Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan’dan TÜSİAD Başkanı Turan’a: “Sen daha çıraksın, kalfa bile olamadın, haddini bil”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Orhan Turan’ı sert sözlerle hedef aldı. Erdoğan, “Eyy TÜSİAD’ın başına gelen beyefendi, önce haddini bil. Sen dış politikada bize ders veremezsin. Sen daha çıraksın, kalfa bile olamadın” dedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin grup toplantısında TÜSİAD Başkanı Orhan Turan’ı çok sert sözlerle hedef aldı.

“NATO meselesinde, İsveç ve Finlandiya terörle mücadelede net, somut ve kararlı adımlar atana kadar duruşumuzu kesinlikle değiştirmeyiz” diyen Erdoğan, şöyle konuştu:

“Ey TÜSİAD’ın başına gelen beyefendi, dış politikada bize ders veremezsin. Sen çıraksın, kalfa bile olamadın. Dün bir, bugün iki. Önce haddini bil. Bunlar da akıllarını başlarına almadıkları sürece iktidarın kapısından içeri giremezler. Biz İsveç, Finlandiya neden bunlara tavır alıyoruz. Sokaklarında terör örgütleri cirit atarken biz onlara kapılarımızı mı açacağız? Ey TÜSİAD, siz onların yanında yer alabilirsiniz, biz şehitlerimizin kanını yerde bırakmayacağız. Sizden önce gelen ağababalarınız da aynı kafadaydılar, görüyorum siz de aynı kafadasınız. TÜSİAD bu gidişiyle devam ederse bu iktidarın kapısını hiç çalmasın. Sizler aynı merkezden idare ediliyorsunuz: CHP. Oradan neyi sufle ediyorlarsa siz de aynı şekilde konuşuyorsunuz. Bu kapı yerli ve milli duruş sergileyene açıktır, sergilemeyene kapalıdır.”

TÜSİAD Başkanı Turan: “Fakirleşerek büyüyoruz”

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, bu sabah Yüksek İstişare Kurulu toplantısında konuştu. Küresel koşulların Türkiye’nin aleyhine olduğunu vurgulan Turan, “Rekabetçi kur, yüksek ihracat ve cari fazla mantığıyla kurgulanan ama günümüz kalkınma anlayışı ve pratiğiyle yeterince örtüşmeyen politikalar kalkınma açısından istenilen sonuçları vermiyor. Büyüme kalkınma için tek başına yeterli olmuyor, hatta maalesef fakirleşerek büyüyorsunuz. Artık ucuz TL ve ucuz işgücü ile ihracatta rekabet avantajı kazanma devri, yerini yüksek nitelikli işgücüyle ve teknolojiyle yüksek katma değer yaratmaya bıraktı” dedi.

“İktisat bilimiyle çelişen bir yaklaşımı sürdürmemeliyiz”

Dünyada sert bir dönüşüm yaşanırken Türkiye’de enflasyonun bir türlü kontrol altına alınamadığını dile getiren Turan, “İktisat bilimiyle ve tüm dünyadaki uygulamalarla çelişen bir yaklaşımı sürdürmemeliyiz. Akılcı, toplumsal aklı ve enerjiyi harekete geçirebilen, farklı kesimlerin katkı yapabilecekleri bir tartışma ortamında piyasa gerçekleriyle ve dünya pratiğiyle uyumlu bir politika seti üzerinde uzlaşabilmeliyiz. Sorunlarımız yalnızca para politikasıyla, dizginlenemeyen enflasyonla sınırlı değil. Derin bir enerji krizinin de içindeyiz ve enerjide dışarıdaki fiyat artışları cari açığımızı artırırken, içeride özellikle sanayiye uygulanan rayiçler üretimi ve ihracatımızı olumsuz etkiliyor” diye konuştu.

Beyin göçü

Ülkenin ekonomik ve siyasi atmosferi nedeniyle yaşanan beyin göçüne dikkat çeken Turan, “Bu göçü durdurmak için atılacak adımların en başta gelen önceliklerimizden sayılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu boyutlarda bir nitelikli insan kaybına tahammülümüz olmadığına inanıyoruz” dedi.

Konser iptalleri

Konser iptallerine de değinen Turan, şöyle konuştu: “Gençliğin her alanda özgürlük talepleri bu denli belirginken, mutlu günlerini tüm enerjileriyle kutlamak isteyen gençlerin bu özlemlerinin, haklarının, eğlenme özgürlüklerinin neden rahatsız edici bulunduğunu anlamak doğrusu pek kolay değil. Bazı sanatçılarımızın ve onları dinlemek, izlemek isteyen hayranlarının buluşmasının neden bir tehlike arz ettiğini anlamamızın da kolay olmadığı gibi.”

Yargı bağımsızlığı

Yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğü vurgusu yapan Turan, şöyle devam etti: “Uluslararası taahhütlere sadakat, düşünce ve ifade özgürlüğü toplumumuz ve ekonomimiz açısından birer lüks değil gerekliliktir. Yargı bağımsızlığının ağır bir erozyona uğraması, vatandaşların adalete güvensizliğinin başlıca nedenidir. Hepimizin bildiği gibi adalet mülkün yani devletin temelidir. O temel sağlam olmak zorundadır.”

TÜSİAD geçen hafta muhalefet partileriyle görüşmüştü

TÜSİAD Başkan Orhan Turan başkanlığındaki heyet 8 Haziran’da muhalefet partilerini ziyaret etmişti. DEVA Partisi, İYİ Parti, Saadet Partisi ve HDP’yi ziyaret eden TÜSİAD heyeti, muhalefet partilerine ekonomi politikalarına yönelik hazırladıkları metni sunmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.