Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya-Ukrayna savaşında 110. gün: Rus kuvvetleri Severodonetsk’in büyük bir kısmını ele geçirdi

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ediyor. Rus birlikleri, Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinde bulunan Severodonetsk’in büyük bir kısmını ele geçirdi. Rusya, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) gelen silahların bulunduğu bir depoyu imha ettiğini açıkladı. İşte savaşın 110. gününde bilmeniz gerekenler.

Rus güçleri çatışmaların sürdüğü Severodonetsk’in büyük bir kısmını ele geçirdi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy konu ile ilgili açıklamasında, “İşgalcilerin taktiksel hedefi değişmedi, Severodonetsk‘e baskı yapıyorlar ve şehirde kelimenin tam anlamıyla her metrekare için şiddetli çatışmalar sürüyor” dedi.

Rusya, Avrupa ve ABD’den gelen silahların bulunduğu bir depoyu imha ettiğini açıkladı

Rusya Savunma Bakanlığı dün (12 Haziran), Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa’dan gelen silahların bulunduğu Ukrayna’nın Ternopil şehrindeki bir depoyu füze saldırısı ile imha ettiklerini açıkladı. Ukraynalı yetkililer ise imha edilen depoda silah olmadığını öne sürdü.

Ternopil valisi, saldırıda yedisi kadın ve biri 12 yaşında olmak üzere 22 kişinin yaralandığını söyledi.

Stoltenberg: Türkiye’nin güvenlik endişeleri meşru

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in NATO üyelik başvurularına karşı çıkarak dile getirdiği güvenlik endişelerinin meşru olduğunu söyledi. Stoltenberg dün (12 Haziran) Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, “Bunlar meşru endişeler. Türkiye’nin endişeleri terörizm ve silah ihracatı ile ilgili” dedi.

Eski bir İngiliz askeri, Ruslara karşı savaşırken hayatını kaybetti

Ukrayna’da Rus ordusuna karşı savaşan eski İngiliz askeri Jordan Gatley hayatını kaybetti. Ailesi Gatley’in Ukrayna’nın Severodonetsk kentinde Rus birlikleri ile savaşırken öldüğünü doğruladı. Baba Dean Gatley, oğlunun “kariyerine başka bölgelerde asker olarak devam etmek” için mart ayında İngiliz ordusundan ayrıldığını ve Ukrayna birliklerinin ülkelerini Rusya’ya karşı savunmasına yardım ettiğini belirterek şöyle konuştu:

“Oğlumuz Jordan’ın Ukrayna’nın Severodonetsk şehrinde vurularak öldürüldüğü haberini aldık. İşini çok seviyordu ve onunla gurur duyuyoruz. O gerçekten bir kahramandı ve sonsuza dek kalbimizde olacak.”

İngiliz şirketi, Ukrayna’ya mayın temizleme robotları tedarik edecek

Ukraynalı yetkililer, İngiliz savunma şirketi QinetiQ’in Kiev yönetimine mayın temizleme amacıyla 10 adet talon kazıcı robot tedarik edeceğini söyledi.

Ukrayna Polisi’nden Oleksiy Biloshitsky, “Talon robotları, Ukrayna’daki mayınları temizlemek için konuşlandırılacak. Talon, yalnızca mayınları bulmakla kalmayıp aynı zamanda onları etkisiz hale getiren bir kazıcı robot. Savaştan önce bir düzineden fazlasına sahiptik, şimdi QinetiQ bize 10 tane daha teslim edecek” dedi.

Derleyen: Berkcan Tuner

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.