Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Görevi kadınlara ve çocuklara kalaşnikof kullanmayı öğretmekti: IŞİD’in kadın taburunun lideri Amerikan topraklarına saldırmayı planladığını itiraf etti

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) vatandaşı Allison Fluke-Ekren, IŞİD’in sadece kadınlardan oluşan bir taburuna liderlik ettiğini ve Amerikan topraklarına saldırı düzenlemeyi planladığını itiraf etti.

42 yaşındaki sınıf öğretmeni Allison Fluke-Ekren, 100’den fazla kadın ve kız çocuğuna askeri eğitim verdiğini kabul etti.

Fluke-Ekren 2011 yılında ABD’den ayrılmış ve Suriye’ye gitmeden önce Libya’daki Ensar el Şeria örgütüne katılmıştı. Ekim ayında görülmesi beklenen davada, Fluke-Ekren’in 20 yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya olduğu belirtildi.

Allison Fluke-Ekren

IŞİD militanlarının eşlerinden oluşan “Katibe Nusaybah” adlı tabura liderlik etmek ve ABD topraklarına saldırı planlama suçlamasıyla Suriye’de yakalanan 42 yaşındaki Amerika Birleşik Devletleri (ABD) vatandaşı Allison Fluke-Ekren, 30 Ocak 2022’de yakalanmış ve FBI’a teslim edilmişti.

Yetkililere göre, Fluke-Ekren’in IŞİD içindeki birincil rolü, kadınlara ve çocuklara tüfekler, el bombaları ve intihar yeleklerine kadar çeşitli silahları kullanmayı öğretmekti. 

Dünkü (7 Haziran) duruşmada Fluke-Ekren, tamamı kadınlardan oluşan gruba liderlik ettiğini kabul etti ancak hiçbir zaman çocukları silah altına almaya çalışmadığını öne sürdü.

Fluke-Ekren ayrıca, bir üniversite ve alışveriş merkezi de dahil olmak üzere ABD topraklarına yönelik saldırılar planladığını kabul etti. Duruşmada ifade veren bir tanık, Fluke-Ekren’in “çok sayıda insanı öldürmeyen herhangi bir saldırıyı” kaynak israfı olarak gördüğünü anlattı.

Yetkililer Fluke-Ekren’in, 2011’de Libya’ya taşındığını ve 2012’de IŞİD militanı kocası ile Suriye’ye kaçak olarak girdiğini belirtti. Fluke-Ekren’in eşi, bir hava saldırısında öldürülmeden önce IŞİD’in keskin nişancısıydı.

Derleyen: Berkcan Tuner

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.