zemininde 1970’ler Almanya’sının çarpıcı bir portresini çiziyor. Akın’ın, Heinz Strunk’un çok satan romanından esinlenerek yazıp yönettiği film, Lars von Trier imzalı “The House That Jack Built” filmi ile aynı zamanda çıkması ve benzer şiddet ögelerine yer vermesi bakımından dikkat çekiyor. Trier’in aksine Akın, bir anlatıcı olarak, kadın düşmanı karakterine negatif anlamda mesafe koyuyor. Berlin Film Festivali’ne gelmiş geçmiş en tiksindirici içerikli filmlerden biri olduğu söylenen film, “arthouse seri katil anlatısı”nı kaçırmak istemeyenler için doğru bir tercih olacak.

27 Nisan 2019 – Cumartesi

FESTİVAL: BABYLON SOUNDGARDEN 2019

Yer: Yapı Kredi bomontiada, Şişli
Saat: 12.00-04.00
Katılım herkese açık ve ücretsiz.

Neden Gitmeli?

Yapı Kredi bomontiada’yı festival ortamına çeviren Babylon Soundgarden, Pozitif deneyimi ve Kendine Has’ın katkılarıyla 27 Nisan Cumartesi günü şehre dönüyor. Bu sene ücretsiz gerçekleştirilecek festivalde; GUTS & Les Akaras de Scoville, Dubioza Kolektiv, Kaan Düzarat feat. İlhan Erşahin, Boogie Belgique, Ege Çubukçu, Hey! Douglas, Ah! Kosmos, Elektro Hafız, doubledecker, DearHead, BREK, Netam, MARCH, Zeynep Erbay, Gunesta, Uninvited Jazz Band, Radyo Babylon DJ’leri, DJ Style-ist, Serdar Orcan ve Mr.Murdoc konuk olacak. Üç farklı sahnede düzenlenecek konserlerin yanı sıra festivalde, ATÖLYE işbirliğiyle gerçekleştirilecek yaratıcı sohbet ve aktiviteler de olacak.

28 Nisan 2019 – Pazar

SERGİ: SÖYLENİR VE YARIM KALIR BÜTÜN AŞKLAR YERYÜZÜNDE

Yer: Borusan Contemporary, Sarıyer
Saat: 10.00-19.00
Giriş Ücreti: 10 TL & 5 TL

Neden Gitmeli?

Şair Turgut Uyar’ın “Söylenir ve yarım kalır / bütün aşklar yeryüzünde” dizelerinden yola çıkarak, Necmi Sönmez küratörlüğünde hazırlanan bu koleksiyon sergisi, uluslararası çağdaş sanatın farklı eğilimlerini bir araya getirirken, günümüzün hızla değişen ekonomik, siyasi ve sosyal koşullarının sanatçılarda hangi estetik arayışları tetiklediğini sorguluyor. Dijital anlatım tekniklerini kullanarak izleyicilere “yeni görsellik” deneyimi sunan sergide Güney Amerika, Kore ve Çin başta olmak üzere, “diğer modernizm” tecrübelerine sahip kültürlerden gelen yorumlarla, küresel değişimlerin dünyanın farklı köşelerinde yaşayan sanatçılar üzerindeki yansımalarını gündeme getiriyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.