Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BBC Türkçe’de çalışan gazeteciler greve çıktı

BBC Türkçe’de çalışan gazeteciler, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ile BBC işvereni arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine greve çıktı.

TGS Genel Başkanı’ndan açıklama

TGS ile BBC Türkçe arasında başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine çalışanlar greve çıktı.

TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, İstanbul-Beyoğlu’nda bulunan BBC İstanbul Bürosu’nun önünde yaptığı açıklamada, “9 Ağustos 2021 tarihinde başladığımız toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde maalesef anlaşma sağlayamadık. Altı aydır BBC işverenine Türkiye’de yaşanan ekonomik darboğazın çalışanların alım gücünde büyük bir erimeye neden olduğunu anlattık. Taleplerimiz her geçen gün kötüleşen ekonomik koşullarda gerçekçi ve insaniydi” dedi.

BBC’den enflasyonun altında zam teklifi

BBC işvereninin, İstanbul’daki çalışanlarına Türk Lirası (TL) ile maaş ödediğini söyleyen Durmuş, şöyle devam etti: “Resmi enflasyonun yüzde 14,6 olduğu 2020 yılında İstanbul’daki çalışanlarına yüzde 7 zam yapan BBC işvereni, 2021’de de benzer bir teklifle masaya geldi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun yüzde 36 enflasyon açıkladığı ancak bağımsız ekonomistlerin oranı yüzde 82 olarak hesapladığı bir ortamda, BBC görüşmeler sonunda yüzde 20 zam önerdi. İki yıl üst üste resmi enflasyon oranının çok altında zam teklif eden BBC işvereninin durumun ciddiyetini anlamadığını görüyoruz. TL’deki değer kaybı nedeniyle İstanbul’daki çalışanların hakları ile hem Birleşik Krallık hem diğer ofislerdeki BBC gazetecilerinin hakları arasında önemli farklar bulunuyor. Bu durumu ayrımcılık olarak yorumluyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.