Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman Türkiye’ye geliyor, swap anlaşması gündemde

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman Türkiye’ye geliyor. Haziran ayı başında düzenlenmesi planlanan ziyarette Ankara ile Riyad arasında döviz swap anlaşması da imzalanacağı belirtiliyor.

Bloomberg’de dün (23 Mayıs) yayımlanan habere göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ı Türkiye’ye davet etti. Görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulunan iki Türk yetkili, Erdoğan’ın önümüzdeki günlerde Selman’ı ağırlamayı planladığını söyledi.

Suudi Arabistan Uluslararası İletişim Merkezi ise Bloomberg’in yorum talebine yanıt vermedi. Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın Türkiye’ye düzenleyeceği olası bir ziyareti, iki yıldır bölge dışına çıkmayan Selman için büyük bir değişime işaret edecek.

Reuters haber ajansı ise Veliaht Prens Selman’ın Türkiye, Kıbrıs, Yunanistan, Ürdün ve Mısır’ın da aralarında bulunduğu ülkelere bir seyahat planladığını yazdı.

Gözler haziran ayına çevrildi

Reuters’a konuşan Suudi yetkililer, veliaht prensin ziyaret edeceği ülkeler ile kesin tarihler konusunda görüşmelerini sürdürdüğünü, gezinin haziran ayı başında gerçekleşebileceğini belirtti. Suudi Arabistan Basın Dairesi ise Reuters’ın yorum talebine yanıt vermedi.

Swap anlaşması gündemde

Reuters’a konuşan üst düzey bir Türk yetkili, Veliaht Prens Selman’ın Erdoğan’ın ziyaret davetini kabul ettiğini ve her iki ülkeden yetkililerin ziyaretin planlanması için çalıştığını söyledi. Yetkili şu ifadeleri kullandı:

“Bölgesel gelişmeler, ikili ticaret hacmi, olası döviz swap anlaşmaları, diğer yatırım ve enerji projeleri görüşülecek konular arasında.”

Ne olmuştu?

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaklaşık bir ay önce, Suudi Arabistan’a bir ziyaret düzenlemiş ve Cidde’de Veliaht Prens Muhammed bin Selman ve babası Kral Selman bin Abdülaziz ile bir araya gelmişti.

İzleyin: Cumhurbaşkanı Erdoğan Suudi Arabistan’da | Prens Muhammed bin Selman ve Suud Kralı ile görüntüler

Erdoğan’ın bu ziyaretinin, İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı davasının Riyad’a iade edilmesinden 21 gün sonra gerçekleşmesi dikkat çekmişti.

İkili ilişkiler Kaşıkçı davasının Riyad’a iadesinin ardından ivme kazandı

İki G-20 ekonomisi arasındaki ilişkiler, Washington Post yazarı ve Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın 2 Ekim 2018 tarihinde, evlilik belgesi almaya gittiği Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmesinin ardından bozulmuştu. Kaşıkçı’nın öldürülmesine ilişkin İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın durmasına ve yargılamanın Suudi Arabistan adli makamlarına devredilmesine karar verilmesinin ardından ise ilişkiler yeniden ivme kazanmıştı.

Zira yabancı basında çıkan makalelerde Erdoğan ile Veliaht Prens Muhammed bin Selman arasındaki görüşmenin tek şartı, Ankara’nın “Kaşıkçı davasından bir daha asla bahsetmemesi” idi.

“Erdoğan’ın bize daha çok ihtiyacı var”

Erdoğan’ın iki günlük Suudi Arabistan ziyaretinin ardından Guardian gazetesine konuşan Suudi yetkililer, “Bizim ona ihtiyacımızdan daha çok onun bize ihtiyacı var ve o bizim ayağımıza geldi. Erdoğan bu duruşuyla milyarlarca dolarlık gelir kaybına uğradı. Bu yüzden ticaret koşullarını biz belirleyeceğiz” demişti.

Kaynak: Bloomberg

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.