Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Maduro’nun Türkiye ziyareti ne anlama geliyor?

Venezüela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetlisi olarak bugün Ankara’da. İki liderin görüşmesinde ekonomik işbirliğinin artırılmasının yanı sıra bölgesel ve küresel gelişmelerin de masada olması bekleniyor. Peki bu ziyaretin zamanlaması ne anlama geliyor? Görüşmeden ne beklemeliyiz? Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) Jack D. Gordon Enstitüsü’nden siyasi analist ve Latin Amerika üzerine çalışan İmdat Öner ile konuştuk.  

Venezüela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine resmi bir ziyarette bulunmak için Türkiye’ye geldi. Dün akşam saatlerinde uçağı Ankara-Esenboğa Havalimanı’na inen Maduro’yu başta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Sönmez ve diğer yetkililer karşıladı. 

Ankara’ya gelmesinin ardından sosyal medya hesabından bir paylaşım yapan Maduro, “Türkiye’nin güzel şehri Ankara’ya vardık… Kardeş milletin topraklarında bu uluslararası geziye başlamak içimi mutlulukla dolduruyor. Bize gösterdiğiniz sıcak karşılama ve sevgi için teşekkür ederim. Halklarımız arasındaki birlik ve işbirliği bağlarını pekiştireceğimize eminim” ifadelerini kullandı. 

Maduro ile Erdoğan arasındaki görüşmede Türkiye ile Venezüela arasındaki ilişkilerin tüm yönleriyle gözden geçirilmesi, ilişkileri geliştirmeye yönelik adımlar atılması ve iki liderin bölgesel ve küresel konularda görüş alışverişinde bulunması bekleniyor.

Türkiye, 2018’den bu yana Venezüela’ya gıda ve kişisel hijyen ürünleri de dahil olmak üzere ihracatını artırdı. Reuters’in haberine göre Güney Amerika ülkesi Venezüela, miktarı halen halka açıklanmasa da Türkiye’ye altın sattı. 

Nisan ayında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Venezüela ziyareti sırasında turizm, balıkçılık, gençlik, eğitim, ticaret ve ekonomi alanlarında yedi farklı anlaşmaya imza atmıştı. Başkent Karakas’taki Venezüela-Türkiye Ortak İşbirliği Komisyonu Üçüncü Toplantısı’nın açılış oturumunda konuşan Çavuşoğlu, iki ülke arasında 2020 yılında 300 milyon dolar civarında olan ticaret hacminin 2021’de 850 milyon doları geçtiğini belirtmiş, 2022 yılında ise 1,5 milyar dolar hedefini yakalamak istediklerini söylemişti.

Ziyaretin anlamı ne?

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) Jack D. Gordon Enstitüsü’ndeki çalışmalarını Latin Amerika’da Çin, Rusya ve ABD arasında yaşanan güç mücadeleleri üzerine yoğunlaştıran siyasi analist İmdat Öner ile Maduro’nun ziyaretinin anlamını konuştuk. Maduro’nun Türkiye ziyaretinin pek çok açıdan ilginç olduğuna, önceden planlanmadığına ve son dakikada geliştiğine dikkat çeken Öner, Maduro’nun yurtdışına çıkma onayını Ulusal Meclis’ten bir gün öncesinde aldığını vurguladı.

“Siz beni istediğiniz kadar dışlamaya çalışın, beni kabul edecek bir partner bulurum”

Ziyaretin ABD’de şu sıralarda gerçekleşen Amerikan Devletleri Örgütü Zirvesi’ne bir tepki olarak düzenlendiğini belirten Öner, şöyle konuştu: 

“Biden yönetimi, antidemokratik rejimler olduğu gerekçesiyle Venezüela, Küba ve Nikaragua’yı söz konusu zirveye davet etmedi. Maduro da aynı tarihlerde gerçekleştirdiği Türkiye ziyareti ile ABD yönetimine açık bir mesaj verme gayretinde: ‘Siz istediğiniz kadar beni dışlamaya çalışın, beni kabul edecek ve benimle iş yapmaya hazır partnerler her zaman bulabilirim.’ Söz konusu partnerin bir NATO üyesi ve ‘ABD müttefiki’ olması da ayrı bir önem teşkil ediyor.”

Maduro’nun uzun bir aradan sonra bölge dışına yaptığı ilk ziyaretin Rusya, Çin ya da İran’a değil de Türkiye’ye olmasının da önemli olduğunu belirten Öner, ”Benzer bir şekilde Cumhurbaşkanı Erdoğan da bölgede ve uluslararası arenada dışlanan, ABD karşıtı bir lideri misafir ederek, Biden yönetimine, dış politikada istediği gibi karar veren, istediğiyle iş yapan bir ülke olduğu mesajını vermek istiyor” dedi.  

