Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İlk oyunu Zafer Partisi’ne verecek genç seçmenler anlatıyor: “2023 seçimlerinde Zafer Partisi’nin barajı geçeceğine eminim”

Yöneylem Araştırma Şirketi’nin ilk kez oy kullanacak seçmenler ile yaptığı ankette gençlerin yüzde 2,5’i ankette yer alan partiler dışındaki bir partiye oy vereceğini belirtti. Hayatında ilk kez oy kullanacak Zafer Partisi seçmenleri Beyza ve Egemen ile partiye destek verme süreçlerinin nasıl başladığını, bu süreçte ailelerinin ve siyasilerin etkilerini konuştuk.

Yöneylem Araştırma Şirketi, ilk kez oy kullanacak 18-22 yaş arası gençlerin oy tercihlerini sorduğu anketin sonuçlarını açıkladı. 3 bin 444 genç seçmenin katıldığı araştırma, yeni seçmenlerin yüzde 36,9’la Cumhuriyet Halk Partisi’ni (CHP) tercih ettiğini ortaya koydu. CHP’yi, yüzde 21,2 ile AKP, yüzde 9 ile Halkların Demokratik Partisi (HDP), yüzde 5,1 ile Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) yüzde 3,9 ile İYİ Parti, yüzde 0,8 ile DEVA Partisi, yüzde 0,5 ile Saadet Partisi izledi. Ankete katılanların yüzde 7,1’i oy kullanmayacağını ifade ederken, genç seçmenlerin yüzde 2,5’i ise ankette yer almayan bir partiye oy vereceğini söyledi.

Son dönemde özellikle sosyal medyada gençlerin ilgisini çektiği iddia edilen Zafer Partisi’ne oy vereceklerini söyleyen Beyza ve Egemen ile konuştuk. 2023 seçimlerinde ilk kez oy kullanacak Beyza, kendisini Kemalist ve serbest piyasacı olarak tanımlıyor. Küçüklüğünden beri siyaseti yakından takip eden Egemen ise geçmişte sosyalist olmasına rağmen şu an Kemalist ve Türkçü bir ideolojiye sahip olduğunu söylüyor.

‘’Ailem çözüm sürecinden sonra AKP’yi desteklemeyi bıraktı’’

Ailesinin çözüm sürecine kadar AKP’ye oy verdiğini belirten Beyza, çözüm sürecinden sonra ailesinin MHP’yi desteklemeye başladığını ve şu an ise zorunluluktan CHP’ye oy verdiklerini dile getirdi. Kendisinin ise siyasete ilk girdiğinde CHP’yi desteklediğini ama zamanla kendisine uygun bir parti olmadığını anladığını söyledi. AKP ilk kurulduğunda annesinin AKP’ye oy verdiğini söyleyen Egemen, babasının ise hiçbir zaman AKP’ye oy vermediğini belirtti. Küçük yaştan itibaren siyasetin hayatının önemli bir parçası olduğunu ve geçmişte sosyalist görüşe sahip olduğunu aktaran Egemen, zamanla Türkçülük ve Kemalizm’i benimsediğini vurguladı.

‘’Kemal Kılıçdaroğlu gerçek sorunlara yeteri kadar önem vermiyor’’

Medyascope’a konuşan iki genç de Millet İttifakı’nı desteklemedikleri ve muhalefeti yetersiz gördükleri bir dönemde Ümit Özdağ’ın Zafer Partisi’ni kurmasıyla kendilerini yakın hissettikleri bir adres bulduklarını söyledi. Kemal Kılıçdaroğlu’nun halkın gerçek sorunlarını görmezden geldiğini düşünen Beyza, ‘’Kılıçdaroğlu artık Kavala ve Demirtaş’a özgürlük demeyi bırakmalı çünkü halk bu vaatler ile ilgilenmiyor, herkesin öncelikli problem ekonomi’’ dedi. Ümit Özdağ ve Zafer Partisi’ne destek vermesinin başka bir nedeninin de mülteci meselesindeki tutumu olduğunun altını çizen Beyza, ‘’Ülkemizdeki mülteci sorununu Ümit Özdağ ele aldıktan sonra muhalefetin de konuya bakış açısı değişmeye başladı’’ diye konuştu. Millet İttifakı’nın bu konudaki çözümlerinin yetersiz kaldığını savunan Egemen de Zafer Partisi’ne bu konuda güvendiğini belirtti.

‘’İlk adayım Özdağ ama ikinci turda Erdoğan’ın karşısındaki adayı desteklerim’’

2023 seçimlerinde ilk kez oy kullanacak Beyza, öncelikli adayının Ümit Özdağ olduğunu ama kendisinin aday olmadığı bir senaryoda Millet İttifakı’nın çıkartacağı adayı destekleyeceğini ekledi:

‘’Kemal Kılıçdaroğlu tercih ettiğim bir aday değil ama Erdoğan’ın karşısında aday olursa ve tek seçeneğim oysa oy veririm. Ülke olarak önceliğimiz iktidarın değişmesi olmalı.’’

Aday konusunda daha seçici olduğunu anlatan Egemen ise tercih ettiği adayın Mansur Yavaş olduğunu söyledi. Mansur Yavaş dışında bir adaya ilk turda oy vermeyeceğini sözlerine ekleyen Egemen, olası bir ikinci turda sandığa gidip gitmeyeceğine seçim atmosferine bağlı olarak karar vereceğini belirtti.

Zafer Partisi’nin teşkilatlanmasını tamamlayıp 2023 seçimlerine katılabileceğini düşünen Egemen ve Beyza’nın destekledikleri parti konusundaki oy tahminleri ise farklılık gösterdi. Beyza, 2023 seçimleri sonrasında Zafer Partisi’nin oy yüzdesinde ciddi bir artış öngörse de, Özdağ’ın partisinin önümüzdeki seçimlerde yüzde 2’yi geçemeyeceğini söyledi. Egemen ise Zafer Partisi’nin barajı geçeceğini, hatta AKP’nin 2002 yılında yaptığı çıkışı yapabilme ihtimali olduğunu vurguladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.