Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İYİ Parti lideri Akşener, milletvekili İbrahim Halil Oral’ın sözleri nedeniyle Aleviler ve Kılıçdaroğlu’ndan özür diledi

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral’ın CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun olası cumhurbaşkanı adaylığını değerlendirirken kullandığı ifadeler nedeniyle Kılıçdaroğlu ve Aleviler’den iki kez özür diledi.

İYİ Parti lideri Meral Akşener, Sakarya’da esnaf ziyaretinde konuştu.

Akşener, İYİ Parti Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral’ın Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun olası cumhurbaşkanı adaylığını değerlendirirken kullandığı ifadelere tepki gösterdi.

Akşener iki kere özür diledi

Akşener, “Ankara milletvekilimiz İbrahim Halil Oral, bir YouTube kanalında konuşma yaptı. Ben başkalarının yaptığını, bizlerin yapmasını kesinlikle tasvip etmiyorum. Alevilik üzerinden yapılan her türlü tarifi kim olursa olsun şiddetle reddediyorum. Sayın Kılıçdaroğlu başta olmak üzere üzülen her bir kardeşimden İYİ Parti Genel Başkanı olarak özür diliyorum” dedi.

Akşener sözlerine şöyle devam etti:

“Hz. Ali’yi sevenlerin, Hz. Ali’ye inanların üzülmesine, incinmesine müsaade etmeyeceğim gibi, onların üzülmesine, incinmesine çok üzüldüğümü ifade ediyor ve tekrar Sayın Kılıçdaroğlu başta olmak üzere her bir kardeşimden ayrı ayrı özür diliyorum.”

Oral, disiplin kuruluna sevk edildi

Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral, İYİ Parti Disiplin Kurulu’na sevk edildi.

Partiden yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“İYİ Parti TBMM Yönetim Kurulu’nun 09.06.2022 tarihinde gerçekleştirilmiş olduğu Yönetim Kurulu toplantısında Ankara Milletvekilimiz Sayın İbrahim Halil Oral’ın katıldığı ‘Ankara Masası’ isimli YouTube kanalında yaptığı vatandaşlarımızın inançları ve değerlerine ilişkin açıklamaları sebebiyle İYİ Parti Tüzüğümüzün 74. maddesinin atfı ile TBMM Grup İç Yönetmeliğimizin 9., 10. ve 12. maddeleri uyarınca; TBMM Parti Grup Disiplin Kurulu’na sevkine, İYİ Parti TBMM Grup Yönetimi tarafından oybirliği ile karar verilmiştir.”

İYİ Parti İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Aytun Çıray, konuyla ilgili “Maksadını aşan bu sözler asla lâik, demokrat, milliyetçi, kalkınmacı partimizin resmi görüşü değildir” dedi.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da Oral’ın sözlerine şöyle tepki gösterdi:

“Sayın Kılıçdaroğlu ve Alevi vatandaşlarımıza yönelik sarf edilen ayrıştırıcı ve ötekileştirici ifadelerden dolayı üzüntümü belirtmek isterim. Yöneticide aranan vasıf mezhep değil; dürüstlük, adalet, ehliyet ve liyakat olmalıdır. Aday belirleme kriterlerinde liyakatin değil de ırkın veya mezhebin aranması; ülkemize, insanımıza ve geleceğimize yapılabilecek en büyük kötülüktür.”

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ise Twitter hesabından, Akşener’in onayı olmadan Oral’ın bu açıklamayı yapamayacağını ileri sürdü:

“Bu konuşma Akşener’in onayı olmadan yapılamaz. Akşener altılı masada Yavaş’ın ismini önerecek. Kabul edilmesini istediği için değil, reddedilmesi için. Yavaş reddedilince kendisi masayı dağıtıp ‘tavşan’ aday olacak. Kılıçdaroğlu, bu oyunu masada Yavaş’a ‘evet’ diyerek bozabilir.”

Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral, sözleri nedeniyle özür diledi:

https://twitter.com/ihaliloral/status/1534867337035370496?s=20&t=IDpQGW2BNqYnwpkziNZaJA

Oral, Kılıçdaroğlu’nun olası adaylığını değerlendirirken, “Alevi olması benim açımdan bir engel değil çünkü ben tanıyorum, ilkelerini biliyorum. Ancak siyasette maksat kazanmaktır. Türkiye’deki genel objektif açısından baktığımda bir çekince görürüm. Türkiye’nin yüzde 65’i yüzde 70’i muhafazakâr profil çiziyorsa, ona hitap edebilen, farklı bir isimle çıkılır. Türk toplumu açısından, yani Sünni diyebileceğimiz daha Müslüman kesim tarafından bu bir endişedir. Bu bir oy verilmemesi gereken bir problemdir. Bu açıdan bakılabilir. Ama Alevi olduğu için Kılıçdaroğlu’nun (aday) yapılmaması, bence bir engel değil” demişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.