Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Adli Tıp Kurumu, demans tanısına rağmen tutukluluğu süren HDP’li Aysel Tuğluk’un durumunu üçüncü kez inceleyecek 

Kocaeli Kandıra F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan ve demans teşhisi konulan eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk hakkında, yeniden bir infaz erteleme prosedürü başlatıldı. 15 Mart 2021’de demans tanısı konulan Tuğluk, avukatlarının talebi üzerine geçen pazartesi günü (13 Haziran) üçüncü kez Adli Tıp Kurumu’na (ATK) götürüldü. Tuğluk’un avukatları Reyhan Yalçındağ ve Serdar Çelebi ile abisi Alaattin Tuğluk, gelişmeleri Medyascope’a anlattı. Alaattin Tuğluk, “Kardeşim bu defa Adalet Bakanlığı’nın talebiyle hastaneye götürüldü” dedi.

Aysel Tuğluk, 28 Kasım 2016’dan bu yana Kocaeli Kandıra F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunuyor. 15 Mart 2021’da sevk edildiği Kocaeli Üniversitesi Hastanesi’nde (KOÜ) Tuğluk’a demans tanısı konulmuştu. Avukatları ve ailesinin infazının ertelenmesini istediği Tuğluk, cezaevinde kalamayacağının belgelenmesi talebiyle götürüldüğü ATK’den olumsuz raporlarla döndü. Hastalığı gün geçtikçe ilerleyen Tuğluk, 13 Haziran’da üçüncü kez gittiği kurumdan yanıt bekliyor. 

Üçüncü muayeneden karar bekleniyor 

Tuğluk’un avukatı Reyhan Yalçındağ, mart, nisan ve mayıs aylarında Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı’na, sağlık durumuyla ilgili delillerle beraber yaptıkları başvurular sonrasında müvekkilleri Tuğluk’un, ATK ve hastanelere götürüldüğünü belirterek, “Raporların çıkmasını bekliyoruz. Durumu günlük olarak kötüleştiği için hukuki ve etik bir karar bekliyoruz” dedi.

Avukat Serdar Çelebi, Tuğluk’un daha önce iki kez ATK’den aldığı olumsuz kararları hatırlattı ve “Bizim taleplerimiz üzerine bu süreci başlattıklarını zannediyorum ancak resen de başlatma yetkileri var. Bu konuda bize olumlu ya da olumsuz bir geri dönüş olmadı, bilgi verilmedi” diye konuştu.  

Alaattin Tuğluk: “Bu defa Adalet Bakanlığı’nın talebiyle hastaneye götürüldü

Tuğluk’un abisi Alaattin Tuğluk ise şunları söyledi: “İki gün önce ATK’ye götürüldü, son muayene sonrasında henüz karar çıkmadı. Bu defa Adalet Bakanlığı’nın talebiyle hastaneye götürüldü. Daha önce mahkeme kararlarıyla gidiyordu, bu sefer bakanlık daha özel bir tavır sergiledi, ATK’den tekrar görüş istiyor.”

Hastane “cezaevinde kalamaz” derken, ATK “kalabilir” raporu verdi

KOÜ Adli Tıp Anabilim Dalı, 12 Temmuz 2021’de demansın ilerleyebileceğini, cezaevi koşullarında tıbbi destek ve bakım yeterliliğinde sorun yaşanabileceğini ve Tuğluk’un yaşamını bir başkasının yardımı olmaksızın sürdürmesinin mümkün olmadığını tespit etmişti. Bu rapora rağmen, İstanbul Adli Tıp Kurumu, Tuğluk hakkında “Hayatını yalnız başına idame ettirebilir, tedavisi ve düzenli kontrolleri sağlanarak cezaevinde infazına devam edilebilir” raporu vermiş ve ATK raporu nedeniyle savcılık, infaz ertelenmesi talebini reddetmişti.

ATK ikinci raporunda, suç işlemeye ceza sorumluluğu olmasını cezaevinde kalmaya yeterli buldu

Tuğluk’un ikinci ATK raporunda cezai ehliyeti sorgulanmıştı. Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nin talebi doğrultusunda 21 Aralık 2021’de hastaneye kaldırılan Tuğluk hakkında, ATK tarafından Şubat 2022’de bir rapor hazırlanmıştı. Tuğluk’ta “hafif bilişsel bozukluk” tespit edilen raporda, “suç tarihini kapsayan dönemde ceza sorumluluğunu etkileyecek mahiyet ve derecede herhangi bir akli arıza içinde olduğuna delalet edecek tıbbi bulgu ve belgeye rastlanmadığı, bu duruma göre ceza sorumluluğunun tam olduğuna kanaat getirildiği” belirtilmişti.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.