Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Özel haber: Rütbeleri sökülen eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun’a karar tebliğ edildi, silahı ve kimliği alındı

Emniyet Genel Müdürlüğü, eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun hakkında CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun mahkumiyetinin ardından attığı tweet nedeniyle soruşturma başlatmıştı. Soruşturma sonunda Uzun’un “rütbelerinin sökülmesine” karar verildiği açıklanmıştı. Rütbelerinin söküldüğüne ilişkin karar Uzun’a bugün (15 Haziran) akşam saatlerinde tebliğ edildi. Sabri Uzun, Medyascope’a, İçişleri Bakanı’nın imzasını taşıyan kararın değil, kararın alındığına ilişkin belgenin tebliğ edildiğini, gelen görevliye beylik silahını ve emniyet kimliğini teslim ettiğini söyledi.

10 Haziran 2022 tarihinde alınan ”rütbelerin alınması” kararı, Uzun’a bugün tebliğ edildi. Sabri Uzun’un rütbelerinin sökülmesine ilişkin, “…İçişleri bakanının onayı ile kamu görevinden çıkarılır” ve “…rütbeleri ilgili bakanın onayı ile alınır” ifadelerinin yer aldığı “Tebliğ-Tebellüğ Belgesi”ne Medyascope ulaştı. Belgede, idari işleme ilişkin kararın tebliğini izleyen 60 gün içinde itiraz yolunun açık olduğu da belirtildi. 

“Bakanın imzası olan karar verilmedi”

Medyascope’un ulaştığı Uzun, kendisine tebliğ edilenin “karar değil”, “kararın alındığına ilişkin bir belge” olduğunu, asıl kararı görmediğini belirterek şunları söyledi:

“Kararın aslı bana verilmedi, ben İçişleri Bakanı’nın imzasını taşıyan kararı görmedim. Bana, sadece kararın tarih-sayısı ve kararın alındığına ilişkin bir belge tebliğ edildi. Beylik silahımı ve emniyet kimlik kartımı, tebligata gelen memura teslim ettim. İdari yargıya gitmek için, belgede de belirtildiği gibi 60 günlük sürem var ve avukatlarımla durumu değerlendirip, en kısa zamanda kararın iptali için idari yargıya gideceğim.”

Rütbelerin alınması kararı tebliğ edildi

Kararı tebliğ eden görevlinin ve tebellüğ eden Sabri Uzun’un imzalarının yer aldığı “Tebliğ-Tebellüğ Belgesi” aynen şöyle:

375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 35. maddesinin (B) fıkrasının 6. bendinde ‘… Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisak yahut bunlarla irtibatı olduğu değerlendirilen… Emniyet Genel Müdürlüğü personeli İçişleri Bakanının onayı ile kamu görevinden çıkarılır.’,

Yine aynı maddenin (D) fıkrasının 3.bendinde ‘…3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanununun 55. maddesinin 19. ve 20. fıkraları ile geçici 27. maddesi uyarınca resen emekliye sevk edilen, kendi isteğiyle emekli olan veya disiplin hükümlerine göre meslekten ya da devlet memurluğundan çıkarılanlar ile müstafi sayılanlardan Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu değerlendirilenlerin rütbeleri ilgili Bakanın onayıyla alınır’ hükümleri yer almaktadır.

Yukarıda yer alan hükümler çerçevesinde hakkında Rütbelerinin Alınması karan verilenin, kararın tebliğinden itibaren (60) gün içerisinde idari yargıya başvuru yolu açık olmak üzere, … sicil sayılı Sabri Uzun … hakkında, 375 sayılı K.H.K.’nın Geçici 35. maddesinin ilgili hükümleri kapsamında Bakanlık Makamının 10/06/2022 tarih ve 2022/11 sayılı olaylarının 1 sırasına kayden RÜTBELERİN ALINMASI kararı verildiği tebliğ edilmiştir.

Ne olmuştu

Uzun, Yargıtay’ın Kaftancıoğlu’na verilen hapis cezasını onamasının ardından sosyal medya hesabından şu tweeti atmıştı:

“Sayın Kaftancıoğlu, Halide Edip, 23 Mayıs 1919 günü İngiliz işgali altındaki İstanbul Sultanahmet meydanında özgürlük nutku atmıştı. İşgalciler bile ona, senin gibi ceza vermemişlerdi. Türk kadınlarını sizin şahsınızda kutluyorum.” 

Emniyet Genel Müdürlüğü, bu tweet ile karara tepki gösteren Sabri Uzun hakkında idari soruşturma başlatmış ve soruşturma sonucunda Uzun’un “rütbelerinin sökülmesi” kararını almıştı. 

Kaftancıoğlu, İçişleri Bakanlığı’nın Uzun hakkında verdiği bu karara, “Herkes şuna emin olsun ki; CHP iktidarında fikrine katılmasak bile, bir kişi bile fikrini açıkladığı için mağdur edilmeyecek” mesajı ile tepki göstermişti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.