İmamoğlu göreve gelişinin üçüncü yılında: “23 Haziran demokrasi zaferi, 16 milyonun bu ülkenin yöneticilerine verdiği bir demokrasi muhtırasıdır”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, göreve gelişinin üçüncü yılında bugün (24 Haziran) İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen “İstanbul’a Hizmette 3 Yıl” programında “üretim, emek ve girişim” vurgusu yaptı.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Haziran 2019’da düzenlenen İstanbul ara yerel seçiminde aldığı galibiyetin üçüncü yılında İstanbul Kongre Merkezi’nde son üç senedir yaptığı projeleri anlattı. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katıldığı etkinlikte İmamoğlu, “23 Haziran demokrasi zaferi, 16 milyonun bu ülkenin yöneticilerine verdiği bir demokrasi muhtırasıdır” dedi. 

İstanbul Kongre Merkezi’ndeki “İstanbul’a Hizmette 3 Yıl” programına Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, eski CHP Genel Başkanı Altan Öymen, eski İBB Başkanı Nurettin Sözen de katıldı. İYİ Parti lideri Meral Akşener, etkinliğe mektup gönderdi. Akşener’in mektubu salonda okundu. 

İmamoğlu, Erdoğan’ı Erdoğan’ın sözleriyle eleştirdi.

İmamoğlu üç sene içinde yaptıklarını anlatırken AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı İBB başkanlığı yaptığı dönemdeki “politik terör” sözleriyle eleştirdi. İmamoğlu şöyle konuştu:

“Bakın size bir şey söyleyeyim mi?  ‘Açıkça görüldüğü gibi, merkezi hükümet bize karşı adeta ‘politik terör’ uygulamıştır ve başarısız olmamızı sağlamak için ‘ellerimizi kollarımızı bağlamak’ yoluna gitmiştir. İstanbul’un çok büyük ve ağır sorunlarını çözmenin uğraşı içinde bulunan belediye yönetimine destek olmak, hiç kuşkusuz merkezi hükümetin görevidir. Bu yüzden diyoruz ki politik mülahazalarla İstanbul’un geleceğini karartacak politikalardan bir an önce vazgeçilmelidir.’ Kıymetli halkım, az evvel size bir şey söyleyeyim mi diye başladım ya cümleye, hani ‘Merkezi hükümet İBB’ye adeta politik terör uygulamıştır’ diye başlayan cümle var ya, o cümleler bugüne nasıl da cuk oturuyor değil mi? Nasıl da bugünü anlatıyor Sanki ben demişim gibi. İşte o cümlelerin sahibi ben değilim. Sizce sahibi kim? O cümleleri, 1995 yılının Mayıs ayında kuran kişi, bugünün cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan. Sayın Erdoğan, yaşattığının çok daha azını yaşadı ama 27 yıl önce bu cümleleri kurdu. Bugün ben ne desem az gelir az.”

“Türkiye’de zihniyet değişmiyor”

İmamoğlu, konuşmasının ilerleyen bölümlerinde de Erdoğan’ı, İBB başkanıyken yaptığı konuşmaları hatırlatarak eleştirmeye devam etti. Erdoğan’ın İTÜ’de yaptığı bir konuşmayı örnek veren İmamoğlu şunları söyledi: 

“’Bazı ulaşım projelerimiz merkezi yönetimin kararsızlığı sebebiyle uygulamaya koyulamadı. Oysa bunun projesi hazır, kredisi hazır. Bugün başlansa iki-üç yılda hizmete hazır hale gelebilir. Ama merkezi yönetim bizim gösterdiğimiz kararlılığı gösteremiyor. Cumhurbaşkanına da eski başbakana da bu konuyu açtığımızda hepsi kaçıyor.’ Siz anladınız onu. Tarih 1996’nın Mayıs’ı. İTÜ Maslak Kampüsü’nde 1. Ulusal Ulaşım Sempozyumu’nda bu konuşmayı 26 yıl önce yine sayın cumhurbaşkanı yapıyor. Tüp geçit projesi için yaptığı bu konuşma, aylardır bekletilen Beylikdüzü metrosu işine ne kadar benziyor değil mi? Aylardır rafta kalan Beylikdüzü metrosu projesine. On yıllar geçiyor ama Türkiye’de zihniyet değişmiyor. Dün, yaşadıklarından dert yananlar iktidar gücüne sahip olunca yaşadıkları zorlukların mislisini bize yaşatmakta hiç beis görmüyor. E nerede bu adalet, nerede bu kalkınma?”

