Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Doğa Üründül yazdı: 2022-2023 İstanbulkart Süper Ligi

Doğan çocuklarımızın isminden önce hangi takımı tutacağının rekabetine girmek evrensel bir gelenek. Yoksa Liverpool efsanesi Steven Gerrard’a Everton forması giydirmenin başka açıklaması olamaz. Genelde amcalar, dayılar, enişteler, anne veya babadan farklı renklere gönül vermişlerse, eğlenceli hediyeleşmeler ortaya çıkar.

Yeni evlenene giden borcam takımı gibi, her gelen atkı-bere-forma getirir. Küçüklüğümden aklımda kalan sahnedir farklı takımların formaları. Olay öyle bir boyuttaydı ki üç yaşıma kadar her arkadaşımın doğum gününe forma götürdük. Biraz aklınız erince spordaki hikayelerin peşinde koşmaya başlarsınız. Bağlılığınıza liman olacak iskeleye, anılara ihtiyaç duyarsınız. Naçizane en sevdiğim anılardır deplasman hikayeleri. Düşünsenize 40 kişilik otobüse doluşmuşsunuz, otobüsün dışına bırakmışsınız mesleğinizi, egonuzu, eşinizi, çocuğunuzu, önünüzde upuzun bir yol…

Herkesin ortak paydası bağlı oldukları renkleri. Tezahüratlar, sataşmalar, gırgır, şamata gidiyorsunuz rakibin kalesine. Altaylı diye siyah-beyaz inek bıçaklayan, benzin istasyonu yağmalamayı apolet sanan kriminalleri hariç tutuyorum. Öz-gerçek turizmin, öz-gerçek-hakiki taraftarlarından bahsediyorum.

2021-2022 TFF 1. Lig’den güzide ligimize yükselecek son ekip de İstanbulspor oldu. Bandırmaspor’u yükselme finalinde 2-1 ile geçen sarı-siyahlılar, Süper Lig’in 2022-2023 sezonundaki İstanbul takımları sayısını sekize yükseltti. Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray, Başakşehir, Fatih Karagümrük, Kasımpaşa ve bu sezon dahil olan Ümraniyespor ile İstanbulspor. Toplam 19 takımlı Süper Lig’de sekiz İstanbul ekibi.

Futbolcu röportajlarındaki klişedir; yolculuk yorgunluğu, bir ayda bilmem kaç şehir gezdik diyerek puan kayıplarına bahane üretmek. O bahanelerin de sonu geldi. Artık İstanbul takımları oynayacakları 36 maçın 25’ine İstanbul’da çıkacak. Ümraniyespor, Atatürk Olimpiyat Stadyumu yerine evinde maçlara çıkarsa, en uzak deplasmanlarından biri Başakşehir olacak! Bir cebinize pasolig, diğer cebinize İstanbulkart’ı koyuyorsunuz. Metrobüse binip, o deplasman senin bu deplasman benim dolaşabilirsiniz (!) Kimse sormuyor, “Bu şehir bu kadar spor organizasyonunu, dışarıdan gelecek taraftarı kaldırabilir mi?” diye.

İstanbulkart Süper Ligi’nin altında yatanları iyi düşünmek lazım. 85 milyonluk Türkiye’nin tahminen 16 milyonu İstanbul’da ikamet ediyor. İş veya turistik amaçları da sayarsak bu sayı daha artar. Yani kabaca bir hesapla ülkenin yüzde 20’si İstanbul’da yaşıyor. Para akışının merkezi İstanbul. Fakat şu da bir gerçek. Futbol oynayacak arsası kalmayan, her yerin beton olduğu bir şehir. En basitinden çocukların spor kurslarına/okullarına gitmeden topa dokunmasının imkansıza yakın olduğu bir yer.

Para ve sponsorluk gelirleri diğer şehirlere kıyasla çok daha yüksek. Transfermarkt verilerine göre 2021-2022 sezonu TFF 1. Lig’deki en değerli beş kadronun üçü İstanbul ekiplerindeydi. Bunlardan iki tanesi de Süper Lig’e yükseldi. Yani Anadolu’da azcık kafasını gösteren futbolcuyu İstanbul ekipleri anında kadrosuna katabiliyor. İstanbul’daki takımlarının 36 maçtan 25’ini kendi şehirlerinde oynaması, zaten dekoder ücretleri yüzünden izlenemeyen ligin giderek yerelleşmesi anlamına da geliyor. Yerelleşen ligi Anadolu’da nasıl pazarlayacaksınız?

Yurtdışındaki liglerde böyle bir şehir dominasyonu yok. İngiltere Premier Ligi’nde altı tane Londra takımı var fakat hepsinin seyircisi kemikleşmiş durumda. Bizde genellikle üç büyüklerden takım tutup, doğduğu şehrin takımına da sempati besleniyor. İspanya LaLiga’da ise üç Madrid takımı var. Bundesliga’ya baktığımızda neredeyse homojen bir şehir dağılımı var. Serie A’da Milan ve Roma şehirlerinden ikişer takım dışında tüm ülkeden en üst lige katılım var.

Güzel anılar, güzel insanlarla birikiyordu. Deplasman hikayelerinin de giderek sonuna geldik. Sekiz takımlı İstanbulkart Süper Ligi bu şekilde varlığını sürdürürse bundan sonraki genç nesillere anlatılacak tek hikaye; “İstanbulkartım’da para kalmamıştı rakip taraftar ödedi”nin ötesine geçmeyecek. Ayrıca, bu şehir sekiz en üst lig takımını kaldırabilecek altyapıya ve güvenliğe sahip mi?

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.