Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya-Ukrayna savaşında 97. gün: AB Rus petrolüne yaptırım konusunda anlaştı, savaş Ukrayna’nın doğusunda devam ediyor

Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaş devam ediyor. Ukrayna’da çalışan bir Fransız gazeteci, savaşın devam ettiği Syevyerodonetsk kenti yakınlarında öldürüldü. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ukrayna’ya Rusya’yı vurabilecek uzun menzilli roketler tedarik etmeyeceğini duyurdu. Savaşın 97. gününde bilmeniz gerekenleri Medyascope sizin için derledi.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ederken, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri Rusya’dan alınan petrol miktarının yıl sonuna kadar yüzde 90 oranında azaltılması konusunda anlaştı. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Bu gece Rusya’ya karşı petrol yaptırımlarına ilişkin anlaşmayı memnuniyetle karşılıyorum” ifadelerini kullandı.

Fransız gazeteci Frederic Leclerc-Imhoff, Ukrayna’da sivillerin tahliyesinin devam ettiği bir bölgede, boynuna şarapnel parçasının isabet etmesi sonucu hayatını kaybetti. 32 yaşındaki gazeteci Leclerc-Imhoff, BFMTV için tahliye operasyonunu takip ediyordu.

Olay esnasında Leclerc-Imhoff’un meslektaşı Maxime Brandstaetter de yaralandı.

Frédéric Leclerc-Imhoff

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Leclerc-Imhoff’un Rus bombardımanından kaçan sivillerin olduğu bir araçta vurulduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Gazeteci Frédéric Leclerc-Imhoff, savaşın gerçekliğini göstermek için Ukrayna’daydı. Bir insani yardım otobüsünde, Rus bombalarından kaçmak zorunda kalan sivillerin yanında, ölümcül bir şekilde vuruldu.”

BFMTV, Leclerc-Imhoff’un ölümünün ardından yaptığı açıklamada, “Bu trajik olay bize, üç ayı aşkın bir süredir bu çatışmayı canları pahasına haber yapan tüm gazetecilerin karşı karşıya olduğu tehlikeleri hatırlatıyor” dedi.

Fransa Dışişleri Bakanlığı ise olayın aydınlatılması için en kısa sürede bir soruşturma açılması talebinde bulundu.

Rusya Hollanda’ya doğalgaz satışlarını durdurdu

Rus enerji şirketi Gazprom, ödemelerin ruble olarak yapılmaması üzerine Hollanda’ya gaz tedarikini askıya aldığını söyledi.

Şirket bugünkü açıklamasında, nisan ayında teslim edilen gaz için ödeme yapmamasının ardından Hollandalı şirket GasTerra’ya olan tedariki tamamen kestiğini söyledi.

Gazprom açıklamasında, ödemelerin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından bildirilen ruble karşılığı gaz satış planına uygun olarak yapılması gerektiğini belirtti.

Şirket açıklamasında, “Gazprom, Ruble cinsinden ödeme yapılmaması nedeniyle GasTerra’ya gaz tedarikini tamamen durdurdu” dedi.

GasTerra şirketi ise Avrupa Birliği (AB) tarafından uygulanan yaptırımları ihlal edeceği gerekçesi ile Gazprom’un tek taraflı ödeme gereksinimlerine uymamaya karar verdiğini ve Rusya’dan gelen doğalgazın kesintisini başka bir yerden gaz satın alarak telafi edeceğini açıkladı.

AB ortalama gaz ihtiyacının yüzde 40’ını Rusya’dan karşılarken Hollanda, doğalgaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 15’ini Rusya’dan karşılıyor.

Biden açıkladı: Ukrayna’ya Rusya’ya ulaşabilecek uzun menzilli füze göndermeyeceğiz

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, Ukrayna’ya uzun menzilli füze tedarik etmeyeceklerini açıkladı. Biden basına verdiği demeçte, “Rusya’yı vurabilecek roket sistemlerini Ukrayna’ya göndermeyeceğiz” dedi.

Joe Biden

ABD’nin ürettiği MLRS roketatar sisteminin birden fazla çeşidinin bulunduğu ve en uzun menzilli versiyonun yaklaşık 297 kilometre uzaklığa ateş edebildiği belirtildi. MLRS sisteminin yaklaşık 32 ve 64 kilometre mesafelere ateş edebilen kısa menzilli versiyonları da bulunuyor.

Üst düzey ABD’li bir yetkili konu ile ilgili açıklamasında, “MLRS değerlendiriliyor ancak uzun menzilli saldırı yeteneklerine sahip hiçbir şey masada değil” dedi.

Yeltsin’in damadı Putin’in danışmanlığından istifa etti

Reuters’ın haberine göre eski Rusya lideri Boris Yeltsin’in damadı Valentin Yumashev, Kremlin’deki danışmanlık görevinden istifa etti. Yumashev’in Putin’in karar verme süreci üzerinde sınırlı etkiye sahip bir danışman olduğu belirtildi.

Valentin Yumashev

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov istifa ile ilgili herhangi bir yorum yapmadı.

Yumashev’in üyesi olduğu Boris Yeltsin Başkanlık Merkezi Vakfı’nın Genel Müdür Yardımcısı Lyudmila Telen basına verdiği demeçte, Yumashev’in Kremlin’deki danışmanlık görevinden nisan ayında ayrıldığını söyledi.

Yumashev, 1991’den 1999’a kadar süren Boris Yeltsin döneminde Kremlin’de danışman olarak görev yapmış ve Yeltsin’in kızı Tatyana ile evlenmişti.

Avrupa Konseyi’nden Ukrayna’ya 9 milyar euro yardım

Avrupa Konseyi, Ukrayna’nın savaş sonrası yeniden inşasına yardım etmesi için Kiev’e 9 milyar euro vermeye hazır olduklarını duyurdu. Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel konu ile ilgili açıklamasında, “konseyin G7 ile birlikte Ukrayna’ya yardım etmeye devam edeceğini” söyledi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de konu ile ilgili paylaşımında, “Bu gece liderlerin altıncı yaptırım paketi üzerinde prensipte anlaşmalarına sevindim. Bu ileriye doğru atılmış önemli bir adım. Ayrıca, Ukrayna’ya 9 milyar euroya kadar yeni, istisnai bir makro-finansal yardım paketi sağlayacak bir mekanizma üzerinde çalışmaya karar verdik” dedi.

Rusya: Syevyerodonetsk’in üçte biri kontrol altında

Rusya ordusu, Ukrayna’nın doğusundaki Syevyerodonetsk kentinin üçte birini ele geçirdiklerini ancak saldırılarının “tahmin ettiklerinden daha uzun sürdüğünü” açıkladı.

Luhansk Halk Cumhuriyeti Başkanı Leonid Paseçnik bugün (31 Mayıs) Rus medyasına verdiği demeçte, “Şehrin üçte birinin şimdiden kontrolümüz altında olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

Leonid Paseçnik

Çatışmaların halen devam ettiğini ancak Rus birliklerinin umdukları kadar hızlı ilerlemediğini söyleyen Paseçnik, şehrin altyapısını korumak istediklerini belirtti. Rus ordusu tarafından bombalanan şehrin büyük bir kısmının harabeye döndüğünü söyleyen Ukraynalı yetkililer ise altyapının yüzde 90’ının hasar gördüğünü açıkladı.

Derleyen: Berkcan Tuner

Kaynak: BBC, The Guardian, Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.