İmamoğlu: “En çok metro yatırımı yaptık”

İmamoğlu, İstanbul’a en çok metro yatırımı yaptıklarını belirtti. Dünyada aynı anda 10 metro yapan tek belediye olduklarını belirten İmamoğlu, yaptıkları projeler hakkında şu bilgileri verdi:

“Kadınlar ve çocuklar başta olmak üzere yüz binlerce insanımıza, maddi, psikolojik, sosyal ve hukuki destek ve eğitim verdik. Özel gereksinimli bireyler ve ailelerine sağladığımız kamp hizmetlerimizden on bine yakın fert ve aile yararlanıyor. Ekonomik krizle bozulan toplumsal ruh sağlığına yönelik önleyici ve koruyucu sağlık hizmetleri vermek üzere Tuzla, Fatih ve Büyükçekmece’de Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Merkezleri açtık. Evde sağlık hizmetlerimizle 20 bini aşkın İstanbulluya bakım, fizik tedavi ve psikolojik destek hizmetleri sunuyoruz. Hak temelli bir anlayışla ele aldığımız sosyal yardım ve destek bütçemizi bizden önceki yönetimlere oranla beş kat artırmakla yetinmedik. Bu bütçenin paylaşımında adaleti, insana özeni ve saygıyı da misli misli artırdık. Sosyal yardımları bir siyasi istismar alanı olmaktan tümüyle kurtardık. Ama şunu unutmayalım! Bütün bu sosyal destek ve yardımları, ülke bu denli kötü yönetildiği için yapmak mecburiyetinde kalıyoruz.”

İmamoğlu “üretim, emek, girişim” vurgusu yaptı

Herkesin üretim sürecine katılması, kendi emeği, girişimi ve onuruyla geçinmesi gerektiğine işaret eden İmamoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İşte bu bakış açısıyla kurduğumuz İstanbul İstihdam Ofisleri’yle bugüne kadar yaklaşık 50 binden fazla İstanbullunun özel sektörde işe girmesine yardım ettik. Hedefimiz, beşinci yılın sonunda 200 bin kişiye istihdam yaratmaktır. Sadece İstanbul’da 200 bin kişinin çalışma hayatına kazandırılmasıyla sağlanacak toplumsal ve ekonomik faydayı, hiçbir sosyal yardım bütçesiyle sağlayamazsınız.

Atık Yakma ve Enerji Üretim Tesisimiz, günlük 3.000 ton, yıllık 1 milyon ton kapasitesi ile ‘Avrupa’nın en büyük atık yakma ve enerji üretim tesisi’ oldu. Tesisimiz, evsel atıkların yüzde 15’ini bertaraf ediyor ve yılda 1,38 milyon ton sera gazı emisyonunun atmosfere salımını engelliyor. Yine hizmete açtığımız biyometanizasyon tesisimizde ise yemek ve gıda atıklarını işleyerek elektrik enerjisine dönüştürüyoruz. Elde ettiğimiz biyogazdan 1,6 milyon kişinin ihtiyacı kadar elektrik üretiyor ve 81 bin ton sera gazı emisyonunun salımını engelliyoruz. İstanbulluların kaliteli aktif yeşil alanlara kavuşturulması için Büyükçekmece, Terkos ve Ömerli havzalarının koruma-kullanma dengesini gözeterek, çevrelerini aktif yeşil alan ve rekreasyon alanı olarak değerlen­dirmek üzere Yeşil Kuşak Ana Planını hazırladık. İstanbul’da mevcut orman dokusunu koruyarak flora ve faunaya uyumlu bir tasarım anlayışıyla Kemerburgaz ve Atatürk kent ormanlarını hizmete açtık.”

