Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: “Türkiye’nin diğer ülkelere kıyasla terörden daha fazla çektiğini kabul etmeliyiz”

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini veto ederken dile getirdiği güvenlik endişelerinin meşru olduğunu söyledi. Stoltenberg, ay sonunda düzenlenecek NATO Zirvesi’nde İsveç ve Finlandiya’nın üyeliği konusunda nihai bir karar alınamayacağının da sinyalini verdi.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile dün (12 Haziran) ortak bir basın toplantısı düzenleyen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, şöyle konuştu:

“Türkiye’nin endişeleri meşru endişeler. Terörizm ve silah ihracatı ile ilgili endişeler… Türkiye’nin diğer NATO müttefiklerine kıyasla terörden daha fazla çektiğini kabul etmeliyiz. Türkiye’nin terör örgütü PKK ile ilgili

Stoltenberg ve Niinistö

endişeleri de dahil olmak üzere tüm müttefiklerin güvenlik endişelerini ele almalıyız. Bunlar meşru endişeler. Hiçbir NATO müttefikinin Türkiye kadar terör saldırılardan zarar görmediğini anlamamız ve hatırlamamız gerekiyor.”

Stoltenberg, kendisinin ve ekibinin İsveç, Finlandiya ve Türkiye’den yetkililer ile konu hakkında sürekli iletişim halinde olduğunu da belirtti.

“Madrid Zirvesi asla son tarih olmadı”

Kendisine 29-30 Haziran’da İspanya’nın başkenti Madrid’de düzenlenecek NATO Zirvesi’nin hatırlatılması ve “İsveç ve Finlandiya’nın bu zirvede ittifaka katılıp katılmayacağına dair bir anlaşma olacak mı?” diye sorulması üzerine Stoltenberg, “Madrid’deki zirve asla son bir tarih olmadı” yanıtını verdi.

İzleyin: Erdoğan’dan NATO’ya rest & Ankara kiminle pazarlık istiyor?

İzleyin: Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın NATO başvurusunu reddetmeli mi? | Işın Eliçin, Serhat Güvenç ve Soli Özel izleyicilerin sorularını yanıtladı

“Türkiye’nin endişelerine yanıt verilecek”

Türkiye’nin endişelerinin giderilmesi ve sorunun çözülmesi için ekibi ile birlikte çalışmaya devam ettiklerini vurgulayan Stoltenberg, Türkiye’nin Rus ablukası nedeniyle Ukrayna limanlarında mahsur kalan tahılların Avrupa ülkelerine ulaştırılması için oynadığı role de dikkat çekti. Stoltenberg, “Türkiye Ukrayna’ya destek ve mahsur kalan buğdayın ihraç edilmesi konusunda kilit rol oynuyor. Dolayısıyla böyle hayati bir müttefik terörizmle ilgili endişelerini paylaştığında bunu ciddiye almalıyız” dedi.

Stoltenberg ve Niinistö, Ankara ile müzakerelerin devam edeceğini söyledi.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.