Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BBC İstanbul ofisi çalışanları grev ilanı astı – TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş: “Taleplerimiz karşılanmazsa grev yapmaktan kaçınmayacağız”

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ile BBC İstanbul ofisi arasında temmuz ayında başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. BBC İstanbul bürosu çalışanları, İstanbul-Beyoğlu’nda bulunan ofislerine grev ilanı astı. TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, “Bir an önce taleplerimiz karşılanmalıdır. Karşılanmadığı takdirde grev yapmaktan kaçmayacağız, kaçınmayacağız” dedi.


Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ile British Broadcasting Corporation (BBC) İstanbul bürosu arasında süren toplu sözleşme pazarlık süreci anlaşmazlıkla sonuçlandı.

TGS’nin sosyal medya hesabından 6 Aralık’ta “BBC işvereni, İstanbul bürosunda çalışanların taleplerine kulak tıkıyor. Tüm yapıcı çabalarımıza rağmen toplu sözleşmeye yanaşmıyor. Bu yüzden grev kararımızı asıyoruz. Makul bir öneriyle gelinmezse greve de hazırız” açıklaması paylaşıldı.

“İşverenin pazarlığa kapalı tutumu grev kararını kaçınılmaz hale getirdi”

TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, BBC’nin Taksim’deki İstanbul ofisi önündeki açıklamada, “Temmuz ayında başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerimizde anlaşma sağlanamadı. Sürecin bu noktaya gelmemesi için TGS olarak çok çaba sarf ettik. İşverenin pazarlığa kapalı tutumu grev kararını kaçınılmaz hale getirdi. BBC İstanbul ofisinde çalışan üyelerimiz, Türkiye’de yaşanan ekonomik zorluklar karşısında ücretlerinin alım güçlerini koruyacak şekilde düzenlenmesini talep ediyorlar” diye konuştu.

“BBC resmi enflasyon rakamlarının altında zam teklif etti”

İşverenin 2020 yılında resmi enflasyon rakamlarının çok altında zam yaptığını belirten Durmuş, “BBC, brüt ücretlere sadece yüzde 14 zam teklif ediyor. Enflasyonun resmi rakamlara 21.31, bağımsız ekonomistlere göre yüzde 58.68 olduğu bir ortamda bu teklifi kabul etmemiz beklenemez. BBC’nin, Birleşik Krallık ve dünyadaki diğer çalışanlarına sağladığı bazı temel hakları, İstanbul’daki çalışanları için tartışmaya dahi açmıyor. Üyelerimiz her BBC çalışanıyla benzer haklara sahip olmak istiyor” dedi.


“Taleplerimiz karşılanmazsa grev yapmaktan kaçınmayacağız”

BBC’nin, bu talepleri kendi bütçesine ek yük yaratmadan karşılamasının mümkün olduğunu belirten Durmuş, şöyle devam etti: “Ocak ayından bugüne sterlin Türk Lirası karşısında yüzde 80’lik bir artış sağladı. Grev sürecini başlatan işverenin bu şartları rağmen sergilediği uzlaşmaz tutumdur. TGS olarak bugün son çağrımızı yapıyoruz. Bir an önce masaya gelip toplu iş sözleşmesinde BBC çalışanlarının taleplerini karşılayın. Aksi halde grev yapmaktan kaçmayacağız, kaçınmayacağız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.