Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da 1988’den bu yana bir ilk: Macron’un partisi, parlamentoda mutlak çoğunluğu sağlayamadı

Fransa’da seçmenler dün (19 Haziran), kendilerini parlamentoda temsil edecek 577 milletvekilini seçmek için ikinci kez sandık başına gitti. Seçimlerin ikinci turunda Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron liderliğindeki ittifak, 246 koltuk kazanmasına rağmen parlamentoda mutlak çoğunluğu sağlayamadı. Böylece Fransa’da 1988 yılından sonra ilk kez bir cumhurbaşkanı, parlamentodaki mutlak çoğunluğunu kaybetti.

Fransa’da dün (19 Haziran) düzenlenen milletvekili seçimlerinin ikinci turunda Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron liderliğindeki Ensemble (Birlikte) ittifakı oyların yüzde 38,60’ını alırken, Jean-Luc Mélenchon liderliğindeki sol ittifak (NUPES) oyların yüzde 32,60’ını kazandı.

Ensemble ittifakı koltukların 246’sını kazanırken, NUPES ittifakı ise parlamentoya 142 üye sokmayı başardı. Aşırı sağcı lider Marine Le Pen liderliğindeki Ulusal Birlik (Rassemblement National) ise 89 koltuk elde etti.

Ensemble ittifakının parlamentoda mutlak çoğunluğu elde edebilmesi için 289 koltuk kazanması gerekiyordu. Fransa’da işlerin mutlak çoğunluk olmadan nasıl ilerleyeceğine dair belirlenmiş bir senaryo ise yok. Yeni seçilen bir cumhurbaşkanı en son 1988’de parlamento seçimlerinde salt çoğunluğu elde edememişti.

Seçime katılım oranı ise yüzde 46,14’te kaldı. Seçimlerin birinci turunda bu oran yüzde 47,5 olarak kaydedilmişti.

Liderlerin seçim sonrasındaki ilk açıklamaları

Başbakan Elisabeth Born, “Seçim sonuçları umduğumuzdan çok uzak” diyerek parlamentoda izleyecekleri stratejiyi şöyle açıkladı:

“Bugünden itibaren eyleme geçecek bir çoğunluk kurmak için çabalayacağız.”

Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından parlamentoda beklenenden fazla koltuk kazanan Marine Le Pen ise seçimleri “tsunami” olarak nitelendirerek şunları söyledi:

“Halk, Ulusal Birlik’in içinden güçlü bir grubu parlamentonun içine yerleştirmeye karar verdi.”

Sol ve yeşil ittifak lideri Mélenchon ise seçim sonuçlarının “beklenmedik bir durum” olduğunu söyledi ve “Başkanlık partisinin yenilgisi tamamlandı ve görünürde net bir çoğunlukları yok” dedi.

Kaynak: Reuters, Le Monde, France24

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.