Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cinsel saldırı suçlamasıyla yargılanan Hasan Bilgili’ye 9 yıl hapis cezası verildi

Ankara’da danışmanlık yaptığı hayvan hastanesinde çalışan veteriner hekim Ç.B.’ye cinsel saldırıda bulunduğu suçlamasıyla tutuksuz yargılanan Hasan Bilgili’ye 9 yıl hapis cezası verildi. Davada yargılanan diğer iki sanık ise beraat etti. 

Ankara’da, danışmanlık yaptığı hayvan hastanesinde yanında çalışan veteriner hekim Ç.B’ye “basit cinsel saldırıda” bulunduğu suçlamasıyla yargılanan Hasan Bilgili ve delilleri yok etmede ona yardım ettikleri ileri sürülen hekim Serkan Durmaz ve jinekolog Dr. Hüseyin Şenyurt hakkında açılan dava bugün sonuçlandı. Ankara 31. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada mahkeme heyeti, Bilgili’yi 9 yıl hapse mahkûm ederken cezada indirime gitmedi. Diğer iki sanık ise beraat etti.

Ek mütalaa talebi

Duruşmada Ç.B.’nin avukatları, savcının mütalaasına karşı ek mütalaa talebini sundu. Bir avukat, “İki sanık hakkında beraat isteniyor ancak gece sanığın neden hayvan hastanesine gittiği detaylandırılmamış. O gece yaşananların mütalaada detaylandırılması gerekir. İçi boş bir mütalaa ile karşı karşıyayız. Ek mütalaa talebim var” dedi. 

Hasan Bilgili: “Esas mağdur benim”

Duruşmada üç sanık da salonda hazır bulundu. Sanık Hasan Bilgili, kendisinin mağdur edildiğini öne sürerek şunları söyledi: “Ç.B., devleti, yargı mensuplarını suçladı. Delillerin karartıldığını öne sürdü. Mahkemede daha önce üniversitede tacizle suçlandığım iddia edildi. Benim cezalarım amire itaatsizlik, geç kalma gibi suçlardır. Atılan iftiralar sonucunda büyük maddi manevi yıkım yaşadım. Üniversitedeki görevimden bir günde emekli olduğum söylendi. Esas mağdur benim. Ç.B.’ye cinsel tacizde bulunmadım, hakaret etmedim, hürriyetine dokunmadım. Başım dik, alnım açık olarak her duruşma buraya geldim. Kaçacağım, yurtdışına gideceğim diye bir şey yok. Aklanacağımı düşünüyorum.”

Sanık Hüseyin Şenyurt ise “Hasan Bilgili ve Serkan Durmaz’ı hiçbir şekilde tanımam. Jinekolojik muayene yaptım. İddiaları şiddetle reddediyorum, beraatimi talep ediyorum” diyerek beraat talebinde bulundu.

Sanık Serkan Durmaz da suçlamaları reddettiğini belirterek, “Üç buçuk yıldır işsizim. Medyada adım tecavüzcü olarak çıktığı için iş bulamadım. Garsonluk bile yapamadım. Aldığım hakaret ve tehditler yüzünden yaşadığım şehri değiştirmek zorunda kaldım. 2012’den 2019’a bir sürü kadın ile çalıştım hiç böyle bir sorun yaşamadım” diye konuştu.

Karar protesto edildi

Duruşmanın ardından mahkeme heyetinin kararı protesto edildi. Davayı takip etmeye gelen izleyiciler ve kadın örgütleri, sloganlar atarak Adliye binasının önüne çıktı. Medyascope’a açıklamalarda bulunan avukat Aslı Koçak Arıhan, “Hasan Bilgili’nin tutuklanması yüreğimize su serpti ama diğer iki sanık hiç ceza almadı. Elimizde birçok delil vardı. Suç gerçekleşti ama kimse karartmadı mı? Hukuk mücadelemiz sürecek” dedi.

https://twitter.com/medyascope/status/1539554382064271360?s=20&t=34OK5bCd4jdG7IEf6_NDOQ

Savcı, Hasan Bilgili’ye 15 yıl hapis cezası istemişti

Son duruşmada esasa ilişkin mütalaasını açıklayan savcı, Hasan Bilgili’nin “cinsel saldırı” suçundan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını, diğer sanıklar Serkan Durmaz ve Hüseyin Şenyurt’un beraatini talep etmişti.

Ne Olmuştu?

2 Nisan 2019’da, Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nde akademisyen olarak çalıştığı sırada Hasan Bilgili, danışmanlık yaptığı hayvan hastanesinde Ç.B.’ye cinsel saldırıda bulunduğu iddiasıyla gözaltına alınmış ancak serbest bırakılmıştı. Bilgili, serbest bırakılmasının ardından hemen emekli olmak için Ankara Üniversitesi’ne dilekçe verdi. Dilekçesi üniversite tarafından onaylanan Bilgili emekliye ayrıldı. Adli Tıp Kurumu tarafından mahkeme heyetine sunulan raporda çamaşırdaki sperm için “Basit gündelik temaslarla geçmiş olamaz” denilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.