“Türkiye’nin Latin Amerika’da en iyi ilişkiye sahip olduğu ülkelerden biri Venezüela”

Türkiye’nin Latin Amerika’da en iyi ilişkiye sahip olduğu ülkelerden birinin Venezüela olduğunu söyleyen Öner, Batılı şirketlerin ülkeden yaptırımlar nedeniyle ayrılmasının ardından Türk şirketlerin ve iş insanlarının ülkedeki önemli bir boşluğu doldurduğunu hatırlattı. Maduro’nun bu ziyareti ile iki ülke arasındaki ilişkilerin daha ileri seviyeye taşınmasının beklendiğinin altını çizen Öner, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türk makamları geçmişte, ABD’den gelen baskılar nedeniyle, Maduro iktidarına maddi anlamda nefes aldıracak değerli madenlerin Venezüela’dan ithalatına son verdiğini duyurmuştu. Özellikle Biden yönetiminin, Karakas üzerindeki yaptırımları hafifletmesi ile birlikte, başta altın ve petrol olmak üzere pek çok kaynağın Türkiye’ye ihracatı yeniden gündeme gelebilir. Bir de son dönemde, artan THY seferleri birlikte iki ülke arasında turizm alanında önemli işbirliği projelerine imza atıldığını görüyoruz.”  

Erdoğan’ın bu yıl içinde bir Latin Amerika turuna da çıkacağını hatırlatan Öner, Venezüela’nın da tur kapsamına dahil edilmesinin muhtemel olduğunu söyledi.

İlk resmi ziyaret 2017’de

Türkiye’ye ilk üst düzey ziyaretini 6 Ekim 2017 tarihinde düzenleyen Maduro, Ankara’ya geldiğinde şu açıklamayı yapmıştı: “Türkiye’ye geldik çünkü Türkiye’ye inanıyoruz. Yeni bir gücün doğduğunu biliyoruz.”

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda ağırlanan Maduro ile Türkiye-Venezüela arasında beş farklı anlaşma imzalanmıştı. Bu anlaşmaların arasında Karakas-İstanbul hattındaki uçuşların sayısının artırılması, turizm, tarım ve hayvancılık ve güvenlik anlaşmaları bulunuyordu.

Maduro, “Diriliş Ertuğrul” dizisinin setinde.

2018: Karşılıklı ziyaretlerin yılı

2018’teki cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan Erdoğan’ın 9 Temmuz 2018’teki göreve başlama törenine Maduro ve heyeti de katılmıştı. Beştepe’deki göreve başlama törenine katılan Maduro, daha sonra dönemin ünlü dizilerinden “Diriliş: Ertuğrul“un setini ziyaret etmişti. 

Erdoğan iadeiziyaretini ise 3 Aralık 2018’de gerçekleştirmişti. Karakas’a giden Erdoğan’ın bu ziyareti, Türkiye’den Venezüela’ya devlet başkanları düzeyinde olan ilk ziyaret olmuştu. Ziyaret sırasında iki ülke arasında 10 farklı anlaşma imzalanmıştı. 

Nusr-Et’te yediği yemek tartışma konusu olmuştu

Maduro’nun 2018 yılında Çin ziyaretinden dönerken dünya çapında üne kavuşan Nusret Gökçe’nin sahibi olduğu Nusr-Et’te yemek yemesi ülkesinde tartışma konusu olmuştu. Muhalefetin önde gelen isimleri ve sosyal medya kullanıcıları, ülkede ekonomik krizin yaşandığı bir dönemde birçok Venezüelalının yiyecek bulmak için mücadele ettiğini hatırlatmış ve Maduro’nun halktan çaldığı paralar ile sefa sürdüğünü belirtmişti.

“Dik dur Maduro kardeşim”

2019 yılında Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’nun kendisini geçici devlet başkanı ilan etmesinin ardından Maduro’ya desteğini açıklayan liderlerden biri de Erdoğan’dı. “Maduro kardeşim! Dik dur, yanındayız” mesajı veren Erdoğan, dönemin ABD Başkanı Donald Trump’ın Venezüela hükümetine yönelik tavrının kendisini şoke ettiğini açıklamıştı. 

İkili ilişkilerin miladı 15 Temmuz mu?

Venezüela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza, Aralık 2020’de Türkiye’ye düzenlediği ziyarette ikili ilişkilerin 2016’dan sonra rayına oturduğunu ve günden güne daha da iyiye gittiğini söylemişti. Bu yüzden uzmanlar, 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından Maduro’nun Erdoğan’a gösterdiği desteğin ve iki lider arasındaki yakınlığın arttığını belirtiyor. 

Darbe girişiminin ardından 9-13 Ekim 2016 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen 23. Dünya Enerji Kongresi vesilesiyle Türkiye’ye gelen Maduro, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında Türkiye’yi ziyaret eden ilk Venezüelalı lider olduğunu duyurmuştu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.