Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İBB’nin “Bir geç” biletleri Darphane’deki 1 lira basma sıkıntısı nedeniyle kaldırıldı: Artık en düşük tek kullanımlık bilet “İki geç” olarak satılacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) haziran ayı Ulaştırma ve Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısı bugün (22 Haziran) Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar başkanlığında toplandı. Toplantıda İBB’nin Sabiha Gökçen Havalimanı’na SA1, SA2 ve SA3 hattı açması teklifi kabul edilmedi ve alt komisyona gönderildi. Öte yandan İBB’nin Deniz Taksi fiyatları da revize edildi.

İBB, 21 Ocak 2014 Tarih ve 2014/1-EK.1 Sayılı UKOME Kararıyla “SA1, SA2, SA3” Sabiha Gökçen Havalimanı-Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı-Kadıköy, Taksim-Sabiha Gökçen Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı-Kavacık hatlarını işletme kararı almış ancak bugüne bu hatlar faaliyete başlamamıştı. Toplantıca, tarife ücretleri belirlenerek bu hatlarda çalışan otobüslerin faaliyete geçmesi teklif edildi. Ulaştırma Bakanlığı Temsilcisi Serdar Yücel’in gündem maddesine itirazı üzerine teklif, İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar’ın çağrısıyla alt komisyona gönderildi.

İBB’nin 2021 eylül ayı sonunda faaliyete geçirdiği Deniz Taksiler’in ücretlerinin revize edilmesi de bugün UKME’nin gündemindeydi. Deniz Taksi yolculuğu esnasında, özel sektör tarafından işletilen ve yanaşma izin sözleşmesi yapılmış deniz taksi yanaşma yerlerinde, yolcu indirme-bindirme hizmeti karşılığı ek ücret talep edilmesi halinde, 

  • Yolcudan yolculuk ücretinin yanı sıra palamar ücretinin de alınması,
  • Bunun dışında yolculuğunu tamamlamış kişiden geri dönüş veya başka bir ilave ücret alınmaması,
  • Söz konusu ilave ücretin yolculuk başlamadan önce yolcuya tebliğ edilmesi ve ödemenin yolculuk sonunda yapılması,
  • Tüm bu işlemlerin elden ve/veya nakit ücret toplanmadan yalnızca deniz taksi taşımacılık hizmeti için tanımlanmış mobil uygulama üzerinden yapılması 

teklif edildi ve teklif UKOME’de kabul edildi

Deniz Taksi’nin mevcut tarifeleri şöyle: 

1 mil dahil açılış ücreti 100 TL, 1-4 mil arası mil başına 75 TL (4 mil dahil), 4-8 mil arası mil başına 60 TL (8 mil dahil), 8 mil sonrasında mil başı 48 TL

UKOME’de Adalar’da yaşayan vatandaşların kullandığı “Ada Kart” da revize edildi. Adalar Deniz Hatları’nda (İDO Deniz Otobüsleri, Şehir Hatları ve Özel Deniz Motorları) 4 Limit yerine 2 Limit uygulanması teklif edildi. Teklif UKOME’de oy bilirliği kabul edildi ve Ada Kart fiyatları şöyle belirlendi:

 

Gündemin son maddesi İETT’nin Sınırlı Kullanım Bileti (SKB) oldu. İBB, son dönemde bozuk para basım maliyetinin artması ve Darphanen’in bozuk para basmaması neticesinde piyasada 1 lira sıkıntısı oluştuğunu belirterek, otomatlara yeterli seviyede 1 lira takviyesi yapılamadığından SKB ücretlerinin revize edilmesi teklif edildi. Teklif UKOME’de oybirliğiyle kabul edildi. Teklife göre tek kullanımlık bilet kaldırılarak en düşük “iki geç” bilet satılacak. Bu karar 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girecek. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.