Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İtalya Bisiklet Turu: 20. etabın ardından

105. İtalya Bisiklet Turu’nun 20. etabını UAE Team Emirates takımından 23 yaşındaki İtalyan bisikletçi Alessandro Covi kazandı. Tek başına yaptığı atakla etap galibiyetine giden Covi, kariyerinin ilk büyük tur etap galibiyetini de elde etmiş oldu. Bahrain-Victorious takımından Sloven Domen Novak ikinci sırayı alırken, Trek-Segafredo takımından İtalyan Giulio Ciccone üçüncülüğü elde etti. 

Genel klasman yarışında ise pembe mayo sahibi Ineos Grenadiers takımından Richard Carapaz, etabın son tırmanışında geri kalarak liderliği kaybetti. Bugün koşulacak son etap öncesinde pembe mayoyu elde eden Jai Hindley büyük avantaj yakaladı.

20. etabın profili

20. etabın son 50 kilometresinde yaşananlar ise şöyle:

50 kilometre kala: Son 50 kilometreye girilirken yarışın lideri Alessandro Covi arkadaki beşli takip grubuna karşı 20 saniyelik avantajı sürüyor. Takip grubu Ciccone, Arensman, Formolo, Kämna ve Novak’tan oluşuyor. Pelotonda ise Buitrago en önde, takımı Bahrain-Victorious trenine öncülük ediyor. Onların hemen arkalarında Ineos Grenadiers ve Bora Hansgrohe trenleri de yer alıyor. Liderle pelotonun aralarındaki fark 5:40.

47 kilometre kala: Covi takipçileri ile arasındaki farkı açıyor. Takip grubu ile arasındaki fark 1:15. Peloton ise 5:50 geride. 

45 kilometre kala: Alessandro Covi bu yıl Giro’da en yüksek tırmanış zirvesi olan Passo Pordoi’yi en önde geçerek Cima Coppi ödülünü de elde ediyor. Takipçileri ile arasındaki farkı 1:20’ye çıkardı. Peloton ile de fark 5:50.

Turdan inanılmaz manzara:

25 kilometre kala: Van der Poel ve Vendrame Bahrain-Victorious önderliğindeki peloton tarafından yakalanıyor. 

20 kilometre kala: Genel klasman favorileri atak yapmak için son tırmanışı bekliyorlar. Öncesinde hiçbir atak yapma girişiminde bile bulunmadılar. Alessandro Covi ise sekiz kişilik takip grubu ile arasındaki farkı 2:20’ye çıkardı. Peloton ise 6:15 geride.

13 kilometre kala: Kaçış grubu son tırmanış olan Passo Fedaia’ya başlıyor. Aynı zamanda da Giro 2022’nin son büyük tırmanışı.

11 kilometre kala: Giulio Ciccone takip grubu içinde tempoyu artırıyor. Ancak Covi’nin hâlâ 2:15 avantajı bulunuyor. Pelotona da karşı 5:55 önde. Bahrain-Victorious da pelotonda tempo yapmaya devam ediyor. Pozzovivo,Bouwman ve Poels tempodan dolayı geri kalıyor.

9 kilometre kala: Richard Carapaz pembe mayoyu korumak adına avantajını koruyor. Yanında üç takım arkadaşı da onun için çalışıyor (Sivakov, Tullett, Castroviejo).

7 kilometre kala: Takip grubunda kopmalar meydana gelirken, Covi’nin arkasında yalnızca üç kişi kaldı. Novak, Ciccone ve Arensman üçlüsüne karşı Covi’nin 1:45’lik avantajı devam ediyor.

5 kilometre kala: Covi tırmanışın en sert yerine gelirken, Guillaume Martin pembe mayo grubu içinde atağını yapıyor. 

4.5 kilometre kala: Damen Novak takip grubu içerisinde yaptığı atakla Arensman ve Ciccone’yi geride bırakıyor. Covi ile arasındaki farkı da 1:15’e indirmiş durumda.

4 kilometre kala: Ineos Grenadiers takımında Tulett ve Sivakov öne gelerek Richard Carapaz adına çalışıyorlar. Bu tempoda Emanuel Buchmann geri kalıyor ve Jai Hindley’in yanında sadece Kelderman kaldı. Hugh Carthy ve Landa takibe devam ediyor ancak Nibali, Valverde ve Bilbao geri kaldı.

3 kilometre kala: Pembe mayo grubunda yalnızca beş bisikletçi kaldı. Carapaz, Sivakov, Landa, Hindley ve Carthy. Lider Covi ile aralarında 4:40’lık fark devam ediyor. Covi’nin takipçisi Novak ile arasındaki fark ise 35 saniyeye düştü. 

2.5 kilometre kala: Hindley atak yapıyor ve Carapaz’dan anında cevap geliyor. Hindley kaçıştan düşen takım arkadaşı Kämna ile birlikte çalışmaya başlıyor.

2 kilometre kala: Kämna ile birlikte Hindley temposunu artırırken Richard Carapaz karşılık veremiyor ve geri kalıyor. Pembe mayo Hindley’in olacak.

Son kilometre: Hindley, Carapaz ve Landa ile arasındaki farkı açıyor. Carapaz ile arasındaki fark 30 saniyenin üzerine çıkmış durumda. Etap galibiyeti noktasında ise Covi, Novak’a karşı 30 saniyelik avantajını koruyor. Alessandro Covi, Domen Novak’ın 33 saniye önünde etap galibiyetini elde ediyor. Ciccone ise podyumun son sırasını elde ediyor.

Alessandro Covi’nin zafere gidişi:

Genel klasmanda ise Jai Hindley, Richard Carapaz’a karşı bugün yapılacak son zamana karşı etabı öncesinde büyük avantajı eline geçiriyor.

Pembe mayo mücadelesinin son anları:

20. etabın özeti:

20. etapta oluşan ilk 10 sıra:

20. etabın ardından genel klasman ilk 10:

Pembe mayonun yeni sahibi Jai Hindley’in mutluluğu:

Tur bugün, 17 kilometre uzunluğundaki bireysel zamana karşı etabı ile devam edecek. Bu yılki Giro’nun 21. ve aynı zamanda son etabı Verona’da koşulacak.

21. etabın proflili

Yazan: Yahya Kemal Doğan

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.