Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Partygate skandalı: İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın partideki fotoğrafları sızdırıldı

İngiltere, Başbakan Boris Johnson’ın koronavirüs kısıtlamaları devam ederken başbakanlık ofisinde düzenlenen partilerdeki fotoğraflarını konuşuyor. ITW News tarafından dün (23 Mayıs) yayımlanan dört yeni fotoğrafta Johnson’ın 13 Kasım 2020’de ülkede koronavirüs kısıtlamaları devam ederken verdiği partiden görüntüler yer alıyor.

ITW News tarafından yayımlanan fotoğrafta İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın koronavirüs karantinası sırasında 13 Kasım 2020’de olduğu düşünülen bir partide içki içtiği görülüyor.

İngiltere Parlamentosu’nda, aralık ayında bir partinin düzenlenip düzenlenmediği sorulduğunda Johnson, bu iddiaları reddetmiş ve kurallara uyduğunu söylemişti.

Boris Johnson hakkında yeni bir inceleme başlatıldı

Başbakan Johnson hakkında dün sızdırılan dört yeni fotoğraftan sonra yeni bir inceleme başlatıldı. Fotoğraflarda Johnson’ın, şarap şişeleri, şarap kadehleri, yiyecek ve diğer içeceklerle dolu bir masanın yanında dururken meslektaşlarına kadeh kaldırdığı görülüyor.

Fotoğrafların çekildiği sırada İngiltere’de ikinci bir koronavirüs karantinası uygulanıyordu ve iki veya daha fazla kişinin kapalı mekanlarda toplanması “makul derecede gerekli” olmadıkça yasaklanmıştı.

Fotoğrafların ortaya çıkmasıyla birlikte muhalefet milletvekilleri, Johnson’ın daha önce koronavirüs kurallarını çiğnenmediğini söylediğini hatırlatarak, başbakanın parlamentoyu bilerek yanlış yönlendirdiği yönünde yeni suçlamalarda bulundu.

İşçi Partisi Milletvekili Catherine West, Avam Kamarası’nda Johsnon’a 13 Kasım’da bir parti yapılıp yapılmadığını sormuştu. West’in fotoğrafları sızdırılan olaydan bahsedip bahsetmediği ise belli değil. Johnson, West’in iddialarına şöyle yanıt vermişti:

“Hayır. Ne olursa olsun tüm kurallara uyulduğundan eminim.”

Johnson hakkında Avam Kamarası Ayrıcalıklar Komitesi tarafından milletvekillerine yalan söyleyip söylemediği konusunda bir soruşturma açıldı. Hükümet yönergelerine göre parlamentoyu bilerek yanlış yönlendiren bakanların istifa etmesi bekleniyor.

Johnson’a para cezası verilmedi

BBC’nin aktardığına göre, partiye katılanlardan en az bir kişi para cezasına çarptırıldı ancak Johnson para cezasına çarptırılmadı. Fotoğrafın sızdırılmasından sonra Metropolitan Polisi de Johnson’ın neden para cezasına çarptırılmadığını sorgulayan çağrılarla karşı karşıya kaldı.

Daha önce de soruşturma açılmıştı

Koronavirüs kısıtlamaları devam ederken Downing Street ve Whitehall’da düzenlenen toplantılarla ilgili ortaya atılan bir dizi iddia Metropolitan Polisi’nin 12 olayla ilgili soruşturma açmasına sebep olmuştu.

Soruşturma geçen hafta sona ermiş ve sekiz ayrı tarihte düzenlenen partiler için 83 kişiye 126 adet ceza kesildiği açıklanmıştı.

Boris Johnson, eşi Carrie ve Maliye Bakanı Rishi Sunak, Haziran 2020’de başbakanın onuruna düzenlenen bir doğum günü partisine katıldıkları için para cezası aldı. Ancak No. 10’dan yapılan açıklamada, Başbakan Johnson’ın polisten herhangi bir ek para cezası almadığı doğrulanmıştı.

Kaynak: BBC
Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.