Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yargıtay tarafından cezası onanan Canan Kaftancıoğlu Silivri Cezaevi’nden çıktı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Yargıtay kararının ardından bugün (31 Mayıs) 11:30 sıralarında Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne giderek infaz başvurusu yaptı. İnfaz işlemleri için Silivri Ceza İnfaz Kurumu’na götürülen Kaftancıoğlu akşam saatlerinde cezaevinden tahliye edildi.

İzleyin: Canan Kaftancıoğlu teslim oldu, Silivri Cezaevi’ne götürülüyor

Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından 4 yıl 11 aylık cezası onanan Kaftancıoğlu, bugün saat 11:30 sıralarında Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne giderek infaz başvurusu yaptı. Adliyenin girişinde konuşan Kaftancıoğlu, “Gezi’nin yıldönümü. Gezi direnişi kutlu olsun” dedi.

Öte yandan adliye önününde pankart açmak isteyen CHP’lilere polis izin vermedi.

CHP İstanbul İl Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada şöyle denildi:

“CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu hakkında Yargıtay 3. Ceza Dairesi 2021/5283 esas sayılı dosyasıyla kısmen onanan İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi 2019/171 esas sayılı dosyasında verilen karar kesinleşmiş, mahkeme kararı infaza gönderilmiştir.

CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu bugün saat 11:30’da gerekli işlemlerin yapılması için İstanbul Adliyesine gidecektir.”

İzleyin: Kaftancıoğlu olayı: Erdoğan’ın seçimler için mıntıka temizliği

“Vatan sevgimi ölçmeye ne aklınız ne ufkunuz yeter”

Kaftancıoğlu, adliyeye gitmeden önce sosyal medya hesabından şu mesajı paylaştı:

“İnatla bana ‘devlet düşmanı’ yakıştırması yaparak algı oluşturmaya çalışan trol ve troliçeler; eğer bir şeye düşman olacaksam AKP’ye düşman olurdum ki onu bile olamam. Ruhumda yok çünkü, aynen sizlere bile düşman olamadığım gibi. Düşmanlık sizde kalsın, nereden gelirse gelsin yanlış olanı eleştiri hakkı bende. İftira, hakaret, küfür, yalan dolanla iş yapanlara düşmanlık edersem eğer size benzerim ki hayatta en korktuğum şey bu olsa gerek. Canlı, doğa ve vatan sevgimi ölçmeye ise ne aklınız ne de ufkunuz yeter.”

Akşam saatlerinde tahliye edildi

İnfaz işlemleri sona eren Canan Kaftancıoğlu, akşam saatlerinde Silivri Cezaevi’nden çıktı. Kaftancıoğlu kendisini bekleyen kalabalığa hitap ederek, “Bu sıcakta sizi saatlerce kalmak zorunda bırakanlar adına hepinizden özür dilerim. İyi ki varsınız” dedi.

AP Türkiye Raportörü Amor’dan Canan Kaftancıoğlu’na destek

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, bu sabah savcılığın çağrısı üzerine infaz işlemleri için İstanbul Adalet Sarayı’na giden ve infaz işlemlerinin ardından polis aracıyla Silivri Cezaevi’ne götürülen CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na destek mesajı yayınladı.

Amor, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda şöyle dedi:

“Sevgili Canan Kaftancıoğlu, CHP İstanbul İl Başkanı ve tanınmış bir muhalefet figürüdür. Şu an Silivri Cezaevi’ne gönderiliyor. Bugün serbest kalması gerekiyor. Her şekilde, Türkiye’deki siyasal özgürlükler açısından net, üzücü bir göstergedir. Desteğim onunla.”

https://twitter.com/NachoSAmor/status/1531588488080015360

Ne olmuştu?

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanarak 6 Eylül 2019’da mahkûmiyetine karar verilen davanın temyiz incelemesini tamamladı. Üst mahkemenin kararına göre, Kaftancıoğlu’nun üç davadan aldığı ceza onanırken yargılandığı iki dava ise düşürüldü.

Kaftancıoğlu’na “kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret”ten verilen 1 yıl 6 ay 20 gün ile “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni alenen aşağılamak”tan verilen 1 yıl 8 ay hapis cezalarını kanunda öngörülen suç tiplerine uyduğu gerekçesiyle onandı. Kaftancıoğlu’na, “cumhurbaşkanına hakaret” suçundan verilen 2 yıl 4 ay hapis cezası ise 1 yıl 9 ay olarak düzeltilerek onandı. Kaftancıoğlu’na, “PKK/KCK silahlı terör örgütü propagandası yapmak” suçundan verilen 1 yıl 6 ay hapis ile “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek” suçundan verilen 2 yıl 8 hapis cezaları ise daire tarafından bozuldu. Kaftancıoğlu, Terörle Mücadele Kanunu’nun 7. maddesinin 2. fıkrasındaki “örgüt propagandası yapma” suçlamasından ise beraat etti.

Kaftancıoğlu’nun, sosyal medya paylaşımları ve bir televizyon kanalındaki konuşmaları nedeniyle “PKK/KCK silahlı terör örgütü propagandası yapmak” suçundan yerel mahkemece cezalandırıldığı hatırlatılan kararda, bu eylemlerin söz konusu suçun unsurlarını oluşturmadığı belirtildi. Kararda, “Terör örgütü propagandası yapma suçunun oluşması için terör örgütü ile ilgili bir öğretinin, düşüncenin veya inancın başkalarına tanıtılması, benimsetilmesi ya da yayılması amacıyla yapılmasının yanında terör örgütünün cebir, şiddet ve tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek, bu yöntemleri övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde yapılması gerekmektedir” denildi. Yargıtay kararında, “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek” suçlamasıyla ilgili olarak ise “muhalif kişiliği ile bilinen Kaftancıoğlu’nun sosyal medyadaki paylaşımlarının bütününün incelendiğinde atılı suçun unsurlarının oluşmadığı” belirtildi.

Yargıtay’ın kısmi onama kararının ardından Kaftancıoğlu bir sonraki seçimde milletvekili adayı olamayacak ancak il başkanlığı görevinin devam etmesinde bir engel bulunmuyor. Canan Kaftancıoğlu 4 yıl 11 ay 20 gün boyunca siyasi yasaklı olacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.