Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya-Ukrayna savaşında 90. gün: Rus diplomat “akılsız savaşın bir parçası olamam” diyerek istifa etti, Rus birlikleri Donbas’ta varlığını artırıyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 24 Şubat’ta Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesine “askeri bir operasyon” başlattıklarını duyurmasının ardından başlayan savaşta üç ay geride kaldı. İşte savaşın 90. gününde bilmeniz gerekenler.

Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Daimi Temsilciliği’nde müsteşar olarak görev yapan Boris Bondarev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’ya karşı başlattığı “kanlı ve akılsız savaşın bir parçası olmayacağını” söyledi ve görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Görevinden istifasını sosyal medya hesabı üzerinden duyuran Bondarev, “20 yıllık diplomasi kariyerimde ve dış politikada birçok değişime tanıklık ettim. Fakat 24 Şubat tarihinden bu yana ülkemden hiç bu kadar utanmamıştım” dedi.

“Sonsuza kadar iktidarda kalmak istiyorlar”

Putin’in Ukrayna’ya açtığı savaşa atıfta bulunan Bondarev, “Bu kanlı, akılsız ve gereksiz rezaletin bir parçası olamam. Bu savaşı düşünenler tek bir şey istiyorlar: Sonsuza kadar iktidarda kalmak. Ve bunu başarmak için her şeyi feda etmeye hazırlar. Binlerce Rus ve Ukraynalı sadece bu yüzden öldü” diye yazdı.

Bondarev’in görevinden istifa eden ilk diplomat olup olmadığı bilinmiyor fakat kendisi kamuoyu önünde bunu açıkça duyuran ilk isim.

Zelenskiy: “Savaşmaktan başka seçeneğimiz yok”

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Ukraynalıları silahlı kuvvetlere destek vermeye ve Ukrayna’nın uluslararası ortamdaki konumunu savunmak için yardım etmeye çağırdı. Zelenskiy, “Kazanmak için, bunun için çalışmalıyız. Orduya yardım edin” dedi.

Ukrayna’nın önünde zor haftalar olduğunu ve savaşın Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinde çok sert geçtiğini belirten Zelenskiy, “Bakhmut, Popasna, Severodonetsk.. İşgalciler birliklerini bu bölgelere kaydırdılar. Buradaki tüm canlıları yok etmeye çalışıyorlar” diye konuştu.

Savaşmaktan başka bir seçeneklerinin olmadığını da hatırlatan Zelenskiy, “Savaşmak ve kazanmaktan başka seçeneğimiz yok. Toprağımızı ve halkımızı kurtarmak zorundayız. Çünkü işgalciler bizlerden sahip olduğumuz her şeyi almak istiyorlar. Yaşam hakkımız da dahil” ifadelerini kullandı.

İngiltere: Rusya, Donbas’taki varlığını artırıyor

İngiltere Savunma Bakanlığı günlük istihbarat güncellemesinde, Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinde askeri operasyonlarını yoğunlaştırdığını belirtti. Bakanlık, Rus birliklerinin Severodonetsk, Lyschansk ve Rubizhne’yi kuşatmaya çalıştığını aktardı.

Almanya: AB, Rus petrolüne “birkaç gün içinde” ambargo uygulayacak

Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck dün akşam saatlerinde ZDF’ye verdiği demeçte, Avrupa Birliği’nin (AB) Rus petrolünün ithalatına yönelik bir ambargo üzerinde çalıştığını ve birlik üyelerinin anlaşmaya yakın olduklarını belirtti. Habeck, “Birkaç gün içinde bir atılım gerçekleştireceğiz” dedi.

Lavrov: “Moskova, Çin ile bağlarını daha da güçlendirecek”

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova’nın Ukrayna’daki operasyonunun başlamasından bu yana Batılı ülkelerin Rusofobi gösterdiğini belirtti ve Batı’dan ithal edilen ürünlerin yerini doldurmak için yeni yollar aradıklarını söyledi. Çin’e atıfta bulunarak, “Moskova artık yalnızca sırtını ‘güvenilir’ ülkelere dayayacaktır” diyen Lavrov, bundan sonraki süreçte Pekin ile Moskova arasındaki ilişkilerin daha da gelişeceğinin sinyallerini verdi:

“Dünya kalkınmasının merkezi artık Avrasya. Batı diktatörce bir duruş sergilediği için Çin ile ekonomik bağlarımızı daha da hızlı büyüteceğiz.”

Kiev, 13 binden fazla savaş suçunu soruşturuyor

Ukrayna Başsavcısı İrina Venediktova, Rus birliklerinin Ukrayna’da işlediği öne sürülen 13 binden fazla savaş suçunun soruşturulduğunu açıkladı. Venediktova basına yaptığı açıklamada, “Bugün itibarıyla sadece savaş suçları ile ilgili 13 binden fazla davamız var ve hepsi soruşturma aşamasında” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.