Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (93): Son 10 yılda ABD’de gerçekleşen en ölümcül beş okul saldırısı

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) ilkokullara, liselere ve üniversitelere her yıl birçok silahlı saldırı düzenleniyor. Son yıllarda okul saldırılarında hızlı bir artışın görüldüğü de raporlarda belirtiliyor. 1966’dan beri ABD’de gerçekleştirilen en ölümcül 13 okul saldırısında 146 çocuk ve yetişkin öldürüldü. 182 çocuk ve yetişkin ise bu saldırılarda yaralandı. Son 10 yılda ABD’de yaşanan en ölümcül okul saldırılarını sizin için derledik.

Silah kullanımının yasal olduğu ABD’de ilkokullara, liselere ve üniversitelere yönelik saldırılar oldukça yaygın. 1966’dan itibaren tutulan verilere göre, ABD’deki en ölümcül 13 okul saldırısında 146 çocuk ve yetişkin hayatını kaybetti. Bu saldırılarda 182 çocuk ve yetişkin ise yaralandı.

İşte son 10 yılda gerçekleşen en ölümcül okul saldırıları:

5. Robb İlköğretim Okulu, Teksas – 24 Mayıs 2022

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Teksas eyaletinin Uvalde kentinde bulunan Robb İlköğretim Okulu’na 24 Mayıs’ta silahlı bir saldırı düzenlendi. Saldırıda 19’u çocuk olmak üzere, 21 kişi hayatını kaybetti.

Saldırıda yaralananların sayısı ise tam belirtilmedi.

Yetkililer, 18 yaşındaki Salvador Ramos isimli saldırganın da öldürüldüğünü açıkladı. Yetkililer, Ramos’un daha önceden sabıkasının bulunmadığını ve saldırıda bir tabanca ve AR-15 yarı otomatik tüfek kullandığını belirtti.

Teksas Kamu Güvenliği Departmanı’ndan Teğmen Chris Olivarez, saldırganın okula saldırıda bulunmadan önce büyükannesini vurduğunu belirtti. Olivarez, Ramos’un hastaneye kaldırılan büyükannesi öldükten hemen sonra okulda gerçekleştirdiği saldırıyı şöyle anlattı:

“Önüne gelen herkese ateş açıyordu.”

4. Santa Fe Lisesi, Teksas – 18 Mayıs 2018

17 yaşındaki Dimitrios Pagourtzis, bir pompalı tüfek ve ceketinin altına sakladığı 38’lik tabanca ile Teksas eyaletindeki Santa Fe Lisesi’ne saldırdı.

Saldırıda 10 kişi hayatını kaybederken 10 kişi de ağır yaralandı. Pagourtzis, saldırının ardından polise teslim oldu. Kolluk kuvvetleri, saldırı sırasında okulda iki adet ev yapımı patlayıcı bulduklarını söyledi.

Dönemin ABD Başkanı Donald Trump, saldırıdan sonra Santa Fe halkıyla dayanışmasını dile getirdi ve yönetiminin okulları korumak ve silahları okullardan uzak tutmak için ellerinden gelen her şeyi yapacağını belirtti.

3. Marjory Stoneman Douglas Lisesi, Florida – 14 Şubat 2018

Yetkililer, 19 yaşındaki bir gencin Miami’nin yaklaşık bir saat uzaklığındaki eski lisesine baskın yaparak öğrenci ve öğretmenlere ateş açtığını belirtti. Saldırıda 17 kişi hayatını kaybederken, 17 kişinin de ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldığı açıklandı.

Saldırı sırasında okul içinde bulunan tanıklardan elde edilen bilgilere göre öğrenciler, sınıflarında korku içinde toplandı. Öğrencilerden bazıları cep telefonlarıyla saldırının görüntülerini çekti. Ölenler arasında okul öğrenciler, yetişkinler ve okul dışından olanlar da vardı.

Saldırganın 19 yaşındaki Nikolas Cruz olduğu ve saldırıda AR-15 yarı otomatik tüfek kullandığı belirtildi. Nikolas Cruz, saldırıdan sonra kaçmaya çalışırken yakalandı.

2. Umpqua Topluluk Koleji, Oregon – 1 Kasım 2015

Görgü tanıkları ve yetkililer, Oregon’daki bir kampüse silahlı bir kişinin girdiğini belirtti. Saldırganın açtığı ateş sonucu 10 kişi öldü ve dokuz kişi de ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı.

Şerif John Hanlin, saldırganın Umpqua Topluluk Koleji’nin kampüsünde çıkan bir çatışmada öldürüldüğünü söyledi. 

Saldırganın 26 yaşındaki Chris Harper Mercer olduğu iddia edildi. Şerif Hanlin ise saldırganın eylemlerini “yüceltmek” istemediğini söyleyerek bu kimliği doğrulamadı.

Saldırgan içeri girdiğinde üniversitede öğrencilerle dolu bir odada olan lise öğrencisi Autumn Vicari, saldırganın insanlara Hıristiyan olup olmadıklarını sormadan önce ayağa kalkmalarını söylediğini anlattı.

“Evet” diyen herkesin başından vurulduğunu ve “diğer” diyen herkesin de bacağından vurulduğunu belirten Vicari, kendisinin kaçmayı başardığını ancak başka bir odada üç kişinin öldürüldüğünü izlemek zorunda kaldığını söyledi.

2. Sandy Hook İlkokulu, Connecticut – 14 Aralık 2012

20 yaşındaki Adam Lanza, ABD’nin Connecticut eyaletinde bulunan Sandy Hook İlkokulu’na düzenlediği saldırda 26 kişiyi öldürdükten sonra intihar etti.  

Silahlarından dördünü alıp okula gitmeden önce annesini de öldüren Lanza, Sandy Hook İlkokulu’nda altı ve yedi yaşlarında 20 çocuğu ve dördü öğretmen olmak üzere müdür, okul yardımcısı ve psikolog da dahil altı yetişkini öldürdü.

Polis, okula müdahaleye gelirken Lanza’nın intihar ettiği belirtildi.

BONUS: Virginia Politeknik Enstitüsü ve Eyalet Üniversitesi, Virginia – 16 Nisan 2007

23 yaşında üniversite öğrencisi Seung-Hui Cho, Virginia Politeknik Enstitüsü ve Eyalet Üniversitesi’ne 16 Nisan 2007’de saldırı düzenledi. Saldırganın, 32 üniversite öğrencisi ve bir öğretim görevlisini öldürdüğü saldırıda, 17 üniversite öğrencisi ve bir öğretim görevlisi ise ağır yaralandı.

Saldırgan saldırıda bir Glock 19 ve bir Walther P22 ateşli tabanca kullandı. Yetkililer, saldırganın saldırıdan hemen sonra intihar ettiğini belirtti.

İlk saldırı, genç bir kızı ve yardıma gelen başka bir öğrenciyi vurduğu West Ambler Johnston Hall’un ikinci katında gerçekleşti. Daha sonra kıyafet değiştiren ve birçok video kaydeden saldırganın bu videolarda “Kardeşlerim için yapmak zorundayım” dediği kayıtlara yansıdı. Saldırgan daha sonra Norris Hall’un kapılarını zincirleyip kapattı ve otuz öğrenci ve bir personeli öldürdü. Ayrıca on yedi öğrenciyi ve personeli daha vurarak yaraladı.

Modern ABD tarihinde tek başına bir saldırganın en ölümcül üçüncü saldırısı olarak tarihe geçen bu saldırı aynı zamanda en ölümcül okul saldırısı olarak kayıtlarda yer alıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.