Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye ve Katar da talip olmuştu: Taliban, havaalanlarının işletilmesi konusunda BAE ile anlaştı

Taliban, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Türkiye ve Katar ile aylarca süren görüşmelerin ardından bugün (24 Mayıs) yaptığı açıklamada, Afganistan’daki havaalanlarının işletilmesi konusunda BAE ile anlaşmaya varıldığını açıkladı.

Taliban hükümetinin Başbakan Yardımcısı Molla Abdulgani Baradar, Twitter hesabından yaptığı açıklamada BAE ile havaalanı yer hizmetleri anlaşmasının yenilendiğini duyurdu. 

Anlaşmanın havaalanı güvenliğini içerip içermediği ise henüz belli değil. BAE Dışişleri Bakanlığı, Reuters’ın sorularına yanıt vermedi.

Katar ve Türkiye de işletmeye talipti

Katar ve Türkiye de Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve NATO birliklerinin Ağustos 2021’de Kabil’den çekilmesi ve Taliban’ın yönetimi devralmasının ardından, havaalanı işletmesine ve güvenliğine yardımcı olmak için geçici teknik ekipler göndermişti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Taliban’ın Türkiye’ye Kabil Havaalanı’nı işletmesi için teklifte bulunduğunu söylerken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Taliban yönetimiyle görüşmelerin sürdüğünü belirtmişti.

“Türkiye, havaalanının işletmesi konusunda Katar ve ABD ile beraber çalışıyor”

Taliban’ın Afganistan’ı ele geçirmesinin ardından Kabil Havalimanı‘nın işletilmesi konusunda Türkiye ve Katar’ın ismi öne çıkmıştı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, yaptığı açıklamada, “Kabil Havalimanı’nın işletilmesi konusunda Katar ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile birlikte çalışıyoruz” demişti.

BAE de rakip olmuştu

Geçen kasım ayında, Reuters’ın Körfez ülkelerinde görev yapan dört diplomatik kaynağa dayandırdığı haberinde, Kabil Havalimanı’nın işletilmesi yarışına BAE’nin de katıldığı belirtilmişti. 

Katar ve Türkiye anlaşmıştı

Ocak ayında, Türkiye ve Katar, Afganistan’ın başkenti Kabil’de bulunan Uluslararası Hamid Karzai Havalimanı’nın işletilmesi ve güvenliğinin sağlanması konusunda anlaşmaya varmıştı. Sürecin yapıcı bir şekilde devam ettiğini belirten kaynaklar, konu hakkında Taliban ile müzakerelerin devam ettiğini söylemişti.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Emine Bıçakcı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.