Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BioNTech, Afrika ülkesi Ruanda’da mRNA aşı fabrikası inşaatına başlayacak

Aşı üreticisi BioNTech, Afrika ülkelerinin kendi üretim ağlarını hızlı bir şekilde kurmalarını sağlamak için bir mRNA aşı fabrikasının inşaatının 23 Haziran’da Ruanda’da başlatılacağını açıkladı.

Almanya merkezli BioNTech firması perşembe günkü (9 Haziran) açıklamasında, başkent Kigali’deki temel atma törenine Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame ve diğer Afrika devletlerinin liderlerinin yanı sıra Avrupa Birliği ve Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) temsilcilerin de katılacağını belirtti.

Şirket, ilk aşı fabrikasının önümüzdeki birkaç yıl içinde Senegal ve Güney Afrika da dahil olmak üzere birçok Afrika ülkesini kapsayan daha geniş bir tedarik ağının parçası olacağını söyledi.

BioNTech şirketinin fabrika elemanları, Afrika’da BioNTainers olarak adlandırılacak.

BioNTech, BioNTainers’ın ürün geliştirmedeki ilerlemeye ve gelecekteki halk sağlığı önceliklerine bağlı olarak, sıtma veya tüberküloza karşı başka mRNA aşıları da üretebileceğini aktardı.

Afrika’da aşıya ulaşma zorluğu

Uğur Şahin’in COE’su olduğu BioNTech firması, ABD’li Pfizer ile birlikte geliştirdiği koronavirüs aşısıyla adından uzun zaman söz ettirmişti. mRNA teknolojisiyle geliştirilen aşı, DSÖ’den onay alan ilk koronavirüs aşısı olmuştu. Salgın döneminde Batı ülkelerinin verdiği siparişlerin pazarı domine etmesi ve Afrika ülkelerine aşı sevkiyatının zorlaşması, aşıya erişimdeki eşitsizliği dünya kamuoyunun gündemine taşımıştı.

Derleyen: Berkcan Tuner

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.