Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İmamoğlu’nun dört yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı dava görülecek: Ne olmuştu?

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yargılandığı dava yarın (1 Haziran) Anadolu Adliyesi 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle yargılanan İmamoğlu hakkında dört yıl bir aya kadar hapis cezası isteniyor.

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında 4 Kasım 2019’daki “31 Mart seçimini iptal ettirenler ahmaktır” sözleri nedeniyle iddianame hazırlamış ve “kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen zincirleme hakaret” suçundan bir yıl üç ay 15 günden dört yıl bir aya kadar hapisle cezalandırılmasını talep etmişti.  

İddianamede, mağdur sıfatıyla dönemin YSK Başkanı Sadi Güven ve üyeler Erhan Çiftçi, Faruk Kaymak, İlhan Hanağası, Kürşat Hamurcu, Muharrem Akkaya, Nakiddin Buğday, Refig Eğri, Cengiz Topaktaş, Yunus Aykın ve Zeki Yiğit yer alıyor.

İmamoğlu söz konusu suçlamaya neden olan sözleri 4 Kasım 2019 günü Üsküdar Fethipaşa Korusu’nda basın mensuplarına söylemişti. İmamoğlu’nun “31 Mart’ta seçimi iptal edenler ve dünyada, Avrupa’da onların gözünde nereye düştüğümüz noktasında, o olan şeylere, biten şeylere baktığımızda, tam da işte 31 Mart’ta seçimi iptal edenler ahmaktır” cümlesinde yer alan “ahmak” kelimesi hakaret suçu kabul edildi.

Dava hakkında 18 Mayıs’ta Florya’da basın mensuplarının sorularını yanıtlayan İmamoğlu, “Ben hukuka güvenmek, hukuka inanmak; memleketin adalet sistemine, her şeye rağmen doğru bir kararın alınmasına inanmak istiyorum. Temennim budur. Ülkemizde doğal hale geldi” dedi.

Sürecin kronolojisi ise şöyle:  

  • Fransa’nın Strazburg kentinde 30 Ekim 2019’da düzenlenen Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nde konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, yerel seçimlerde kamu kaynaklarının iktidar lehine sınırsız bir şekilde kullanıldığını, toplumu bölen ve kutuplaştıran bir dil kullanıldığını, cumhurbaşkanı ve kabine üyelerinin seçim yasaklarını dikkate almayan eylem ve uygulamalarını, devletin haber ajansı olan Anadolu Ajansı’nın seçim sonuçlarını manipüle etmek istediğini söyledi. İktidarın manipülasyonla kazanamadığı seçimi, 31 Mart seçimlerini yönetmekle yetkili olan YSK kararı ile iptal ettirip kazanmak istediğini vurgulayarak siyasi eleştirilerde bulundu.  
  • İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 4 Kasım 2019 tarihinde İmamoğlu’nun bu sözlerine atıfta bulunarak “Avrupa Parlamentosu’na gidip, Türkiye’yi şikayet eden ahmağa söylüyorum. Bunun bedelini bu millet sana ödetecek. Yazıklar olsun” dedi.
  • İmamoğlu aynı gün, Üsküdar Fethipaşa Korusu’nda İçişleri Bakanı Soylu’nun bu sözlerini hatırlatan basın mensuplarına “31 Mart’ta seçimi iptal edenler ve dünyada, Avrupa’da onların gözünde nereye düştüğümüz noktasında, o olan biten şeylere baktığımızda, tam da 31 Mart’ta seçimi iptal edenler ahmaktır, önce oraya bir odaklansın” diyerek Bakan Soylu’ya cevap verdi.
  • Bu sözleri üzerine Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı’nın 15/11/2019 tarihli müzekkeresi ile yapılan suç duyurusundan hareketle T.C. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Özel Soruşturma Bürosu, 2020/53491 soruşturma numarası, 2021/28722 esas numarası ve 2021/22456 İddianame numarasıyla İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında dava açıldı.
  • Yarın (1 Haziran) karar çıkması beklenen davada, İmamoğlu’nun “31 Mart’ta seçimi iptal edenler ahmaktır” şeklindeki sözleriyle YSK üyelerine alenen hakaret ettiği, kurul üyelerinin onur, şeref ve saygınlığını rencide ettiği gerekçesiyle cezalandırılması isteniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.