Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Adli Tıp Kurumu’ndan Aysel Tuğluk için rapor: “Bilişsel bozukluk tespit edildi ama cezai sorumluluğu tam”, avukatlar rapora karşı hukuki süreç başlatıyor

Hakkında açılan davalar nedeniyle 2016 yılından beri tutuklu bulunan eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuluk hakkında Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından hazırlanan raporda cezai sorumluluğunun tam olduğu belirtildi. 22 sayfalık raporun 15 sayfasında Tuğluk hakkında suçlamalara yer verildi. Tuğluk’un avukatları ise raporun bilimsellikten ve objektiflikten uzak olduğunu vurguladı, raporlarda imzası ve sorumluluğu bulunan hekimlerle ilgili cezai ve idari soruşturma yapılması için gerekli hukuki süreci başlaşacaklarını duyurdu.

Adli Tıp Kurumu, Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nin talebi doğrultusunda eski HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk ile ilgili hazırladığı 22 sayfalık raporu mahkemeye gönderdi. ATK raporunun büyük kısmı Tuğluk hakkındaki suçlamalardan oluştu.

Demans tanısı konulan ve cezaevinde kalamayacağı yönündeki raporlar bulunan Tuğluk için ATK tarafından hazırlanan raporda hafif bilişsel bozukluk tespit edildiği belirtildi ancak “Suç tarihini kapsayan dönemde ceza sorumluluğunu etkileyecek mahiyet ve derecede herhangi bir akli arıza içinde olduğuna delalet edecek tıbbi bulgu ve belgeye rastlanmadığı, bu duruma göre ceza sorumluluğunun tam olduğuna kanaat getirildiği” ifadelerine yer verildi.

Aysel Tuğluk’un avukatlarından rapora tepki: “Tek yanlı, bilimsellikten ve objektiflikten uzak”

Raporun ardından Tuğluk’un avukatları da yazılı açıklamada bulundu. Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Tuğluk’un sağlık sorunları nedeniyle savunma yapıp yapamayacağının tespiti için ATK’den rapor istediği hatırlatarak, “Beş yılı aşkın süredir tutuklu bulunan Tuğluk’un olaylar esnasındaki sağlık ve bilişsel durumunun ne olduğu hususu, konumuz dışıdır. Rapor, salt iddianamede yer alan ifadeler ve suçlamalara odaklı olup, fiillerin gerçekleştirdikleri farklı tarihlerdeki sağlık durumlarına dair tek bir tıbbi belge, kişinin olaylarla ilgili savunması ve değerlendirmelerini içermediği gibi mevcut tıbbi durumuyla ilgili de cezaevindeki sağlık kayıtlarını, cezaevinde bakım veren tıbbi ve idari görevlilerin, birlikte kaldığı tutukluların tanıklıklarını içermediğinden tek yanlı hazırlanmış, bilimsellikten ve objektiflikten uzaktır” denildi.

Aysel Tuğuk’un sağlık durumu ile ilgili tespit ve değerlendirmelerden Tuğluk’un bu haliyle savunma yapmasının mümkün olmayacağının anlaşıldığı vurgulanarak, “Bu tespitlere rağmen ATK bu hususta görüş belirtmekten özelikle kaçınmış ve sadece cezai sorumluluk boyutu ile değerlendirme yapmakla yetinmiştir” ifadelerine yer verildi.

Raporu hazırlayanlar hakkında hukuki süreç başlatılacak

Avukatlar, Tuğluk’un sağlığının kritik aşamaya geldiğine dikkat çekerek, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanlığı’na sevk edilerek tedavisinin ve bilimsel raporun hazırlanması için girişim başlatacaklarını duyurdu.

Açıklamada, “Tıp etik kurallarına aykırı ve bilimsel objektiflikten uzak ve mahkemenin ara kararlarına aykırı hazırlanmış raporlarda imzası ve sorumluluğu bulunan hekimlerle ilgili cezai ve idari soruşturma yapılması için gerekli hukuki süreci başlattığımızı duyururuz” denildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.