Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sri Lanka Başbakanı Wickremesinghe, ülke ekonomisinin çöktüğünü ilan etti

Sri Lanka Başbakanı Ranil Wickremesinghe, milletvekillerine ülke ekonomisinin tamamen çöktüğünü açıkladı. Wickremesinghe, döviz krizi ve ağır borçlanma sebebiyle ülkenin kıtlık içinde bulunduğun belirterek, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) yardımı dışında bir seçeneklerinin olmadığını söyledi.

Sri Lanka Başbakanı Ranil Wickremesinghe, dün (22 Haziran) ülkenin ekonomisinin aylarca süren gıda, yakıt ve elektrik kıtlığının ardından çöktüğünü açıkladı. Başbakan, parlamentoda yaptığı konuşmada “Ekonomimiz tamamen çöktü” dedi.

Sri Lanka’nın petrol şirketlerine ağır borçlu olması nedeniyle ithal yakıt satın alamadığını belirten Wickremesinghe ayrıca, önceki hükümeti ülkenin döviz rezervleri azalırken zamanında hareket etmemekle suçladı.

Sri Lanka’da döviz krizi ithalatı azalttı ve ilaç kıtlığı da dahil olmak üzere ciddi kıtlıklar yarattı. Ekonomik kriz yüzünden halk, temel ihtiyaçlarını alabilmek için aylardır uzun kuyruklar oluşturuyordu.

Başbakan Wickremesinghe, IMF yardımının şu anda ülkenin tek seçeneği gibi göründüğünü söylerken IMF yetkilileri, bu seçeneği görüşmek için ülkedeki temaslarını sürdürüyor.

Başbakan, çözülmesi zor bir görev devraldı

Wickremesinghe, ekonomik kriz sebebiyle günlerce süren şiddetli protestoların önceki başbakanı istifaya zorlamasının ardından göreve başladı. Böylece başbakan, muhalefet milletvekillerine hızla çözülemeyecek zor bir görevi devraldığını vurgulamayı amaçlıyordu. Bununla birlikte Wickremesinghe, potansiyel borç verenlere de bir mesaj gönderdi.

Vaşington’daki Küresel Kalkınma Merkezi’nde politika uzmanı ve ekonomist olarak çalışan Mukherjee, Sri Lanka’nın dünyanın en yoğun nakliye hatlarından birinde yer aldığını belirterek “Böyle stratejik öneme sahip bir ülkenin çökmesine izin veremezsiniz” dedi.

Kaynak: Guardian

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.