İmamoğlu’ndan altılı masa yorumu

İstanbul’daki trafik sorunu hakkında attıkları adımlardan da bahseden İmamoğlu, “Bugün dünyada aynı anda 10 metro inşaatını yönetebilen yegâne şehir biziz. Bizden önceki 25 yıl boyunca beş kilometrenin altında kalmış olan ortalama yıllık raylı sistem inşaatını iki buçuğa katladık. Çıkardıkları her engeli aştık ve 2021’de tam 11,1 kilometre raylı sistem hattını hizmete açtık” dedi.

Kültür sanata değer verdiklerini anlatan İmamoğlu, Müze Gazhane’nin dönüşümünü örnek verdi. 2023 yılında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine ve altılı masaya da değinen İmamoğlu konuşmasını şöyle tamamladı:

“Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına doğru giderken, önümüzü, cumhuriyetin temel değerleri üzerinde yükselen bir büyük uzlaşmanın ışığı aydınlatıyor. Tüm CHP’lilerin iradesinin Millet İttifakı ve altılı masadaki temsilcisi ve sözcüsü olan genel başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu Türkiye’de değişim isteyen farklı kesimlerin birleştirilmesine liderlik ediyor. Millet İttifakı ve altılı masa bu ülkede adalet, eşitlik, huzur, refah ve değişim isteyen herkesin umududur. Millet İttifakı’nın iktidarında İstanbul’un sorunlarını çok daha hızlı ve çok daha kolay çözeceğiz. İstanbul’da hayatın kalitesini çok daha ileri düzeylere taşıyacağız. Değerli konuklar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak üç yılda çok büyük başarılara imza attık ama daha yapacağımız o kadar çok şey var ki. Onun için şöyle diyorum. Siz, bizi bir de Millet İttifakı iktidarında görün. Uyumlu bir hükümet ve yerel yönetim ilişkisiyle, İstanbul’da neler neler yapılabiliyormuş, bir de o zaman görün. Çok değil, seneye bu zamanlar.”

Kılıçdaroğlu, helalleşme çağrısını yineledi

İmamoğlu’nun konuşmasının ardından, Kılıçdaroğlu da söz aldı. Helalleşme çağrısına atıf yaparak, helalleşme ile hesaplaşma arasındaki farka vurgu yapan Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:  

“Bir yola çıktık aydınlık Türkiye için. Bir yönetim getireceğiz dedik. Halkına hesap veren bir yönetim. ‘Cumhuriyeti demokrasiyle taçlandıracağız’ dedik. Kadın erkek eşitliğinin askıya alındığını biliyoruz. Her birimizin ayrı ayrı görevleri var. Beraberiz, birlikteyiz, Millet İttifakı’yız. İttifakın altı lideri bir aradayız. Ayrı partileriz, doğru. Hedeflerimiz farklı olabilir ama ortaklaştığımız alanlar var. Demokrasi, liyakat, kadın erkek eşitliği gibi.

Belediye başkanlarımızın üzerinde baskı olduğunu biliyorum. Ellerinin kollarının bağlanmak istendiğini biliyorum. Millet İttifakı’nda biz yeni bir hedef ortaya koyacağız. Merkezle yerel arasında sağlıklı bir denge oluşturacağız. Koca koca adamlar acaba İBB Başkanı’nın elini kolunu nasıl bağlarız diye arayış içindeler.

Bu ülkeye önce adaleti getireceğiz. Adaletin ne kadar önemli olduğunu biliyorum. Adaleti ararken adaletsizlik yapanları asla unutmayacağız. Helalleşme, gücü elinde tutanın yaptığı haksızlık dolayısıyla kişiden özür dilemesidir. Yoksa tüyü bitmemiş yetimin hakkını yiyenle oturacağız helalleşeceğiz diye bir kavram yok. Onun hesabını mutlaka soracağız.

Haramilerin olduğu yerde gelir dağılımı olmaz, halkın hakkı yenir. Haramilerin olduğu yerde milyonlarca insan yatağa aç girer. Haramilerin olduğu yerde her şey olur. Haramilerin iktidarını yıktığımızda göreceksiniz aydınlık Türkiye’yi. O çağdaş uygarlığa ulaşmak için nasıl çalıştığımızı göreceksiniz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.