Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kaftancıoğlu’nun CHP üyeliği düşürüldü: “Hukuksuz yargı kararını tanımıyoruz, Canan Kaftancıoğlu İstanbul il başkanımızdır”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun 2014 ve 2015 yıllarında attığı tweetler nedeniyle verilen hapis cezalarının Yargıtay tarafından onanmasının ardından resen harekete geçen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Kaftancıoğlu’nun CHP üyeliğini düşürdü. Bu aşamadan sonra Kaftancıoğlu’nun il başkanlığını sürdürüp sürdüremeyeceği tartışılırken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Medyascope’a Kaftancıoğlu’nun İstanbul il başkanı olarak görevini sürdüreceğini söyledi.

Kaftancıoğlu hakkında beş ayrı dosyadan verilen mahkumiyet kararları Yargıtay’da görülmüş ve Yargıtay 3. Ceza Dairesi, üç dosyadan verilen dört yıl 11 aylık hapis cezasını onamıştı. Bu cezanın onanmasının ardından resen harekete geçen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Kaftancıoğlu’nun CHP üyeliğini düşürdü ve bu karar partiye bildirildi. Parti üyesi olmayan birinin, il başkanlığı yapıp yapamayacağı konusunda CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Medyascope’a şunları söyledi:

Canan Kaftancıoğlu bizim İstanbul il başkanımızdır. Ortada taraflı yargı tarafından verilmiş hukuksuz ve siyasi bir karar var. Biz bu hukuksuz kararı tanımıyoruz. Kaftancıoğlu bizim il başkanımız olmaya fiilen devam edecektir.” 

“Kaftancıoğlu’nun il başkanı olmasının önünde hukuki bir engel yok” 

Medyascope’a süreci ve kararı değerlendiren bir parti yetkilisi ise Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Kaftancıoğlu’nun parti üyeliğinin düşürülmesine karar verdiğini ve bunu da partiye bildirdiğini söyledi. “Kaftancıoğlu, cezasının infazı bitene kadar bir siyasi partiye üye olamaz” diyen yetkili, ancak il başkanı olarak göreve devam etmesinin önünde hukuki engel olmadığını, Kaftancıoğlu’nun fiili olarak il başkanlığını sürdürmesi karşısında ise bunun “bir yaptırımı olmadığını” belirtti.  

“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın durumundan farklı değil”

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) kurulurken Recep Tayyip Erdoğan’ın partinin genel başkanı olduğunu, aldığı hapis cezası nedeniyle de milletvekili seçilme ve siyaset yapma hakkının kaybettirildiğini, milletvekili adayı olamamakla birlikte Erdoğan’ın “İkisi ayrı süreçtir” diyerek parti genel başkanlığını sürdürdüğü örneğini veren parti yetkilisi şunları söyledi:

Parti adına siyasi bir yorumda ve açıklamada bulunamam ama durum aynı. Kaftancıoğlu milletvekili olamaz ama il başkanlığının önünde engel bulunmuyor. Parti, ‘İl başkanımız Kaftancıoğlu’dur’ dediğinde, il başkanıdır. Bunu engelleyecek hukuki bir durum da yoktur, buna ilişkin bir yaptırım da söz konusu değildir ve bu durum partinin iç işidir.” 

Kaftancıoğlu davasının seyri

Kaftancıoğlu hakkında, “kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret”, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni alenen aşağılamak”, “cumhurbaşkanına hakaret”, “PKK/KCK silahlı terör örgütü propagandası yapmak”, “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek” suçlamalarıyla açılan davalar İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmüş ve 6 Eylül 2019’da Kaftancıoğlu hapis cezalarına çarptırılmıştı.

Kaftancıoğlu’na “kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret”ten verilen 1 yıl 6 ay 20 gün ile “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni alenen aşağılamak”tan verilen 1 yıl 8 ay hapis cezaları aynen onanırken, “cumhurbaşkanına hakaret” suçundan verilen 2 yıl 4 ay hapis cezası ise 1 yıl 9 ay olarak değiştirilerek onandı. Kaftancıoğlu’na, “PKK/KCK silahlı terör örgütü propagandası yapmak” suçundan verilen 1 yıl 6 ay hapis ile “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek” suçundan verilen 2 yıl 8 ay hapis cezaları ise Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından bozuldu. Kaftancıoğlu, Terörle Mücadele Kanunu’nun 7. maddesinin 2. fıkrasındaki “örgüt propagandası yapma” suçlamasından ise beraat etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.