Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Adli Tıp Kurumu, demans tanısı konan Aysel Tuğluk’un durumunu yeniden inceleyecek – Alaattin Tuğluk: “Kardeşimin sağlığını istiyorum”

Kocaeli’ndeki Kandıra F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan ve demans teşhisi konulan eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk’un durumu, avukatlarının itirazı ve Kobani davasının görüldüğü Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nin talebi üzerine Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından yeniden incelenecek. Medyascope’a konuşan, Tuğluk’un abisi Alaattin Tuğluk, “Tabii ki tahliye olmasını, hayatını normal insanlar gibi sürdürmesini istiyorum ama bunlardan önce onun sağlığını istiyorum” dedi.  

Kocaeli’ndeki Kandıra F Tipi Kapalı Cezaevi’nde 28 Aralık 2016’dan bu yana tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk’a 15 Mart 2021’da sevk edildiği Kocaeli Üniversitesi Hastanesi’nde (KOÜ) demans tanısı konulmuştu.

KOÜ Adli Tıp Anabilim Dalı’nın 12 Temmuz 2021’de verdiği raporda “demansın ilerleyebileceği, cezaevi koşullarında tıbbi destek ve bakım yeterliliğinde sorun yaşanabileceği, Tuğluk’un yaşamını bir başkasının yardımı olmaksızın sürdürmesinin mümkün olmadığı, zorunlu ihtiyaçları karşılayamayacağı” belirtilerek infazının ertelenmesi gerektiği vurgulanmıştı.

Daha sonra İstanbul Adli Tıp Kurumu’na sevk edilen Tuğluk’a, iki saatlik incelemenin ardından “Hayatını yalnız başına idame ettirebilir, tedavisi ve düzenli kontrolleri sağlanarak cezaevinde infazına devam edilebilir” raporu verilmiş ve ATK raporu nedeniyle savcılık, infaz ertelenmesi talebini reddetmişti.

Avukatı Reyhan Yalçındağ’ın üçüncü bir rapor verilmesi için başvuruda bulunması üzerine Tuğluk, 21 Aralık’ta yeniden hastaneye sevk edilmişti.

Avukatlarının itirazı ve Kobani davasının görüldüğü Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nin talebi üzerine ATK’nın Tuğluk’un durumunu yeniden incelemesine karar verildi.

Alaattin Tuğluk: “Tedavi olmasını istiyorum”

Aysel Tuğluk’un sağlık durumunun kendi başına yaşamasına uygun olmadığını belirten abisi Alaattin Tuğluk, “İyi ve sevindirici bir karar. Müşahede altına alınacak ve daha yakından bir inceleme yapılacak. Mahkeme, Aysel hakkında kararın üç hafta içerisinde verilmesi gerektiğini söyledi. Durumunun yalnız yaşamasına uygun olmadığını görecekler, ben doğru bir karar çıkacağına inanıyorum. Tek derdim tedavi olması, ben politik biri değilim sadece onun tedavi olmasını istiyorum. Tabii ki tahliye olmasını, hayatını normal insanlar gibi yaşamasını istiyorum ama bunlardan önce sağlığını istiyorum. Daha sonra her zaman olduğu gibi kendi kararını kendi verecektir” diye konuştu.

Ne olmuştu? 

Eski HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, 28 Aralık 2016’da tutuklandı. Tuğluk, hazırlanan iddianamede, Demokratik Toplum Partisi (DTP) Eş Başkanlığı dönemindeki açıklamaları ve faaliyetleri nedeniyle suçlandı. 16 Mart 2018’de kararını açıklayan Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi, Tuğluk’a “örgüt yöneticiliği” suçlamasıyla 10 yıl hapis cezası verdi. Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Tuğluk hakkında verilen hapis cezasını onadı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 6-8 Ekim Kobani eylemlerine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında Aysel Tuğluk için tutuklama kararı verilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.