Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tiyatroda taciz davası – Uğur Arda Aydın hakkında iki yıl altı ay hapis cezası verildi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları oyuncusu Uğur Arda Aydın hakkında, meslektaşı Nazife Aksoy’a yönelik taciz suçlamasıyla açılan ve istinaf mahkemesince verilen bozma kararının ardından tekrar görülen davada karar açıklandı. Mahkeme heyeti, Aydın’ın iki yıl altı ay hapis cezası ile cezalandırılmasına hükmetti.

Uğur Arda Aydın’ın, meslektaşları Nazife Aksoy ve Mana Alkoy’a farklı zamanlarda cinsel saldırıda bulunduğu suçlamasıyla yargılandığı davada mahkeme oyuncuya, “sarkıntılık yapmak suretiyle cinsel saldırı” suçundan iki yıl altı ay hapis cezası vermişti.

İstinaf mahkemesi, Nazife Aksoy bakımından Aydın’a nedenleri hükümde açıklanmadan alt sınırdan uzaklaşılarak ceza verildiği gerekçesiyle hükmü bozmuştu. Bozma kararının ardından davanın üçüncü duruşması bugün (7 Haziran) Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde bulunan 15. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Nazife Aksoy duruşmaya avukatları ile katılırken Uğur Arda Aydın ilk ve ikinci duruşmalarda olduğu gibi bu duruşmaya da katılmadı.

Tiyatroda taciz davası – Oyuncu Uğur Arda Aydın’a sarkıntılık suçundan iki yıl altı ay ceza: “Susmayın bitsin”

“Alt sınırdan uzaklaşılarak ceza verilmiş olmasının yeterince gerekçelendirilmediği” sebebiyle yeniden görülen davanın bugünkü duruşmasında, Uğur Arda Aydın’a yine iki yıl altı ay hapis cezası verildi.

Ne olmuştu?

İBB Şehir Tiyatroları oyuncusu Uğur Arda Aydın‘ın, meslektaşları Nazife Aksoy ve Mana Alkoy’a farklı zamanlarda cinsel saldırıda bulunduğu suçlamasıyla yargılandığı dava İstanbul 15. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

21 Eylül 2021’de kararını açıklayan mahkeme, Mana Alkoy’a karşı cinsel saldırı suçlamasının “eylemin sarkıntılık maddesi kapsamında kaldığı” ve “şikayetin süresinden sonra yapıldığı” gerekçesiyle düşmesine karar verdi. 

Nazife Aksoy’a yönelik “sarkıntılık” suçlamasından ise Uğur Arda Aydın’a üç yıl hapis cezası veren mahkeme, “sanığın yargılama süresindeki davranışları” ve “cezanın geleceği üzerindeki etkisi” gerekçesiyle bu cezayı iki yıl altı aya indirdi.

“Sarkıntılık yapmak suretiyle cinsel saldırı” suçunun Türk Ceza Kanunu’ndaki karşılığı ise iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası. Karara karşı istinaf başvurularını inceleyen İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 20. Ceza Dairesi, Mana Alkoy açısından başvuruyu reddetti. 

Nazife Aksoy’a yönelik eylemlerle ilgili Aydın’a verilen cezada ise “dosyaya yansıyan bilgi ve kanıtlar birlikte değerlendirilerek, mahkemece suçun işleniş biçimi ile benzer olaylardan daha vahim bir hal oluşturup oluşturmadığı değerlendirilerek alt hadden ayrılmayı gerektiren nedenlerin denetime esas olacak şekilde hükümde açıklanması gerektiği gözetilmeden teşdit uygulanması” gerekçesiyle hüküm bozuldu ve dosya, İstanbul 15. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. 

Tiyatroda taciz davasında savcı ceza talep etti

“Sarkıntılık” suçundan hapis cezası verilen Şehir Tiyatroları oyuncusu Uğur Arda Aydın’ın oyunu ertelendi, çalışmaları durduruldu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.