Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şilili müzik grubu Inti-Illimani Türkiye’ye geliyor – “Türkiye’de Grup Yorum neyse, dünyada Inti-Illimani odur”

Inti-Illimani Avrupa turnesi kapsamında üç konser için Türkiye’de olacak. Şilili grup, 24 Haziran’da İstanbul, 25 Haziran’da İzmir ve 26 Haziran’da Ankara’da sahne aldıktan sonra Avrupa turnesine devam edecek. Organizasyon yetkilisi Ercan Erdoğan, “Türkiye’de Grup Yorum’un kapsayıcılığı neyse uluslararası boyutta Inti-Illimani Historico odur” dedi.

Şilili muhalif müzik grubu “Inti-Illimani Historico” 24 Haziran’da İstanbul KüçükÇiftlik Park, 25 Haziran’da İzmir Urla Sahne Humans Open Air Arena, 26 Haziran’da ODTÜ MD Vişnelik’te sahne alacak. Bu yılın tek protest yabancı müzik grubu turnesi olma özelliği taşıyan “Inti-Ilimani Historico” turnesinde, gruba Moğollar, Yeni Türkü, Peyk ve Ozan Çoban&Güneş Demir grupları eşlik edecek.

Bu konserlerde nefes almak istiyoruz

Konserlere, İstanbul’da beş-altı bin; Ankara, İzmir için ise üç-dört bin kişilik katılım beklediklerini belirten organizasyon yetkilisi Ercan Erdoğan, turneyi salgın öncesinde planladıklarını ancak ertelemek zorunda kaldıklarını söyledi. Grubu Türkiye’ye davet etme nedenlerini Medyascope’a anlatan Erdoğan, “Organizasyon ekibi bileşenlerinin tamamı için Illimani Historico çok özel bir grup. Grubu davet etmede siyasal tercihlerimiz, müzikal anlayışımız gibi konular etkili oldu. Turnede sahne alacak sanatçılar konsere büyük bir özveri göstererek katılıyor. Bütün katılımcılar bir anlamda festival çalışanı gibi emek veriyor. Ülkenin geldiği noktayı göz önüne alırsak bu konserlerde nefes almak istiyoruz” diye konuştu. Grubun en bilinen şarkısı “El Pueblo Unido Jamas Sera Vencido” yu hatırlatan Erdoğan, “Örgütlü bir halkı hiçbir kuvvet yenemez” dedi.

“Sol siyaset ile ilgilenmiş herkesin bildiği bir grup”

Erdoğan, grubun Türkiye’deki dinleyici kitlesine ilişkin ise “68 kuşağının dünyada en önemli temsilcileri, dünyada ve ülkemizde ağırlıkla aktüel siyaseti yakından takip eden gençlerin de ilgi duyduğu bir grup. Hayatının küçük bir kısmında sol siyaset ile ilgilenmiş herkes grubu bilir. Türkiye’de Grup Yorum’un kapsayıcılığı neyse, uluslararası boyutta Inti-Illimani Historico odur” dedi.

Inti-Illimani: Victor Jara ekolünün son temsilcileri

Yoksul insanların aşkları, acıları, düşleri ve yaşadıkları her tür insani değişimleri şarkılarına konu edinen grup 1967’de kuruldu. Türkiye’de muhalif müziğin önemli bir temsilcisi olarak tanınan grubun bazı şarkıları Türkçe sözler ile yeniden derlendi. Şarkıları genellikle And Dağları kökenli olan grup, çeşitli pan-kavalları, çok farklı bambu flütler, değişik vurmalılar gibi dikkat çekici enstrümanları, müziklerinde yoğun olarak kullanmaktadır.

Grup, Şilili devrimci müzisyen Victor Jara ekolünün de son temsilcileri arasında görülüyor. “Inti-Illimani Historico”, Jara şarkılarını seslendirerek hem onun müzikal anlayışını hem de siyasal yorumunu yaşatmaya çalışıyor. Victor Jara, Şili’de 1973’te darbe ile devrilen sosyalist lider Salvador Allende’nin destekçilerindendi. Jara, Allende ve sol partilerin birleştiği Unidad Popular yararına verdiği konserler nedeniyle tutuklandı ve Şili Ulusal Stadyumu’nda işkenceye maruz bırakıldı. Jara, elleri bir subayın emri ile askerler tarafından bir daha gitar çalamaması için kırıldıktan sonra öldürüldü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.